Solomon Adalari'nda Hükümet Karsiti Gösterilerin Ardindan 3 Ceset Bulundu

Okyanusya ülkesi Solomon Adalari'nda polis, hükümet karsiti protestolarin ardindan 3 ceset buldu.

Avustralya basinindaki haberlere göre, Solomon Adalari'nda Basbakan Manasseh Sogavare'nin istifasi talebiyle 24 Kasim'da baslayan hükümet karsiti protestolarda polis, 100'ü askin göstericiyi gözaltina aldi.

Polis, protestolarin dün aksam sonlanmasinin ardindan baskent Honiara'nin Chinatown bölgesinde yanmis bir binada 3 ceset buldu.

Cesetlerle ilgili herhangi bir açiklama yapilmadi.

Protestolar nedeniyle çarsamba günü ilan edilen 36 saatlik sokaga çikma yasaginin dün aksam sona ermesi üzerine Honiara'da yeniden sokaga çikma yasagi ilan edildi.

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Genel Sekreter Antonio Guterres'in Solomon Adalari'ndaki protestolari "endise" ile takip ettigini açikladi.

Haq "(Guterres) Siddetin sona ermesi ve zor kazanilmis baris kazanimlarinin korunmasi çagrisi yapiyor. (Guterres) Diyalog ve farkliliklarin barisçil yollarla çözülmesi çagrisinda bulunuyor." ifadesini kullandi.

- Avusturalya'dan destek

Öte yandan Avusturalya'nin Solomon Adalari'nda yerel kolluk kuvvetlerine asayisin saglanmasinda destek olmasi için gönderdigi asker ve polis bugün Ada'ya ulasti.

Avusturalyali diplomatlar da asker ve polislere eslik etti.

Yaklasik 700 bin nüfuslu Solomon Adalari'nda Basbakan Manasseh Sogavare liderligindeki hükümeti protesto eden göstericiler 24 Kasim'da baskent Honiara'da toplanmisti.

Çogu baskentin bulundugu Guadalcanal Adasi'nin disindan, takimadalar ülkesinde nüfusun yogun oldugu Malaita Adasi'ndan gelen protestocular, Basbakan Sogarave'nin istifasini talep etmisti.

Avusturalya Basbakani Scott Morrison önceki gün yaptigi açiklamada, Solomon Adalari'nda siddet eylemlerinin bastirilmasi için polis ve asker göndereceklerini açiklamisti.

Ekiplere diplomatlarin da eslik edecegini söyleyen Morrison, Solomon Adalari'nin iç islerine müdahale niyetinde olmadiklarini vurgulayarak, bölgede olaylarin yatistirilmasi ve bazi önemli binalarin güvenligini saglamak istediklerini belirtmisti.

- Basbakan Sogareve'nin Pekin'i tanima karari elestirilerin hedefinde

Protestocular, Sogareve'nin diplomatik tanima iliskisini Taipei'den Pekin'e çevirme kararinin ardindan, söz verilen ekonomik yardim ve yatirimlarin yapilmadigi gerekçesiyle karari elestiriyor.

Okyanusya ülkesi, 16 Eylül 2019'da Tayvan hükümeti ile resmi iliskilerini keserek Çin Halk Cumhuriyeti hükümetini Çin'in temsilcisi olarak tanima ve resmi iliski kurma karari almisti.

Solomon Adalari'nda Nisan 2019'da iktidara gelen Basbakan Sogavare liderligindeki "Demokratik Koalisyon" hükümeti, seçim kampanyasinda Çin ile ekonomik iliskileri gelistirmek üzere diplomatik tanima tercihini Taipei'den Pekin'e kaydirmayi vaat etmisti.

Solomon Adalari'nin iliskileri kesmesi sonucu Tayvan'i taniyan ülke sayisi 16'ya düsmüstü. Daha önce Orta Amerika ülkeleri El Salvador, Panama, Afrika ülkeleri Burkina Faso, Sao Tome ve Karayip ülkesi Dominik Cumhuriyeti Tayvan ile diplomatik iliskilerini keserek Pekin yönetimiyle diplomatik iliski kurmustu.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-sek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizliklarini ilan etmisti.

Bu girisim Çin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan 1971'de BM Genel Kurulunda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'in kendi topraklarinin parçasi oldugunu savunuyor. Çin, bogaz ve çevresindeki askeri varliginin yani sira Tayvan'in fiili bagimsizliginin hukuki bir statü kazanmasina, Tayvan hükümetinin dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

Kaynak: AA