Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya Kaynakli Tehlikeli Riskler Mevcut'
Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, ülkede Rusya kaynakli çok tehlikeli senaryolar ve riskler oldugunu belirterek, "Ukrayna bu risklere karsi hazirlikli. Sinirlarimizi kontrol ediyoruz ve her türlü senaryoya haziriz" dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Ukraynali gazetecilerle bir araya gelerek gündeme iliskin konulari degerlendirdi. Soru cevap seklinde düzenledigi basin toplantisinda Zelenskiy, ülkede darbe girisimi hazirligi oldugunu, bu darbe girisimine kimlerin alet edilmek istendigini, Rusya kaynakli tehlikeli risklerin varligini, Almanya Basbakani Angela Merkel ile görüsmelerini ve Rusya’nin Ukrayna üzerinden dagittigi dogalgazi azaltmasi gibi konulara degindi. Rusya’nin Ukrayna sinirlarindaki askeri personel ve teknik ekipman varligini arttirmasi konusuna da deginen Zelenskiy, Ukrayna için Rusya kaynakli çok tehlikeli senaryolar ve riskler olduguna dikkat çekti. Zelenskiy, "Bu, göz dagi anlamina geliyor. Tüm sinirlarimiz boyunca askeri birliklerin, keskin nisancilarin varligi artiyor. Ukrayna buna karsilik verirse bölgede tansiyon yükselecektir. Rusya kaynakli tehlikeli riskler mevcut. Sinirlarimizi kontrol ediyoruz ve her türlü senaryoya haziriz" ifadelerini kullandi.
"Darbe yazismalari ve ses kayitlari var"
Açiklamasinda, yabanci istihbarat güçlerinin ülkedeki oyunlarina ve bunlara iliskin ellerinde kanitlar bulunduguna dikkat çeken Zelenskiy, "Devletimizin içinde yabanci istihbarat servislerinin çikardigi zorluklar var. Açikça söyleyeyim 1-2 Aralik tarihlerinde ülkemizde darbe olacagi bilgisini aldim. Bu çok ilginç ve önemli bir bilgi. Üstelik elimizde ses kayitlari ve yazismalar da mevcut" dedi.
"Devlete savas açmak en büyük hata olur"
Ukrayna’nin en zenginleri listesinde adi en üst siralarda yer alan Kirim kökenli Rinat Ahmedov’un, bu darbe girisimine çekilmeye çalisildigini belirten Baskan Zelenskiy, "Ahmedov’u da içlerine almaya çalistiklarini biliyoruz. Ahmedov’u devlete karsi savasin içine almaya çalismak onu asagilamak sayilir. Kendi halkina ve devletine savas açmak onun en büyük hatasi olur. Onu savasa çekmek istiyorlar" ifadelerini kullandi.
"Transit dogalgaz kapasitesini arttirmak istemediler"
Rusya’nin Ukrayna üzerinden dogalgaz transfer etmesi konusuna iliskin Baskan Zelenskiy, bu gazin hacmini arttirmak istediklerini, fakat Rusya’dan olumlu cevap alamadiklarini açikladi.
Zelenskiy, "Biz kendilerine transfer ücretlerini indirelim ve hacmi arttiralim teklifini sunduk. Fakat Rusya buna yanasmadi. Sadece anlasmayi devam ettirmek istediklerini söylediler, hepsi bu kadar" dedi.
