Asiretten Devrim Gibi Karar Açiklamasi Kiz Isteme Merasiminde Altinin Miktari 80 Grami Geçmeyecek

Batman’da yasayan Bekira Asireti mensuplari, dügünlerde israfin önüne geçmek amaciyla kiz isteme merasimlerinde istenilecek altin miktarini 80 gram olarak belirledi. Asiret mensuplari, dügünde taki ve hediye merasimi yapilmamasi, taziyelerde de yemeklerin kaldirilmasi kararini aldi.

Asiretten Devrim Gibi Karar Açiklamasi Kiz Isteme Merasiminde Altinin Miktari 80 Grami Geçmeyecek
Yaklasik 38 köyü kapsayan ve 10 binin üzerinde mensubu olan Bekira Asireti, Batman’in Kozluk ilçesine bagli Kaplica Konaklama Tesisleri’nde imamlar, muhtarlar ve kanaat önderleri bir araya gelerek, son zamanlarda yükselen altin fiyatlarini baz alarak yeni kararlar aldi. Alinan kararlara uymayanlarin dügünlerine katilim saglanmayacagi da duyuruldu.

Bekira Asireti mensubu ve Çevre Köyleri Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi Baskani Mehmet Sah Arzik, aldiklari karara dair bildiriyi okudu. Katilimcilara tesekkür ederek sözlerine baslayan Arzik, "Bildiginiz gibi günümüzde dügünler büyük maliyetlere, ekonomik sikintilara ve birçogunun gücünü asan borçlara sebebiyet vermektedir. Bu konuda hemen hemen herkes sikayet etmekte, istirap çekmektedir. Bazilari da çocugunu evlendirmekten kaçmakta veya ertelemektedir. Birçok kisi size dert yandigi gibi bize de gözü aglamakli bir sekilde dert yanmaktadir. Sahit oldugumuz gibi gerçekten dügün masraflari çigirindan çikmis, maliyeti 250-400 bin liraya ulastigini, özellikle bu meblaga ulasmanin sebebi hayat pahaliligi ve istenen yüksek miktardaki altinlardir. Biz de, siz de bu durum karsisinda kayitsiz kalamazdik. Birçok mesveretten sonra dügünlerimizi daha kolay, fazla külfete girmeden makul bir seviyeye getirmek için bazi kararlarin alinmasini zorunlu kilmistir. Kiz istemede tatli merasimi ayri bir günde ve ayri mekanda degil, nisan yani yüzük takma gününde aile içinde yapilacak. Kina gecesi için gelinin veya damadin evinde, en yakin aile ferdiyle sade bir sekilde yapilacak. Imkanlar dahilinde ve zorunlu olmadikça geline serbetlik ve gelinlik yerine yöresel kiyafetler giydirilmesi, kuaförde degil evde süslenecek. Dügünler yer ve zaman müsaitse evlerin önünde veya köy meydaninda yapilacak. Dügün sirasinda taki ve hediye merasimi yapilmayacak, yardim veya hediye vermek isteyen gizli bir sekilde verecek. Dügünden sonra kadinlar arasinda yapilan üç günlük ziyareti yapilmayacak" dedi.



"Karara uymayanlarin dügününe gidilmeyecek"

Toplantilarinin ana konusunun büyük külfetlere sebep olan kiz isteme sirasinda istenen ve mecburi kilinan altin miktari oldugunu belirten Arzik, sözlerine söyle devam etti:

"Evet, kadinlarimiz, kizlarimiz, gelinlerimiz daha fazla miktarda altinlara, o süslemelere layiktir. Fakat onlar da yeni ailesinin borç batagina, ekonomik sikintilara maruz kalmalarini istemezler. Bu nedenle yapilan bir dizi görüsmeden sonra bundan böyle altin miktari toplam 80 grami geçmeyecek sekilde makul karar verilmistir. Bu kararlarin uygulanmasinin takibi siz seydalarimiz, muhtarlarimiz, büyüklerimize düsmektedir. Ayrica bu kararlarin ilan edilmesi ve kararlara uymayanlarin dügünlerine istirak edilmeyecek. Bu kararlarin birçok hayra vesile olacagini ümit ediyoruz. Ayrica bir diger sorunumuz da taziyelerde verilen yemeklerdir. Bu sikinti içinde yapilan görüsmelerden sonra taziyeye gelen misafirlere yemek teklifi yapilmayacak. Taziyede sürekli kalan aile fertleri için ise etsiz sade ve görülmeyecek yerde olacak. Taziyelerin bir yerde ve üç gün yapilmasi, ev önünde tekrar oturulmamasi, memlekette yapilan taziye Istanbul veya diger sehirlerde tekrar kurulmayacak. Taziye masraflarinin aileler ve akrabalar arasinda paylasilmasi karari alinmistir."
Kaynak: İHA