Israil, Ilk Gelismis Hava Gözetleme Balonu 'HAAS'i Tanitti

Israil Savunma Bakanligi, Israil’in hava savunma sistemlerinin füze ve insansiz hava araçlari gibi gelismis hava tehditlerine karsi erkenden uyari almasini saglayan Yükseltilmis Sensör (ES) sistemi ile donatilmis ilk gelismis hava gözetleme balonu HAAS’i tanitti.

Israil, Ilk Gelismis Hava Gözetleme Balonu 'HAAS'i Tanitti
Israil Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, hava savunma sistemlerinin füze ve insansiz hava araçlari gibi gelismis hava tehditlerine karsi erkenden uyari almasini saglayan "Yükseltilmis Sensör" (ES) sistemi ile donatilan Israil’in ilk gelismis hava gözetleme balonu tanitildi. Bakanlik, Yüksek Kullanilabilirlik Aerostat Sistemi (HAAS) olarak da bilinen balonun, Israil Füze Savunma Teskilati (IMDO) tarafindan ülkenin kuzeyinde tanitildigini kaydetti.

Gelistirilen balonun ise, gökyüzünde yüksek irtifalarda duracagini ve çevredeki hava sahasini her yönden potansiyel tehditlere karsi tarayacagini belirten Bakanlik, balonun hava savunma sistemlerine bilgi aktaracagini ve yer tabanli radarlarda bulunan bosluklari dolduracagini aktardi.

IMDO Direktörü Moshe Patel, HAAS’in tanitimina iliskin yaptigi açiklamada, "Son aylarda gerçeklestirilen birkaç uçus testinde, seyir füzelerine karsi da dahil olmak üzere Israil’in çok katmanli füze savunmasinin olaganüstü yeteneklerini gösterdik" ifadelerini kullandi.

Israil Hava Kuvvetleri Komutani Tümgeneral Amikam Norkin yaptigi açiklamada ise, "ES sistemi, ülkenin sinirlarini çesitli tehditlere karsi savunma yeteneklerimizi güçlendirmede önemli bir bilesen olacak ve daha dogru, daha genis bir hava gözetim resmi olusturmamizi saglayacak" dedi.

Kaynak: İHA