Antalya'nin 25 Yillik Hayali Kent Müzesi Açildi

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü’nün 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami’nda ziyaretçilere kapilarini araladigi, ‘Bir Zamanlar Antalya Müzesi’nin resmi açilisi AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Yerel Yönetimler Baskani Mehmet Özhaseki, Antalya Milletvekilleri ve belediye baskanlarinin katiliyla gerçeklestirildi.

Antalya'nin 25 Yillik Hayali Kent Müzesi Açildi
Antalya’nin 25 yillik hayali kent müzesi DokumaPark’ta kapilarini açti. ‘Bir Zamanlar Antalya Müzesi’nin resmi açilisina Antalya Valisi Ersin Yazici, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Yerel Yönetimler Baskani Mehmet Özhaseki, AK Parti Antalya Millet Vekilleri Mustafa Köse, Kemal Çelik, Tuba Vural Çokal, 18 ili kapsayan Yerel Yönetimler Bölge Toplantisina katilan belediye baskanlari, AK Parti Antalya Il Baskani Ibrahim Ethem Tas, belediye meclis üyeleri ve vatandaslar katildi.

Kepez Belediyesi Antalya Çocuk ve Gençlik Senfoni Orkestrasinin konseri ile baslayan açilis töreninde konusan Bir Zamanlar Antalya Müzesi Küratörü Prof. Dr. Nevzat Çevik, kent müzelerinin temel amacinin iyi bir yurttas yetistirmek oldugunu söyledi.

Çevik, “Bir Zamanlar Antalya Müzemiz, doga, tarih, arkeoloji, turizm, çesitli yöneticiler, ünlüler, aileler, geleneksel mimarlik, Kaleiçi, mutfak, geleneksel törenler, Yörük kültürü, ulasim ve haberlesme, Altin portakal ve diger festivaller, egitimi, saglik, sanat gibi kentin ana konularinin ayri sektörlerde sergilendigi Antalya’nin toplu bir özeti olarak dokuma fabrikasinin ruhu ve hafizasi korunarak tasarlanmistir. Geleneksel objeler efemeralar ve teknoloji yardimiyla insanlarin yüreklerine dokunacak biçimde de sergilenmistir. Amaç objelerle insanlar arasinda güçlü duygusal iliskiler kurmaktir. Odagimizda insan vardir. Müzeyi ziyaret edenler Antalya hakkinda doyurucu bilgiyle ve yogun duygularla ayrilacaktir. Antalya için bir hasret projesi olan bu özel ve önemli projeyi hep birlikte adim adim hayata geçiriyoruz. DokumaPark ile Antalya ilk defa yerli yabanci insanlarin aileleri misafirleriyle günlerini geçirebilecekleri çok renkli bir etkinlik eglenme ögrenme ve dinlenme alanlarina kavusmustur. Bu proje rutin bir belediye hizmeti degildir. Bir kentin hafizasinin ve özgün kimliginin gelecege tasinmasidir. Bu Unique Proje ile Hakan Baskan adini memleketin kültür ve sanat tarihine yazdirmistir. Bugüne dek aldigimiz ödüller gise rekorlarimiz ve ziyaretçi geri bildirimleri bizim simdiden amacimiza ulasmis oldugumuzu yeterince ifade etmektedir. Kompleks çok yakinda tamamlandiginda dünya çapinda bir ayricaligimiz olacak ve bu anitsal eser turizmi ve arkeolojinin baskenti olan sahane sehrimiz Antalya ya çok yakisacaktir.” dedi.



Bu kentin 25 yillik hayaliydi

Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü de, kentin 25 yillik hayalini gerçeklestirmenin mutlulugunu dile getirerek konusmasina basladi.

Dokuma Fabrikasi’nin kurulus asamasini anlatan baskan Tütüncü, “1950’lerin Antalya’si 40.000 nüfuslu bir Antalya’dir. Antalyalilar dünyanin en iyi akala pamugunu üretirler. Ürettikleri bu akala pamugunu da ekonomiye bir katki olsun diye bir fabrikayla islemeye karar verirler. Bu fabrikanin kurulmasi için yola çiktiklarinda aslinda ne kadar büyük bir hayal kurduklarini, o hayale ulasmanin da haydi güç oldugunu anlarlar. 1950 ile 1960’larin kudretli vekillerinden, Antalya’nin efsane belediye baskanlarindan Dr. Burhanettin Onat’in kapisini çalarlar. Ve sonrasinda konu basvekil Menderes’e aktarilir. Menderes’te, ‘Siz yapamazsiniz. Hükümetimizin Antalya’ya bir armagani olarak bir Dokuma Fabrikasi yapalim’ der. 5 Ocak 1956 günü burada dönemin Cumhurbaskani Celal Bayar ile dönemin Basbakani Adnan Menderes’in birlikte katildigi bir törenle bu fabrikanin temeli atilir. Ancak bu fabrikanin Antalya tarihinde kiymetli bir özelligi vardir. Bu fabrika Cumhuriyet tarihi Antalya’sinin ilk sanayi tesisidir. Fabrika 2003 yilinda kapanir, 2004 yilinda Sayin Basbakanimiz Recep Tayyip Erdogan, bu fabrikayi dönemin Kepez Belediye baskanina burayi kültür sanat adasi yapmasi için verir. Dönemin belediye baskani bir gece yarisi operasyonuyla burayi Hollandali bir firmaya o zamanlar peskes olarak nitelendirilen bir kararla teslim eder. Ve sonrasinda da sayin basbakanimiz Dokuma Fabrikasi’ni koruma görevini bizlere verdi.” diye konustu.



Kültür ve sanat adasina dönüstü

Baskan Tütüncü, Dokuma Fabrikasi için 2009’da yepyeni bir sürecin basladigini, 2014 yilina kadar geçen süreçte hukuki ihtilaflarin hepsini tamamladiklarini, tapuyu belediye üzerine aldiklarini ve ilçe belediyesi imkânlariyla kültür sanat adasina dönüstürdüklerini söyledi.



Binalari tescillettik

Dokuma Fabrikasinin duvarlarina sinen hatiralarin, içindeki tesislerle, etrafindaki bitki dokusuyla birlikte beraberce yasamasi için binalarin hepsini tescillettiklerini belirten Tütüncü, “Agaçlarin tamamini plakalandirdik. Binden fazla agacin buraya transplantasyonunu sagladik. Botanik bahçeleri, portakal bahçeleri, 2 tane kütüphane kurduk. Birisi Akdeniz’in en zengin kütüphanesi, digeri de Çocuk Kütüphanesi… Burada ayrica 13 müze kurduk. Ilki ise Dünyanin en zengin müzelerinden biri olan Anadolu Oyuncak Müzesi…” dedi.



Kent Müzeleri, kent bilincini artirir

Antalya’nin 25 yillik hayalini gerçeklestirmenin 6 yillik bir emegin neticesi oldugunu belirten Tütüncü, “Antalya’da Kent Müzesi kurulmasi ile alakali yapilan çalismalar çok anlamliydi. Daha önce birçok grup bu konuda çalismalar yapti. Ama bu çalismalari neticeye ulastiramadi. Nevzat Hoca ile birlikte çiktigimiz bu güzel yolculukta Antalya’miza kent müzesini kazandirdik. Bu topraklarin 500.000 yillik insanlik tarihi var. Bu müzede de Antalya’nin son 200 yili yer aliyor. Kent Müzeleri, kent bilincini arttirmak, kent aidiyetini güçlendirmek anlaminda son derece önemlidir.” diye konustu

En güzel hizmet

AK Parti Antalya Il Baskani Ibrahim Ethem Tas da, Kepez’in bilimin, sanatin, sagligin, kütüphanelerin baskenti oldugunu söyledi.

Kepez’de çok güzel hizmetler yapildigini belirten Tas, “ Antalya’da 19 belediyemiz var. Merkez de en güzel isler Kepez’de yapiliyor, hayata geçiyor. “ dedi.



DokumaPark cazibe merkezi oldu

“Zamaninda Cumhurbaskanimizin yaptigi müdahale olmasaydi, bugün içinde bulundugumuz DokumaPark’taki ‘Bir Zamanlar Antalya Müzesi’ni degil, baska bir AVM’nin açilisini baskalari yapiyor olacakti” diyerek sözlerine devam eden Tas, “Bugün Dokuma, emek verenler sayesinde Antalya’nin cazibe merkezi haline geldi. Botanik Park’tan Cemil Meriç Kütüphanesine, Oyuncak Müzesine, Bilim Müzesine kadar DokumaPark’in her kösesinde hizmet var. Antalya’nin bir kent müzesine ihtiyaci vardi. Bu hizmeti yapmakta AK Parti belediyeciligi ile Hakan Tütüncü baskanima nasip oldu. Antalya’ya yakisir bu müzenin Antalya’miza ve ülkemize hayirli ugurlu olmasini diliyorum.”diye konustu.



Hakan Baskan gibi hizmet edin

Tas, yerel seçimlerin üzerinden 2,5 yil geçtigini CHP’li büyüksehir ve merkezdeki belediyelerin Antalya’da millete hizmet için yaptiklari hiçbir isi görmediklerini belirterek, “Merkezdeki belediye baskanlarini Kepez’e davet ediyorum. Dokuma’ya davet ediyorum. Neden bu hizmetler, Konyaalti, Muratpasa ve Dösemealti’nda yok. Neden Antalya’ya çivi çakmiyorsunuz? Seçmen sizi niye seçti? Hakan Baskan gibi hizmet edin diye seçti. Hakan Baskan’i örnek alin” dedi.



Sosyal bir proje

AK Parti Antalya Milletvekilleri adina konusan Mustafa Köse de, Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü’nün ilçeye sürekli yeni güzellikler kazandirdigini söyledi.

DokumaPark’in Antalya koktugunu belirten Milletvekili Köse, “13 tane müzenin oldugu, 7’den 77’ye herkesin kendisini buldugu bir alan Dokumapark… Çocuklar için Anadolu Oyuncak Müzesi, gençler için Araba Müzesi, Bilim Merkezi, emekliler için Emekliler Lokali, Antalyalilar için Bir Zamanlar Antalya Müzesi… Her kesimin kendinden bir sey bulabilecegi bir proje burasi… Bir sosyal sorumluluk projesi, bir yasam alani, hatiralari yasiyoruz burada…” diye konustu.



Tütüncü, Dokuma Fabrikasini halka kazandirdi

“Sehri imar ederken nesli ihmal ederseniz, ihmal ettiginiz nesil gelir imar ettiginiz sehri imha eder.” diyerek sözlerine devam eden Köse, “Hakan Baskan hem bu sehrin mülkiyet problemleriyle ilgilendi. 60.000 tapu verdi, bu memlekette… Bir kisinin itiraz olmadan, bir kisi bagirmadan… Parklar, bahçeler, sosyal tesisler, kültür merkezleri kendimizi bulacagimiz mekanlar. Hakan Baskanimizin yaptiklarina sasirmiyoruz. Yapmis olduklari yapacak olduklarinin teminatidir. Hakan Baskan kendine düseni yapti ve Dokuma Fabrikasi alanini halka kazandirdi.” dedi.



Emegi geçenlere tesekkür etti

AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Yerel Yönetimler Baskani Mehmet Özhaseki, Bir Zamanlar Antalya Müzesi’nin Antalya’ya hayirli olmasi dileklerinde bulundu. Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü ile Antalya’ya kazandirdigi hizmetinden dolayi gurur duydugunu belirten Özhaseki, müzenin Küratörü Prof. Dr. Nevzat Çevik ve ekibine de tesekkür etti.

Tarihi mirasimizi korumak hepimizin vazifesi

Anadolu cografyasinin dünyanin en kadim, en eski cografyalarindan birisi oldugunu belirten Özhaseki, “Anadolu cografyasinda binlerce yil boyunca çok degisik irklar yasanmis, çok degisik medeniyetler kurulmustur. Haliyle her bir medeniyet kendine has bir sehircilik anlayisi, kendine has bir sosyal yasam, kendine has bir dini inanisi ortaya koydugu için o yasam tarzlarini da binalarda eserlerde ortaya çikarmaya baslamis. Ve Anadolu’da özellik ve onlarca medeniyetin ortaya koymus oldugu binlerce eser günümüze büyük bir kismi da ulasabildigi kadar gelmis. Bu açidan bakildigi zaman tarihi kültürel dogal mirasimizin korunmasi hepimize bir vazife olarak düsüyor. Ve bu cografyada eger bir müze ilan etmek gerekirse sahsi kanaatim bütün Anadolu topraklarinin tamamini bir açik müze olarak ilan etmekte fayda var. O kadar çok esere sahibiz.” diye konustu.



Tarihi mirasi yok edenlerin basinda belediyeler var

Tarihi mirasin yok edilmesinin basinda belediyeler olduguna vurgulayan Özhaseki, “Arkasindan vatandaslar var. Çikar çevreleri, defineciler var. Onlarin her birisi, tarihi eserleri tahrip etmekte sinir tanimamislar adeta…” dedi.

Geçmiste bazi belediyelerin tarihi eserleri nasil yok ettigini örnekler vererek konusmasini sürdüren Özhaseki, “Tarihi degerlerimize sahip çikmaliyiz. Belediye Baskanlari olarak tarihi eserlerimize sahip çikmamizin bizlerin görevi oldugunu asla unutmayacagiz. Kendi medeniyetimize karsi bizim bir sorumlulugumuz var” dedi.

Makamlarin gelip geçici oldugunu, geride kalanin eserler oldugunu vurgulayan Özhaseki, “Ilçesine eserler birakmak için çalisan Hakan Baskanimizdan Allah razi olsun” diye konustu.

“Bu sehrin gelecegi aydinliktir.” diyerek sözlerini sürdüren Özhaseki, “Çalismayan, biraz keyif yapan, çalismak gibi bir derdi olmayan insanlara da Allah bizim gibi kaygilar versin” diyerek konusmasini tamamladi.

Konuklar müzeyi gezdi

Konusmalarin ardindan kurdele kesimiyle Antalya’nin 25 yillik hayali ‘Bir Zamanlar Antalya Müzesi’ açildi. Ev sahibi Kepez Belediye Baskani Hakan Tütüncü’nün rehberliginde konuklar müzeyi gezdi.

Kent müzesi

Kentin önemli degerleri ve hikayelerinin anlatildigi müze, engelsiz ve ayni zamanda ekolojik (doga dostu) özelliklere sahip. Toplamda 2000 metre kare sergi alani bulunan müzede, yerli ve yabanci konuklarin sesli rehber esliginde 6 farkli dilde müzeyi gezme imkani bulunuyor. Antalya’nin tarih öncesi, Roma ve Bizans dönemleri, Selçuklu dönemleri, Osmanli dönemi, Cumhuriyet dönemi, belediye tarihi, ekonomi tarihi, geleneksel sanatlari, kentin en önemli sanayisi Pamuklu Dokuma Fabrikasi, ticaret ve sanayisi, florasi, cografyasi, zeytin tarihi, narenciye, üzüm, pamuk, ipek böcegi, tarim, hayvancilik, seracilik gibi mutfagindan evlerine, sagliktan spora kadar kentin her yönünü bu müzede bulmak mümkün.
Kaynak: İHA