New York Borsasi Karisik Seyirle Kapandi

New York borsasi, günü karisik seyirle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi, yüzde 0,09 azalarak 36.124,23 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,42 artisla 4.680,06 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,81 yükselisle 15.940,3 puana çikti. Böylece, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri kapanista rekor tazeledi.

ABD Merkez Bankasinin (Fed) Federal Açik Piyasa Komitesi (FOMC) toplantisindan çikan kararlar ve Fed Baskani Jerome Powell'in açiklamalari sonrasi dün rekor seviyelere yükselen endeksler, bugün karisik bir seyir izledi.

Fed, dün beklentiler dahilinde politika faizini degistirmeyerek yüzde 0-0,25 araliginda birakirken, aylik 120 milyar dolarlik varlik alim programinda bu ayin sonu itibariyla 15 milyar dolarlik azalisa gidilecegini duyurmustu.

Fed Baskani Jerome Powell da bankanin varlik alimlarini azaltmaya baslama kararinin faiz oranlarina iliskin politikasiyla ilgili dogrudan sinyal vermedigini vurgulayarak, faiz oranlarinin artirilmasi konusunda "sabirli" olabileceklerini ifade etmisti.

Makroekonomik tarafta ise ABD'de ilk kez issizlik maasi basvurusunda bulunanlarin sayisi, 30 Ekim ile biten haftada 269 bine inerek düsüs göstermeye devam etti ve Kovid-19 salgini döneminin en düsük seviyesine geriledi.

Ülkede dis ticaret açigi ise eylülde aylik bazda yüzde 11,2 artisla 80,9 milyar dolara yükselerek yeni zirveye ulasti. ABD'nin ihracati eylülde yüzde 3 azalisla 207,6 milyar dolara gerilerken, ithalati yüzde 0,6 artisla 288,5 milyar dolara çikti.

ABD'de tarim disi is gücü verimliligi ise bu yilin üçüncü çeyreginde bir önceki çeyrege göre yüzde 5 azalarak beklentilerin üzerinde düsüs gösterirken, birim emek maliyeti yüzde 8,3 artisla beklentileri asti.

Analistler, yarin açiklanacak ekim ayina ait istihdam raporunun piyasalarin odaginda oldugunu belirtti.

Kaynak: AA