El Kaide'nin 2020'De Serbest Birakmasiyla Mali'ye Dönen Fransiz Kadinin Oglu Konustu

Sebastien ChadaudPetronin: 'Annem hayatinin son döneminde, yasli bir kadin. Yasaminin 20 yilini Mali'de geçirdi. Nerede istiyorsa, kendisini nerede mutlu hissediyorsa orada yasamak hakki' 'Macron, Le Pen ve Chenu, bizi, annemin 200 teröristin saliverilmesi karsiliginda serbest kaldigina inandirmak istiyor ama orada Malili muhalefet liderinin de serbest kalmasi için 3 ay süren pazarliktan bahsetmiyorlar'

Mali'de 2016'da El Kaide tarafindan kaçirilan, geçen yil serbest birakildiktan sonra tekrar Mali'ye giden Fransiz insani yardim görevlisi Sophie Petronin'in oglu Sebastien Chadaud-Petronin, annesinin baskent Bamako'da oldugunu dogruladi.

Fransiz BFMTV kanalina konusan Chadaud-Petronin, annesinin "kendisini kaçiran asirici gruplarla is birligi yaptigi" yönündeki suçlamalara yanit verdi.

Chadaud-Petronin, baskent Bamako'da güvenligi saglanan bir evde yasayan annesinin neredeyse disari hiç çikmadigini belirtti.

Yaklasik 20 yil Mali'de yasayan annesinin Avrupa'ya döndükten sonra mutsuz oldugunu aktaran Chadaud-Petronin, kadinin Mali'de evlat edindigi kizini da çok özledigini anlatti.

Chadaud-Petronin, Mali'ye döndügü için annesini "sorumsuzlukla" suçlayan Fransa hükûmet sözcüsü Gabriel Attal'in elestirilerine cevaben "Annemin kendisini kaçiranlara geri döndügünü ima ederek Fransiz askerlerinin canini tehlikeye attigini söylemek sorumsuzluk." diye konustu.

"Annem hayatinin son döneminde, yasli bir kadin. Yasaminin 20 yilini Mali'de geçirdi. Nerede istiyorsa, kendisini nerede mutlu hissediyorsa orada yasamak hakki. Risk almiyor, kimseyi tehlikeye atmiyor." diye konusan Chadaud-Petronin, haftaya annesiyle görüsmeye Bamako'ya gidecegini söyledi.

Chadaud-Petronin, annesinin serbest kalmasi karsiliginda 200 terör zanlisinin serbest birakildigi iddialarina da su yaniti verdi:

"Emmanuel Macron, Marine Le Pen ve Sebastien Chenu, bizi, annemin 200 teröristin saliverilmesi karsiliginda serbest kaldigina inandirmak istiyor ama orada Malili muhalefet liderinin (Soumaila Cisse) de serbest kalmasi için 3 ay süren pazarliktan bahsetmiyorlar. Annem de bu pazarligin parçasi miydi bilemiyoruz. Annemi bu hikayenin 'kötü adami' yapmak istiyorlar ama Mali'de Nisan 2021'de kaçirilan Fransiz gazeteci Olivier Dubois'dan hiç bahsetmiyorlar. Sadece Sophie Petronin konusuluyor."

- Serbest kaldiktan sonra Mali'ye döndü

Mali'de 2016'da El Kaide tarafindan kaçirilan ve geçen yil serbest birakilan Fransiz insani yardim görevlisi Petronin'in tekrar Mali'ye döndügü ortaya çikmisti.

Mali makamlarinin hakkinda yakalama emri çikarmasi sonrasinda Fransiz basininda yer alan haberlere göre, Petronin martta Bamako'ya gitti.

Ekim 2020'de serbest kaldiktan sonra Isviçre'ye dönen Fransiz vatandasi Petronin, defalarca Mali vizesine basvurdu ancak talebi reddedildi.

Bunun üzerine Petronin, oglu ile Senegal üzerinden kara yoluyla Mali’ye geçmeyi basardi.

Sinir polisinden kimligini saklamayan Petronin o tarihten itibaren baskent Bamako ve çevresinde kaldi.

- Yakalama emri çikarildi

Mali Jandarma Genel Komutanligi tarafindan 30 Ekim'de tüm birimlere gönderilen belgede, Petronin'in görüldügü yerde yakalanarak Bamako'ya getirilmesi emri verilmisti.

Belgede, Petronin'in en son Burkina Faso sinirindaki Sikasso mevkisinde görüldügü kaydedilmisti.

Yakalama emrinde, Petronin'in neden arandigi belirtilmemisti.

- 2001'den bu yana Mali'de yasiyordu

Yetersiz beslenme alaninda çalisan bir saglikçi olan 76 yasindaki Petronin, Mali'nin kuzeyindeki Gao kentine 2001'de yerlesmisti.

Yetersiz beslenmeyle karsi karsiya olan çocuklar için 2004'ten bu yana çesitli faaliyetler yürüten Petronin, bu kapsamda Gao'ya Yardim Dernegini (Association d'Aide a Gao) kurmustu.

Petronin, 24 Aralik 2016'da El Kaide baglantili gruplar tarafindan Gao'da kaçirilmisti.

Mart 2020'de kaçirilan muhalefet lideri Soumaila Cisse ile 6 Ekim 2020'de serbest kalan Petronin, daha sonra yaptigi açiklamada, kaçirildigi dönemde Müslüman oldugunu açiklamisti.

Kaynak: AA