Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhamedov, Cumhurbaskani Erdogan Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Türkiye ile stratejik uzun vadeli iliskiler gelistirmek, Türkmenistan dis politikasinin öncelikli amaçlarindan biridir. Tarihi manevi degerlerimiz de kardes Türkmen ve Türk halklarinin daha da yakinlasmasina yardim edecektir' 'Türkmenistan'in enerji kaynaklarinin çesitli güzergahlardan pazarlara güvenli sekilde ulastirilmasi bizim için önemlidir. Türkmenistan ile Türkiye'nin sürekli olarak karsilikli çikarlara dayali münasebetlerini degerlendirdik. Is birligini gelistirmeye ve çesitlendirilmeye hazir oldugumuzu teyit ettik' 'Cumhurbaskani Erdogan, yüksek yönetici yetenegine sahip olma özelligi ile barisin, istikrarin saglanmasinda büyük çalismalar gerçeklestirdi. Türkmenistan ile Türkiye arasindaki dostluk iliskilerini güçlendirmeye de özellikle ilgi göstermesine yüksek deger veriyoruz'

Türkmenistan Devlet Baskani Gurbanguli Berdimuhamedov, Türkiye ile Türkmenistan'in, bölgesel, uluslararasi ve enerji konularinda is birligini daha da güçlendireceklerini belirterek "Türkiye ile stratejik uzun vadeli iliskiler gelistirmek, Türkmenistan dis politikasinin öncelikli amaçlarindan biridir. Tarihi manevi degerlerimiz de kardes Türkmen ve Türk halklarinin daha da yakinlasmasina yardim edecektir." dedi.

Berdimuhamedov ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Oguzhan Köskü'ndeki bas basa ve heyetler arasi görüsme ile anlasmalarin imza töreninin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Cumhurbaskani Erdogan ve Türk heyetine, karsilikli güvenle gerçeklestirilen etkin görüsmeler için tesekkür eden Berdimuhamedov, "Ikili iliskilerin durumunu ve imkanlari degerlendirdik. Gelecekte de is yapilacak alanlari belirledik. Genel olarak bölge ve uluslararasi konularda etkin görüs alisverisinde bulunduk. Is birliginin uzun vadeli oldugunu teyit ettik." diye konustu.

Berdimuhamedov, ikili iliskileri daha da yüksek düzeye çikarmak amaciyla gerekli tüm çabayi göstereceklerini vurgulayarak "Türkiye ve Türkmenistan'in, uluslararasi konularda ve birçok baska konuda benzer yaklasimlarda oldugunu belirtmek istiyorum. Birlesmis Milletler Teskilatinin ve diger uluslararasi teskilatlar kapmasinda faaliyetlerimizi koordine etmeye yönelik çalismaya devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

Türkiye ve Türkmenistan arasindaki iliskilerin, bölgesel kuruluslar kapsaminda da önemli oldugunun altini çizen Berdimuhamedov, söyle devam etti:

"Türk Devletleri Teskilatina gözlemci olarak katilan Türkmenistan'in üyeliginin, tarihi öneme sahip oldugu vurgulanmistir. Ülkelerimiz, modern dönemin genel tehditlerine ve uluslararasi terörle, uyusturucunun yasa disi dolasimiyla etkin mücadele etmek amaciyla is birligini gelecekte de sürdüreceklerdir."

Berdimuhamedov, Afganistan'daki durumun istikrara kavusmasi için de Türkiye ve Türkmenistan'in birlikte çalisacagina isaret ederek "Iki ülke, Afganistan'da ekonomik ve sosyal sistemin gelistirilmesi, insani yardimlarin saglanmasi için çalismaya devam edecektir. Ülkelerimizin topraklarindan geçen dogu-bati koridorlarinin olusturulmasi için yakin is birligi yapilmasi konusunda mutabakat sagladik." dedi.

- Afganistan'da ve enerjide artan is birligi

Afganistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi kapsayan koridorun söz konusu oldugunu kaydeden Berdimuhamedov, Hazar Denizi'nin liman ikmal sisteminin, Hazar ve Karadeniz bölgeleri arasinda etkin ulastirma koridorlarinin olusturulmasi için Türkmenbasi Limani'nin etkin kullanilmasinin istisare edildigini söyledi.

Enerji kaynaklarinin Avrupa pazarina ulusturulmasi konusunda da mutabakat saglandigini anlatan Berdimuhamedov, söyle devam etti:

"Türkmenistan'in enerji kaynaklarinin çesitli güzergahlardan pazarlara güvenli sekilde ulastirilmasi bizim için önemlidir. Türkmenistan ile Türkiye'nin sürekli karsilikli çikarlara dayali münasebetlerini degerlendirdik. Is birligini gelistirmeye ve çesitlendirilmeye hazir oldugumuzu teyit ettik."

Kültür ve egitim alanlarinda is birliginin de istisare edildigini aktaran Berdimuhamedov, "Kültür çalisanlarinin arasinda yakin iliskileri tesvik etmeye, kültür günlerini her yil yapmaya hazir oldugumuzu teyit ettik. Egitim alaninda iliskilerin gelistirilmesi konusunda mutabakat saglandi. Türkiye Cumhuriyeti'nin, kardes ülkenin güvenilir dost, açik gönüllü ortak oldugu bir kez daha teyit edilmistir." ifadelerini kullandi.

- "Türkmenistan-Türkiye iliskileri daha da gelisecek"

Berdimuhamedov, Türkmenistan'in tarafsizlik dis politikasini, uluslararasi girisimlerini sürekli desteklemesi nedeniyle Türkiye'ye tesekkür ederek, "Cumhurbaskani Erdogan'a Türkmenistan'a ilgisi nedeniyle sükranlarimi sunuyorum. Ziyaretin etkinliginden memnuniyet duyduk. Imzalanan belgelere yüksek deger veriyoruz. Iki ülke, yakin ve gelecekte çok sayida alanda is birligi yapmaya çaba sarf ettigini bir kez daha göstermistir." diye konustu.

Türkmenistan'in bagimsizliginin 30'uncu yil dönümünün kutlandigini animsatan Berdimuhamedov, "Geçen zamanda, ekonomimizin sürekli gelismekte olduguna, halkin yasam seviyesinin, tarafsiz devletimizin uluslararasi seviyesinin yükseldigine sahit olduk. Bunlar seçtigimiz tarafsizlik politikasiyla siki baglantilidir." dedi.

Berdimuhamedov, karsilikli saygi çerçevesinde Türkiye ve Türkmenistan iliskilerinin gelistigine dikkati çekerek "Türkiye ile stratejik uzun vadeli iliskiler gelistirmek, Türkmenistan dis politikasinin öncelikli amaçlarindan birisidir. Tarihi manevi degerlerimiz de kardes Türkmen ve Türk halklarinin daha da yakinlasmasina yardim edecektir. Zaman sinamasindan geçmis Türkmenistan-Türkiye iliskilerinin daha da gelisecegini söylemek istiyorum." ifadelerini kullandi.

- Türkmenistan is birligi nisani verildi

Cumhurbaskani Erdogan'in, çok saygin siyasetçi olarak dünyada genis sekilde tanindigina isaret eden Berdimuhamedov, sunlari kaydetti:

"Cumhurbaskani Erdogan, yüksek yönetici yetenegine sahip olma özelligi ile barisin, istikrarin saglanmasinda büyük çalismalar gerçeklestirdi. Türkmenistan ile Türkiye arasindaki dostluk iliskilerini güçlendirmeye de özellikle ilgi göstermesine yüksek deger veriyoruz.

Türkmenistan ile Türkiye arasinda siyasi, ekonomik, teknik ve kültürel alandaki is birligini gelistirmeye, tarafsiz ülkemizin uluslararasi sayginligini artirmaya katkilari konusunda daima destek vermesi, Türkmenistan ile iliskilerin gelistirmesi nedeniyle Cumhurbaskani Erdogan'in nisan ile ödüllendirilmesini kararlastirdik. Özellikle de saglik, ailede refah, sorumluluk gerektiren görevinde basarilar, kardes Türk halkina da gelisme yönünde içtenlikli dileklerimi sunarim."

Kaynak: AA