Fabrikasina Kurdugu Günes Panelleriyle Yüzde 40 Tasarruf Etmeye Basladi

Bursa’da tekstil fabrikasinin 8 dönümlük çatisi günes enerjisi sistemi panelleri ile donatti, yillik yüzde 40 tasarruf saglamaya basladi.

Fabrikasina Kurdugu Günes Panelleriyle Yüzde 40 Tasarruf Etmeye Basladi
Bursa’da HKM Tekstil firmasinin 8 dönümlük çatisi, günes panelleriyle donatildi. TEK Enerji’nin kurulumunu yaptigi Günes Enerjisi Sistemleri (GES) panelleri sayesinde yillik enerji sarfiyatinda yüzde 40’lik tasarruf saglanirken, yatirim ise 4 yil gibi kisa bir sürede kendini amorti edecek. Bursa Gürsu’da faaliyet gösteren HKM Tekstil firmasinin çatisinin günes enerjisi sistemi ile kaplanmasinin örnek nitelikte bir çalisma oldugunu belirten TEK Enerji Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Sahintas, “Büyük firmalar çatilarina kurduklari GES sayesinde ürettikleri elektrik enerjisini kendi ihtiyaçlari için kullanip, ihtiyaç fazlasini da ay sonunda mahsuplasarak elektrik idaresine satabiliyor. Ayrica günes enerjisi sistemleri, devletimizin yatirim tesviki verdigi alanlardan biri oldugunu da unutmamak gerekiyor. KDV indirimi gibi avantajlari da var. Üstelik 25 yil boyunca yüzde 80’nin üzerinde performansla çalisiyor ve 4 yilda kendini amorti eden bir yatirim araci. Özellikle büyük firmalarin, çatilari için mutlaka bir fizibilite çalismasi yaptirmalarini öneriyoruz. TEK Enerji olarak hiçbir ücret almadan firmalarin fizibilite ve ölçüm çalismalarini yapiyor, izlenmesi gereken yol hakkinda bilgiler veriyoruz” dedi.

Sürdürülebilir üretim için uzun zamandir çalistiklarini ve çatilarinin GES ile donatilmasinin da bu kapsamda oldugunu dile getiren HMK Tekstil CEO’su Mesut Emin Kiliç ise, “Kumas ihracati yapan bir firmayiz ve global giyim markalariyla çalisiyoruz. Bu markalar, sürdürülebilir üretim hakkinda çok hassaslar. Sürekli denetimlerine tabi tutuluyoruz. Bu denetimlerde en önemli faktör, karbon ayak izinin düsürülmesi yani fosil yakit kullanilmamasi ve su tüketiminin minimuma indirilmesi. Karbon ayak izimizi azaltmak için hedeflerimiz var. Bu yatirimimiz sayesinde yillik enerji tüketimimizin yaklasik yüzde 40’ini çatimizdaki günes panellerinden karsilayabilecegiz. Devletimiz bu konuda önemli tesvikler veriyor. Tüm firmalarin konu hakkinda bilgi sahibi olmalarini ve harekete geçmeleri gerektigini düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA