Basbakan Merkel Açiklamasi 'Belarus Mülteci Kozuyla AB'yi Zayiflatmayi Hedefliyor'

Görev süresi dolmasina az bir zaman kalan Almanya Basbakani Angela Merkel, Belarus’un mülteci konusunda ilerleme saglanmazsa daha fazla yaptirim uygulanacagini söyledi.

Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki’yi Berlin’de kabul eden Almanya Basbakani Angela Merkel, Polonya’ya Almanya adina tam dayanisma sözü verdi. Görüsmenin ana konusunu Almanya Polonya iliskileri ve Polonya-Belarus sinirindaki durumu ele aldiklarini belirten Merkel, Belarus’un mültecilerle kullanarak AB sinirlarina saldirdigini Belarus’un Polonya-Belarus sinirinda neden oldugu durumun sadece Polonya’yi istikrarsizlastirmayi degil, ayni zamanda tüm Avrupa Birligi’ni zayiflatmayi da hedefledigini vurguladi.

Belarus’un çikardigi mülteci krizinin AB arasinda bir mesele oldugunu bunu da Merkel, bunun Alexander Lukashenko ile yaptigi telefon görüsmeleri sirasinda dile getirdigini söyledi.



Merkel, mevcut mülteci sorununda Rusya ile ne ölçüde baglanti oldugunu Lukashenko ile Rusya Devlet Baskani Putin arasindaki yakin iliskinin bilindigini, bu nedenle son zamanlarda Putin ile görüsmeye çalistigini söyledi.

Moskova tarafinda da, "Mültecilerin içinde bulundugu insani durumun istismar edilmemesi gerektigini ifade etti.

Belarus’a ek olarak, Ukrayna’daki durum da görüsmede ele aldiklarini belirten Merkel, Merkel, Rusya Devlet Baskani ne de Rusya Disisleri Bakani’nin görev süreleri sona ermeden Normandiya formatinda baska bir üst düzey toplanti yapmaya hazir olmamasindan çok üzgün oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA