Ingiltere, Yeni Kovid-19 Varyanti Nedeniyle 6 Afrika Ülkesine Seyahat Kisitlamasi Getirecek

Ingiltere, Güney Afrika ve Botsvana'da görülen ve yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni bir varyanti nedeniyle 6 Afrika ülkesini, Kovid-19 salginiyla mücadele kapsaminda olusturdugu seyahat listesinde "kirmizi listeye" aldi.

Ingiltere Saglik Bakani Sajid Javid, Twitter'dan yaptigi açiklamada, "Ingiltere Saglik Güvenligi Ajansi (UKHSA) yeni bir varyanti arastiriyor. Daha fazla veri gerekiyor ancak simdi önlem aliyoruz." ifadelerini kullandi.

Yarin ögleden itibaren 6 Afrika ülkesinin kirmizi listeye eklenecegini ve uçuslarin geçici olarak askiya alinacagini belirten Javid, Ingiltere yolcularinin da karantinaya alinmasi gerektigini belirtti.

Bakan Javid, daha sonra yaptigi açiklamada da bu ülkelerin, Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Esvatini ve Zimbabve oldugunu bildirdi.

Javid, bilim adamlarinin yeni varyant konusunda "son derece endiseli" oldugunu, bu varyanta iliskin daha fazla sey ögrenilmesi gerektigini vurguladi.

Yeni varyantin, Delta türünden daha bulasici olabilecegini belirten Javid, mevcut asilarin da varyanta karsi daha az etkili olabilecegini kaydetti.

Javid, 6 ülkeyi kirmizi listeye eklemenin "temkinli olmak, harekete geçmek ve sinirlari korumaya çalismak" oldugunu ifade etti.

UKHSA da yeni varyanta iliskin olarak yaptigi açiklamada, "simdiye kadar gördügümüz en kötü varyant" degerlendirmesinde bulundu.

Güney Afrika, Namibya, Lesoto, Botsvana, Esvatini ve Zimbabve'den uçuslar yarin saat 12.00'den itibaren askiya alinacak ve pazar günü saat 16.00'dan sonra Ingiltere'ye yeni gelenlerin de otellerde karantinaya alinmasi gerekecek.

Ingiltere'de su ana kadar yeni Kovid-19 varyantina iliskin vaka bildirilmedi.

- Güney Afrika ve Botsvana'da Kovid-19'un yeni varyanti tespit edildi

Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da, Kovid-19'un çok sayida mutasyona ugramis, B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni bir varyantina rastlandigi belirtilmisti.

Güney Afrika'dan Hong Kong'a seyahat eden 1 kiside de bu virüse rastlandigi bilgisi verilmisti.

"Süper varyant" olarak nitelendirilen B.1.1.529 varyantinin 32 mutasyona sahip oldugu ifade edilmisti.

Uzmanlara göre, mevcut asilarin bu varyanta karsi etkili olup olmadigi henüz bilinmiyor. Düsük görülme sikligi nedeniyle varyantin çok bulasici olmayan bir tür oldugu tahmin ediliyor.

Kaynak: AA