Koronadan Ölen Eski ABD Disisleri Bakani Powell Son Yolculuguna Ugurlandi

Korona virüs salgini nedeniyle hayatini kaybeden eski ABD Disisleri Bakani Colin Powell son yolculuguna ugurlandi.

Koronadan Ölen Eski ABD Disisleri Bakani Powell Son Yolculuguna Ugurlandi
ABD’nin 2001 yilinda eski Baskan George W. Bush döneminde ilk Afrikali-Amerikali Disisleri Bakani olan Colin Powell, korona virüs komplikasyonlari nedeniyle 18 Ekim’de hayatini kaybetmisti. 84 yasinda hayata gözlerini yuman Powell için cenaze töreni düzenlendi.

Washington Ulusal Katedrali’nde yerel saatle 12.00’de düzenlenen cenaze törenine Baskan Joe Biden ve esi First Lady Jill Biden’in yani sira eski baskanlar George W. Bush ve Barack Obama da esleri Laura Bush ve Michelle Obama ile birlikte katildi.

Eski Disisleri Bakani Hillary Clinton, Condoleezza Rice, mevcut Disisleri Bakani Antony Blinken ve Genelkurmay Baskani Mark Milley de törene katilan üst düzey siyasiler arasinda yer alirken, geçtigimiz haftalarda hastaneye kaldirilan eski Baskan Bill Clinton ile eski Baskan Donald Trump cenazeye katilmadi. Halka kapali gerçeklestirilen tören televizyonda yayinlandi.

Törende Powell’in arkadaslari ve ailesi konusma yapti. Powell’in oglu Michael Powell yaptigi konusmada, ölmeden önceki gece yogun bakim ünitesinde babasinin elini nasil tuttugunda hissettigi sevgiden söz ederek, “Babam önemli bir fark olusturdu, o yasadi, iyi yasadi. Babamin mirasini onurlandirmak için ona tarih kitaplarinda yer vermekten daha fazlasini yapabilecegimizi umuyorum” dedi.



ABD Baskanlarinin favorisi

ABD’de baskanlarin "favorisi” olarak bilinen Powell, Cumhuriyetçi yönetimlerde en ünlüsü genç Bush yönetiminde olmak üzere birkaç üst düzey görevde bulundu. eski Baskan Ronald Reagan’in Ulusal Güvenlik Danismani ve eski Baskan George HW Bush’un Genelkurmay Baskani olan Powell, ABD tarihinde bu görevleri üstlenen ilk siyahiydi. George W. Bush döneminde ABD’nin 65. Disisleri Bakani olarak göreve getirilen Powell, ülkedeki ilk siyahi disisleri bakani ve bugüne kadarki en yüksek rütbeli siyahi kamu görevlisi olmus ve baskanlik siralamasinda 4. sirada yer almisti.
Kaynak: İHA