Iran'in Isfahan Kentindeki Gösterilerde 67 Kisi Gözaltina Alindi

Iran'in Isfahan kentinde Zayende Irmagi'nin kurumasi ve bölgedeki kurakliga çözüm üretilmemesi nedeniyle eylem yapan göstericilerden 67'sinin gözaltina alindigi açiklandi.

Iran Emniyet Teskilati Özel Harekat Birligi Komutani Hasan Kerimi, yari resmi Fars Haber Ajansina yaptigi açiklamada Isfahan'daki gösterilerde 67 kisinin gözaltina alindigini söyledi.

Isfahan'da geçen hafta 40 bin kisinin ayni yerde izin alarak gösteri düzenledigini ve bunun devlet televizyonunda yayinlandigini aktaran Kerimi, dünkü protesto gösterilerinin ise "halkin talepleriyle ilgisinin" olmadigini savundu.

Kerimi, dünkü gösterilerde 3-4 bin kisinin "ellerinde tas ve biçaklarla devlet aleyhine slogan attigini ve halki da kendilerine kalkan yaptigini" ifade ederek "Ne yazik ki devrim karsitlari, resmi ve yasal itirazlarin güzelligini siddete çevirdiler. Çünkü devrim karsitlari halkin taleplerini dile getirmesini istemiyor. Çiftçilerin çadirlarini yakarak halkin taleplerini dile getirmesine engel oldular." diye konustu.

Güvenlik güçlerinin "izinsiz gösterilere" müdahale ettigini ve birkaç polisin yaralandigini açiklayan Kerimi, göstericilerden 67 kisinin gözaltina alindigini belirtti.

Iran'da son yillarda yasanan kuraklik ve ülkedeki uzmanlarin degerlendirmesiyle hükümetin "hatali" su politikalari nedeniyle Isfahan'daki Zayende Irmagi kurudu.

Yeteri kadar suya sahip olmadiklari için mahsullerinin kurumasindan sikayetçi olan Isfahan'daki çiftçiler, 19 Kasim'da protestolara baslamisti.

25 Kasim'da protestocularla çiftçilerin nehrin yakinlarina kurduklari protesto çadirlarinin kundakladigina dair haberler ülke medyasina yansimisti. Dün de güvenlik güçleri eylemcilere göz yasartici gazlarla müdahale etmisti. Güvenlik güçlerinin müdahale ederken göz yasartici gaz kullanmasi ve protestoculara sert muamelesi sosyal medyada elestiri konusu olmustu.

Kaynak: AA