Akaryakit Kaçakçiligi Ile Mücadeleye Yönelik Tedbirlerle Ilgili Genelge Resmi Gazete'de

Akaryakit Kaçakçiligi ile Mücadeleye yönelik tedbirlerle ilgili Cumhurbaskanligi Genelgesi Resmi Gazete’de yayimlandi.

Akaryakit Kaçakçiligi ile Mücadeleye yönelik tedbirlerle ilgili Cumhurbaskanligi Genelgesi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan imzasiyla Resmi Gazete’de yayimlandi. Akaryakit kaçakçiligi ile mücadele konusunda ilgili bakanliklar ile diger kamu kurum ve kuruluslari tarafindan alinacak tedbirler, akaryakit kaçakçiligi ile mücadele faaliyetlerinde etkinligi ve verimliligi artirmak amaciyla yeniden düzenlendigi belirtilen Genelgede, “Akaryakit kaçakçiligi Ile mücadele çalismalarinda koordinasyonu saglamak ve gereken her türlü tedbiri belirlemek umaciyla Ticaret Bakam koordinasyonunda; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani, Hazine ve Maliye Bakani, Içisleri Bakam, Sanayi ve Teknoloji Bakam ile Ulastirma ve Altyapi Bakanindan olusan ‘Akaryakit Kaçakçiligi Ile Mücadele Kurulu’ (Kurul) tesekkül ettirilmistir. Kurulun olusturacagi strateji ve alacagi kararlar çerçevesinde görev icra etmek Kurul tarafindan Ticaret Bakanligi ilgili Bakan Yardimcisinin baskanliginda alt kurul ve vali baskanliginda koordinasyon kurullari olusturulabilecektir. Kurul ve alt kurullarin sekretarya hizmetleri Ile alinan kararlarin takibi Ticaret Bakanliginca yürütülecektir. Kurul tarafindan belirlenecek strateji ve alinacak kararlar dogrultusunda Ilgili bakanliklar ve diger kamu kurum ve kuruluslari çalismalarini yürütecek ve sonuçlarini üçer aylik dönemler halinde Ticaret Bakanligina gönderecektir. Ticaret Bakanliginca hazirlanacak yillik faaliyet raporu, Ilgili kurumlar Ile paylasilacak ve gerektiginde Cumhurbaskanligina sunulacaktir” denildi.

Genelgede, Ticaret Bakanligi Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlügü bünyesinde Vergi Denetim Kurulu Baskanligi, Gelir Idaresi Baskanligi, Emniyet Genci Müdürlügü, Jandarma Genel Komutanligi ve Sahil Güvenlik Komutanligi personelinden olusan ‘Akaryakit Kaçakçiligi ile Mücadele Özel Ekibi’ faaliyetlerine devam edilecegi vurgulanirken, “ Ekibin çalisma usul ve esaslin, Ilgili kurumlarin görüsleri alinmak sureliyle, Ticaret Bakanligi tarafindan çikarilacak yönerge ile belirlenecektir. Akaryakit kaçakçiligi Ile mücadele faaliyetlerinde gerçeklestirilecek çalismalar kapsaminda Ihtiyaç duyulan tüm bilgiler Ilgili bakanliklarca Özel Ekip ile paylasilacaktir. Akaryakit kaçakçiligi Ile mücadelede görevli Olan ve Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu Ile protokolleri bulunan kamu kurum ve kuruluslarinca talep edilen araç, gereç ve ödenek ihtiyaçlari Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu tarafindan gecikmeksizin karsilanacaktir. Petrol piyasasinda usulsüz faaliyet yülüttügü degerlendirilerek incelenmek üzere Vergi Denetim Kurulu Baskanligina bildirilen mükelleflerin vergi Incelemelerine gecikmeksizin baslanacaktir. Kolluk kuvvetlerince gemilerde yapilacak denetimler Için Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin ilgili kurulusu Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü Ile Liman Baskanliklari basta olmak üzere Ilgili diger birimleri tarafindan gerekli teknik destek verilecektir. Kolluk birimleri tarafindan, akaryakit tüketimleri yüksek olan sektörlerde kullanilan akaryakitin yasalligi denetlenecek ve depo ya da araçlarda yapilacak olan aramalarda valiliklerce gerekli tedbirler alinacaktir” ifadeleri kullanildi.

Genelgede, Akaryakit kaçakçiligi Ile mücadelede denetim gücünün en etkin sekilde kullanilmasini teminen, ilgili bakanliklarca sektöre yönelik risk analizi çalismalarina öncelik verilecek ve bu amaçla veri toplamaya yönelik sistemler gelistirilecegi aktarildi. Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu tarafindan, dagitim ve otomasyon firmalarinin mali yeterlilik kriterlerini tasiyip tasimadigi noktasinda degerlendirme yapilirken Vergi Denetim Kumlu Baskanligindan görüs alinacagi ifade edilen Genelgede, “Güncel Ihtiyaçlar dogrultusunda hazirlanan ‘Akaryakit Kaçakçiligi Ile Mücadele Eylem Plani (2021-2023)’ Ticaret Bakanliginin resmi Internet adresinde (www.ticarctgov.tr) yayinlanacak ve Eylem Planinda yer alan faaliyetler ilgili kurum ve kuruluslar tarafindan titizlikle takip edilerek hayata geçirilecektir. 2012.119 sayili Genelge yürürlükten kaldirilmistir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA