ABD'de Siyahi, Asyali Ve Latinler Eskisinden Daha Fazla Silah Satin Aliyor

ABD'de son yillarda, siyahi, Asyali ve Latinlerin önceki yillara göre silah edinme aliskanliklarinda belirgin bir artis yasandigi kaydedildi.

Amerikan ABC televizyonunun "Silah Siddetini Yeniden Düsünmek" adiyla yayimladigi rapor, ülkede yasayan siyahi, Asyali ve Latinlerin kendilerini güvende hissetmedikleri için eskiye nazaran silah alimina daha çok yöneldiklerini ortaya koydu.

Ulusal Aticilik Sporlari Vakfi (NSSF), 2019 ile 2020 karsilastirildiginda siyahlar arasinda silah alimlarinda yüzde 58,2, Asyalilarda yüzde 43 ve Latinlerde yüzde 49 artis oldugunu belirtirken toplam silah satilan müsterilerin yüzde 40'inin ilk kez silah sahibi oldugunu açikladi.

Federal Sorusturma Bürosuna (FBI) göre, 2020 ABD'de son 10 yildan fazla bir süredir en fazla nefret suçunun islendigi yil oldu ve siyah karsiti nefret suçlari 2019'dan 2020'ye yaklasik yüzde 40 artti.

FBI nefret suçu istatistiklerine göre, 2020'de ABD'de siyahiler 2 bin 755 rapor edilmis vaka ile en fazla irksal saldiriya maruz kalan grup olurken Asya toplulugunu hedef alan nefret suçlari 2020'de bir yil öncesine göre yaklasik yüzde 73 artti.

- Silah aliminda en büyük faktör korku

Silah alan söz konusu etnik gruplarin motivasyon kaynaklarinin basinda ise "korku" faktörü ve nefret suçlarinin ABD'de giderek artmasi gösterildi.

Ulusal Afro-Amerikan Silah Sahipleri Dernegi, son zamanlarda üye sayilarinin hizla arttigini ve her ay ortalama 1000 yeni üyenin dernege katildigi bilgisini paylasti.

Öte yandan, Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre 2019'da ABD'deki her 10 ölümden 6'si silahli saldiridan kaynaklandi ve her gün yaklasik 109 kisi atesli silahla ilgili yaralanmalardan hayatini kaybetti.

CDC, 2019'da yaklasik 40 bin kisinin atesli silahlarla ilgili nedenlerden öldügünü kaydetmisti.

Kaynak: AA