BM Güvenlik Konseyinden Etiyopya'da Taraflara Ateskes Çagrisi

Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Etiyopya'nin kuzeyinde artan çatismalar üzerine taraflara ateskes çagrisinda bulundu.

BM Güvenlik Konseyi, yayimladigi açiklamada, Etiyopya'nin kuzeyinde hükümet güçleri ve Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) arasinda artan çatismalardan derin endise duyuldugunu bildirdi.

Çatismalarin insani durumu ciddi sekilde etkiledigine, ülkenin ve bölgenin istikrarini tehlikeye attigina dikkatin çekildigi açiklamada, taraflara çatismalari körükleyen nefret söyleminden kaçinmalari çagrisi yapildi.

Çatismalara son verme, krize çözüm, ülkede baris ve istikrarin saglanmasi için kalici ateskes çagrisinda da bulunan BMGK, taraflardan uluslararasi insani hukuka saygi göstermelerini ve insani erisime izin vermesini istedi.

Etiyopya hükümeti, TPLF'nin saldirilari nedeniyle 2 Kasim'da olaganüstü hal ilan etti ve Addis Ababa'ya yapilabilecek saldirilara karsi savunma görev birlikleri olusturdu.

Ülkede federal ordu ile TPLF arasinda çikan çatismalar Kasim 2020'den bu yana devam ediyor.

Ülkenin kuzeyinde 11 aydir süren çatismalar, yaklasik 2,5 milyon kisiyi yerinden etti, bölgede 5 milyondan fazla kisi acil yardima ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA