AK Parti Genel Baskanvekili Kurtulmus, Canli Yayinda Sorulari Yanitladi Açiklamasi

'Merkez Bankasi yasasinda verilen yetkiler bellidir. Bu yetkiler içerisinde Merkez Bankasi yetkilerini bagimsiz olarak kullanir. Amacimiz, çok kisa sürede kur dalgalanmalarini frenlemek' ''Iktidar partisi mensubu arkadaslar hassas bir dönemden geçilirken söylediklerinde kili kirk yarmali. Vatandas zor bir dönemden geçiyor. Iktidar partisindeki arkadaslarimiz çok hassas olmali' 'Türkiye'nin yüzde 910 gelismesi zaten halka dogrudan yansiyacak bir sonuç olusturacaktir. Önümüzdeki mesele dövizin bu kadar yüksek olmasi, daha da önemlisi oynak bir sekilde seyretmesi. Ümit ediyorum ki kisa bir süre içerisinde belli bir seviyeye gelecek. Üreten önünü görecek, tüketen önünü görecek' 'Biz bütün imkanlarimizla seçim çalismasina çoktan basladik ama seçim vaktinde yapilacaktir. Biz seçimden seçime milletin önüne giden bir parti degiliz.. Bütün anketlerin birinci partisi AK Parti'dir. Kimse çarsidaki ete sogan dogramasin, 2023'te yüzde 50+1 sikintisinin oldugunu düsünmüyorum' 'CHP'nin mitinglerinden mutlu oluruz. Bu zamanlamanin da son derece manidar oldugunun altini çizmek istiyorum. Hükümetin görüslerini vatandasa anlatmasi ne kadar hakliysa, muhalefetin de her türlü imkani kullanarak bunun içinde mitingler de var, vatandasla bulusmasi dogaldir. Demokrasinin bir geregidir. Buna saygi duyariz ama sokaklari karistirmak isteyenlere firsat verilmemesi açisindan çok dikkatli olmalarini da tavsiye ederiz. Muhalefetin mitinglere baslayacak olmasina açikçasi sevindim' 'CHP'nin helallesme çagirisi samimi ise Türkiye'nin isine yarayacaktir. Samimi bir helallesmeye gidecekse çok cesur olmali. Helallesme olacaksa özür dileme olacak. Cesur olunacaksa bu Türkiye'nin ve CHP'nin hayrina olur. Millet samimi olarak özürlere baslanmasini istiyor' 'Asgari ücret herkesin 'tamam' dedigi bir ölçüde olacak. Hakkaniyetli olacak. Asgari ücretlinin alim gücünü geçen yildan asagi götürmeyecek bir rakam hesaplanmali'

AK Parti Genel Baskanvekili Numan Kurtulmus, "Merkez Bankasi yasasinda verilen yetkiler bellidir. Bu yetkiler içerisinde Merkez Bankasi yetkilerini bagimsiz olarak kullanir. Amacimiz, çok kisa sürede kur dalgalanmalarini frenlemek" dedi.

Kurtulmus, Haber Global'deki ''Siyaset Özel'' programinda gazetecilerin gündeme iliskin sorularini yanitladi.

Küresel bir ekonomik savas oldugunu ve zor bir dönemden geçildigini vurgulayan Kurtulmus, ''Yüzde 9-10 araliginda büyüyecek bir ekonomimiz var. Bu sürecin geçici dalgalanma oldugunu düsünüyorum'' diye konustu.

Büyük güçler, ekonomik güçler arasinda ekonomik olarak büyük bir savas oldugunu aktaran Kurtulmus, üstüne bir de pandeminin ortaya çiktigini, buna ragmen Türkiye'nin tedarik zincirlerini kirmadan yoluna devam ettigini söyledi.

Kurtulmus, söyle devam etti:

''Dünya krizleri, dönemsel krizler bize bir sey ögretti, tezgah dagilirsa bir daha toparlamasi çok zor. Yani üretimin, sanayicinin, KOBI'lerin üretmeye devam etmesi lazim. Bunu söylerken her sey güllük gülistanliktir anlaminda söylemiyorum. Türkiye kendi göbegini kendi kesti, IHA'lariyla, SIHA'lariyla milli savunma sanayisinde çok önemli bir yere geldi. Türkiye, pandeminin en agir oldugu zamanlar Eskisehir'deki TAI'nin fabrikasinda yüzde yüz yerli imkanlarimizla helikopter motorunu yapti. Biliyorlar ki eger Türkiye bu istikamette giderse birkaç sene içerisinde kendi uçaklarinin olabilecegi bir ülke olacak. Türkiye, Allah'in izniyle uçak motorunu da yapacak. Aslinda Türkiye'nin sanayilesmesi tarihi ayni zamanda Türkiye'nin bir ihanet tarihidir. Türkiye'nin sanayilesmesine nasil mani olunduguna, rahmetli Nuri Demirag'a bakin. Türkiye'nin kendi milli sanayisini kurmasi her yerde engellenmistir."

Kurtulmus, her alanda güçlü, büyük Türkiye için mücadelelerini sürdürdüklerini dile getirerek, "Sanayide, üretimde, ihracatta, istihdamda güçlü bir Türkiye için mücadele ediyoruz. Türkiye'nin yüzde 9-10 gelismesi zaten halka dogrudan yansiyacak bir sonuç olusturacaktir. Önümüzdeki mesele dövizin bu kadar yüksek olmasi, daha da önemlisi oynak bir sekilde seyretmesi. Ümit ediyorum ki kisa bir süre içerisinde belli bir seviyeye gelecek. Üreten önünü görecek, tüketen önünü görecek. Burada en önemli meselelerden birisi, vatandasimizin yani bireysel tasarruflarini götürüp dövize dönmemesidir." dedi.

- "Kurdaki asiri oynaklik nedeniyle alim gücü olumsuz etkileniyor"

''Türkiye'de yatirim yapilmiyor'' demenin gerçegi yansitmadigina dikkati çeken Kurtulmus, sunlari kaydetti:

"Kurdaki asiri oynaklik nedeniyle alim gücü olumsuz etkileniyor. Asgari ücret herkesin 'tamam' dedigi bir ölçüde olacak, hakkaniyetli olacak. Asgari ücretlinin alim gücünü geçen yildan asagi götürmeyecek bir rakam hesaplanmali. Zor bir tablo oldugunun farkindayiz. Iyi niyetli söylenmis elestirileri takip ediyoruz. Amacimiz, çok kisa sürede kur dalgalanmalarini frenlemek. Üretim, istihdam, ihracat ve yatirima zarar vermeden kurdaki oynakligi giderecek adimlari atacagiz. En kisa süre içinde bu zor tablonun yatisacagina, kurdaki oynakligin asagi dogru gidecegine inaniyorum. Türkiye'nin üretme mecburiyeti var. Türkiye'nin ihracatini, üretim tarafini güçlendirmesi mecburiyeti var. Bunun için de mümkün oldugu kadar üretim maliyetlerinin yükünü azaltmak ve dövizdeki gelismelerden Türkiye ekonomisi lehine sonuçlar elde etmek mecburiyetindeyiz .Merkez Bankasi, teknik imkanlarini sonuna kadar tahlil edecek. Nerede, hangi enstrümani kullanabilir, elindeki imkanlar nelerdir, bunlarin detaylarini Merkez Bankasi biliyor, bunlari ortaya koyacak ve ona göre kararini kendisi verecektir. Hükümet bu tarafa giderken Merkez Bankasi, 'Ben bagimsizim, ben bu tarafa gidiyorum', böyle bir sey zaten isin dogasina aykiridir. Merkez Bankasi yasasinda verilen yetkiler bellidir. Bu yetkiler içerisinde Merkez Bankasi yetkilerini bagimsiz olarak kullanir."

Toplumda var olan talebi siyasetin göz ardi edemeyecegini aktaran Kurtulmus, sonuçta bir de imkan ve öncelik meselesi oldugunu belirterek, "Imkanlar, öncelikler, talepler bir araya getirilir, ona göre üçünün kesistigi noktada karar alinir. Asgari ücret vergi disi kalmalidir ama nihayetinde bütçe imkani çerçevesinde konusulmasi lazim" dedi.

- "Türkiye her zaman Suriye'nin toprak bütünlügünden yana oldu"

Birlesik Arap Emirlikleri ile yapilan anlasmalara deginen Kurtulmus, "Yeniden dostlugu, kardesligi saglamak zorundayiz. Eger biz bunu çözemezsek, elin oglu gelip ensemizde boza pisirir. Bütün bölgemizdeki ülkelerle iyi iliskilerimizin gelismesini önemsiyoruz ve bizi iyi bir yere götürecegini biliyoruz. Türkiye, her zaman Suriye'nin toprak bütünlügünden yana oldu. Suriye'de her etnik kökendeki halkin baris içinde yasamasini istiyoruz. Bunu için de Suriye'nin toprak bütünlügünün korunmasi lazim" seklinde konustu.

Kurtulmus, tevazu ve empatinin önemine isaret ederek, ''Iktidar partisi mensubu arkadaslar hassas bir dönemden geçilirken söylediklerinde kili kirk yarmali. Vatandas zor bir dönemden geçiyor. Iktidar partisindeki arkadaslarimiz çok hassas olmali. Ancak sosyal medyada manipülasyon ile bu durumu çigirindan çikarmak isteyenler var. Sokaklari karistirmaya yönelik sorumsuz sözlerin sosyal medyada paylasildigini görüyorum. Çok titiz ve dikkatli olmamiz lazim, bunun yolu tevazu ve empati yapmaktan geçiyor'' ifadelerini kullandi.

- "2023'te yüzde 50+1 sikintisinin oldugunu düsünmüyorum"

Gündemlerinde 50+1 konusunun bulunmadigini, siyasette keske diye bir seye yer olmadigini aktaran Kurtulmus, söyle devam etti:

"CHP'nin mitinglerinden mutlu oluruz. Ben bu uyariyi bir vatansever olarak yapmak ihtiyacini hissediyorum. Bu zamanlamanin da son derece manidar oldugunun altini çizmek istiyorum. Hükümetin görüslerini vatandasa anlatmasi ne kadar hakliysa, muhalefetin de her türlü imkani kullanarak bunun içinde mitingler de var, vatandasla bulusmasi dogaldir. Demokrasinin bir geregidir. Buna saygi duyariz ama sokaklari karistirmak isteyenlere firsat verilmemesi açisindan çok dikkatli olmalarini da tavsiye ederiz. Muhalefetin mitinglere baslayacak olmasina açikçasi sevindim. Kusura bakmasinlar, biz yillardir Cumhurbaskanimiz her hafta bir yerlerde açilis yapiyor, miting yapiyor. Her birimiz bir yerdeyiz. Biz bütün imkanlarimizla seçim çalismasina çoktan basladik ama seçim vaktinde yapilacaktir. Biz seçimden seçime milletin önüne giden bir parti degiliz. Bizim adayimiz belli. Cumhurbaskanimiz tekrar 2023'te aday olacak ve halkin teveccühüyle yeniden cumhurbaskani seçilecek. Muhalefete samimi uyarim, mitinglerin kiskirtmaya dönmesine müsaade etmesinler. Bütün anketlerin birinci partisi AK Parti'dir. Kimse çarsidaki ete sogan dogramasin, 2023'te yüzde 50+1 sikintisinin oldugunu düsünmüyorum. 19 yildir iktidarda olan bir parti olarak AK Parti, üstüne koyarak yoluna devam ediyor. CHP ile HDP'nin toplami yüzde 35'i bulmuyor.''

- "Samimi bir helallesmeye gidecekse çok cesur olmali"

Kurtulmus, bir soru üzerine, CHP'den Kemal Kiliçdaroglu'nun cumhurbaskani adayi olmasi gibi bir istekleri olmadigini belirterek, "Bu bizi ilgilendirmez" dedi.

CHP'nin helallesme çagirisi samimi ise Türkiye'nin isine yarayacagini vurgulayan Kurtulmus, "Samimi bir helallesmeye gidecekse çok cesur olmali. Helallesme olacaksa özür dileme olacak. Cesur olunacaksa bu Türkiye'nin ve CHP'nin hayrina olur. Millet samimi olarak özürlere baslanmasini istiyor." diye konustu.

Numan Kurtulmus, yeni anayasa çalismalarinda bütün siyasi partilerin görüsünü ortaya koymasini istediklerini aktardi.

Kurtulmus, Osman Kavala davasina iliskin soruya da "Mahkemenin eldeki deliller çerçevesinde adil bir karar verecegini düsünüyorum. Yargi buna karar verecek. Türk yargisi bagimsiz bir yargi olarak karar verecek. Bu mahkemenin isidir, kendimizi yargiç yerine koyamayiz. Türkiye mahkemelerini yönlendirmek kimsenin hakki ve haddi degildir. Türkiye'de bagimsiz bir yargi var" yanitini verdi.

Kaynak: AA