BM Sahel Özel Temsilcisi Annadif'den Mali Ve Gine Için 'Seçim' Vurgusu

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Bati Afrika ve Sahel (UNOWAS) Özel Temsilcisi Mahamat Saleh Annadif, askeri darbelerin yasandigi Gine ve Mali'de bir an evvel anayasal düzenin tesis edilmesi gerektigini söyledi.

Annadif, Senegal'in baskenti Dakar'daki UNOWAS ofisinde basin toplantisi düzenledi.

Sahel'de 4 konu basliginin bölgenin kaderini belirleyecegini dile getiren Annadif, bunlari güvenlik, demokrasi, iklim degisikligi ile genç ve kadinlarin içinde bulundugu durum olarak özetledi.

Bu sorunlar karsisinda uluslararasi toplumun ve özellikle bölge ülkelerinin desteginin çok önemli oldugunu belirten Annadif, zaman zaman bu noktada uluslararasi topluma da çagri yaptiklarini ifade etti.

Annadif, Gine ve Mali'deki darbe sonrasi süreçlere de deginerek, her iki ülkede de bir an evvel demokratik seçimlerin yapilmasini beklediklerini söyledi.

Gine'de henüz seçim takviminin bile belli olmadigina dikkati çeken Annadif, Mali'deki cunta yönetiminin ise demokratik seçimlerin düzenlenmesi konusunda daha ciddi bir tavir takindigini dile getirdi.

Annadif, Burkina Faso'da geçen haftalarda düzenlenen terör saldirisinda 40'tan fazla askerin yasamini yitirmesine iliskin olarak da ülkedeki siyasi atmosferin gergin oldugunu ifade etti. Annadif, sivil topluma ve ülkedeki diger aktörlere sükunet çagrisinda bulundu.

Kaynak: AA