'Sayin Baskan Istanbul'dan Giderken Büyüksehir Belediyesine 93 Milyarlik Borç Birakip Gidecek'

IBB AK Parti Grup Baskanvekili Mehmet Tevfik Göksu, IBB’nin yeni bütçesi ile ilgi açiklamalarda bulanarak, “Sayin Baskan Istanbul’dan giderken Istanbul Büyüksehir Belediyesine 93 milyarlik borç birakip gidecek. Biz geçmiste Büyüksehir Belediyesi’ndeki bütün yanlisliklari düzeltmek için 25 yil ugrasmistik galiba bir 25 yil daha ugrasacagiz” dedi.

'Sayin Baskan Istanbul'dan Giderken Büyüksehir Belediyesine 93 Milyarlik Borç Birakip Gidecek'


Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Kasim ayi Meclis Toplantisi’nin son oturumunda belediyenin 2022 yili bütçesi görüsüldü. Lütfi Kirdar Uluslararasi Kongre ve Sergi Sarayi’nda toplanan IBB Meclisi’ndeki bütçe görüsmelerinde Esenler Belediye Baskani ve IBB AK Parti Grup Baskanvekili M. Tevfik Göksu, IBB’nin yeni bütçesi ile ilgi açiklamalarda bulundu.

"IBB BU BÜTÇEYI GERÇEKLESTIREBILMEK IÇIN 16 MILYARDAN DAHA FAZLA BORÇ PARA BULMAK ZORUNDADIR”

Meclis kürsüsüne çikarak konusma yapan Göksu, "IBB yönetiminin 2022 senesi için ilave tam 8 milyar net borçlanmayi öngörüyor. Bulunmasi gereken toplam borç ise 13 milyar 860 milyon 44 bin TL’dir" dedi.

Performans programinda gizli bir borçlanma oldugunu ifade eden Göksu, "Performans programina göz atinca bir yerlerde saklanmis gizli bir borçlanmayi daha görüyorsunuz. 2022 Performans Programi’na bakinca gider bütçesinin gerçeklesme oraninin yüzde 100 olarak hedeflendigini, buna karsilik gelir bütçesinin gerçeklesme oraninin ise yüzde 95 oldugunu görürsünüz. Bu ne demektir? Bütçenin yüzde 5’i kadar daha borçlanilacak demektir. O da yaklasik olarak 2,4 milyar daha ilave borçlanmadir. Kisaca, IBB bu bütçeyi gerçeklestirebilmek için 16 milyardan daha fazla borç para bulmak zorundadir” dedi.



"ISTANBUL BÜYÜKSEHIR BELEDIYESINE 93 MILYARLIK BORÇ BIRAKIP GIDECEK"

Baskan Göksu, 2022 yilinda belediyenin borç riskinin 73.120 milyar olacagini ifade ederek sunlari kaydetti:

"2022 yili oldugunda Büyüksehir belediyesinin borç riski 73.120 milyar TL 2022 ve 2023 projeksiyonu tutulmus bu projeksiyona göre yeni ilaveler gelmese dahi 10 milyar 2023 de ilave görülmüs 10.5 milyar da 2024 de yani sayin baskan Istanbul’dan giderken Istanbul Büyüksehir Belediyesine 93 milyarlik borç birakip gidecek. Biz geçmiste Büyüksehir Belediyesi’ndeki bütün yanlisliklari düzeltmek için 25 yil ugrasmistik galiba bir 25 yil daha ugrasacagiz. 2022 yili bütçesi yatirim planinda olan 40 tane proje var. Proje ayni isimle ayni kalemle 2021 de de var. Hiç dokunulmadan 2022 yilina aktarilmis fiyati yükseltilerek. Simdi soruyorum bugüne kadar IBB 2021 yilinda her gün günde 72,5 trilyon para harcamis. Allah askina bu para nereye harcadiniz?"

(Zehra Baykal - Harun Özcüler / IHA)
Kaynak: İHA