Hattat Mustafa Cemil Efe'nin 'Cevher' Sergisi Sanatseverlerle Bulusuyor

Eserlerinde özgün tasarimlariyla begeni kazanan hattat Mustafa Cemil Efe'nin 12. kisisel sergisi "Cevher", bugün Nevmekan Sahil Galeri'de açilacak.

Sergide, farkli sanat disiplinleriyle ortaya çikarilmis, bazilari yaslari 200'den fazla antika çerçeveler içerisinde yer alan hüsn-i hat eserleri bulunuyor.

Izleyicisine ilginç bir sanat deneyimi yasatmayi hedefleyen ve varligin özündeki mana olan cevhere vurgu yapan serginin küratörlügünü Meyçem Ezengin üstleniyor.

Sergiye iliskin açiklama yapan sanatkar Mustafa Cemil Efe, "Cevher, var olan bir seyin özü, esasi, varligindaki mayadir. Kendi basina bulunan, degismeyen, daima bir yüklemin konusu olup kendisi yüklem olmayan öz varliktir. Degisiklige ugrayan taraf disinda degismeden kalan seydir. Maddenin degismeyen tarafidir. Kendi nefsiyle kaim olan, gerçeklesmesi için baska bir nesneye ihtiyaci olmayan varliktir." dedi.

Hüsn-i hat sanatinin soyut bir bakis açisiyla cevhere hizmet ettigini belirten Efe, sunlari kaydetti:

"Meydana çikan eser, olanca gayretiyle öze ulasmaya çabalar. Salt bir sekil olmanin ötesinde var olan seyin esasina hizmet etmektedir. Manayi yakalayan sanatkar, eserini seyreden insani cevhere ne kadar yaklastirabilirse ancak o kadar basarili olur. Buradan hareketle farkli kompozisyonlar olusturularak yazilmis bir ayet, hadis veya kelam-i kibar, sekil elbisesiyle izleyicisini karsilayip öze yaklastirma, cevheri buldurma maksadi tasimalidir."

Efe, hüsn-i hattin sonsuz tasarim imkani sunduguna isaret ederek, "Soyut ve somut, ince ve zarif, derin ve engindir. Hülasa bir göz onu yakalayinca esrarina ermek için bakar durur. Letafeti insani derinden sarar, harflerin birbiriyle olan münasebeti sessiz bir söyleyisle nice cevheri buldurur. Bendeniz 'Cevher' ismini verdigim bu sergimde maksadimi serginin adina sakladim. Burada izleyeceginiz eserlerin her biri essiz manalar içermekte ve her mana, cevherini söylemektedir. Sanatkar için önce mana, sonra cevher ve sonra da eser zuhura gelmelidir. Izleyen için önce eser, sonra mana ve nihayet cevher zuhura gelir. Asil gaye budur. Bundan öte yapilan tüm is, sadece sekilden ibarettir." ifadelerini kullandi.

"Cevher'' sergisi, 9 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA