Libya Yüksek Seçim Komisyonu, Devlet Bakanligi Seçimleri Için Ön Aday Listesini Kamuoyuyla Paylasti

Basvurusu kabul edilen adaylar arasinda ülkenin dogusundaki gayrimesru silahli güçlerin lideri Halife Hafter de bulunurken, Libya'nin devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oglu Seyfülislam Kaddafi'nin adayligi reddedildi.

Libya Yüksek Seçim Komisyonu, devlet bakanligi seçimleri için aralarinda ülkenin dogusundaki gayrimesru silahli güçlerin lideri Halife Hafter'in de bulundugu 73 adaydan olusan ön listeyi açikladi.

Komisyon, 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimlere iliskin basvurulari "kabul edilen" ve "reddedilen" adaylarin isimlerinin bulundugu listeyi kamuoyuyla paylasti.

Adaylik basvurusu kabul edilen 48 kisi arasinda Ulusal Birlik Bükümeti Baskani Abdulhamid ed-Dibeybe, Temsilciler Meclisi Baskani Akile Salih, eski Disisleri Bakani Fethi Basaga ile Halife Hafter gibi isimler yer aldi.

Basvurusu reddedilenlerin yer aldigi 25 kisilik listede ise Libya'nin devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oglu Seyfülislam Kaddafi'nin yani sira eski Basbakan Ali Zeydan ve eski Milli Genel Kongre Baskani Nuri Busehmin'in ismi dikkati çekti.

Komisyondan yapilan yazili açiklamada, kabul edilen veya reddedilen adaylarin komisyon kararlarina itiraz süresinin 12 gün oldugu aktarildi.

Reddedilen 25 kisinin Bassavcilik, Ceza Sorusturma Dairesi Baskani ve Pasaport ve Vatandaslik Dairesi Baskani'nin ifadelerine göre adaylik sartlarini karsilayamadiklari belirtilen açiklamada, Kaddafi'in Cumhurbaskani'nin onur veya dürüstlügünü zedeleyen bir suçtan mahkum olmamasini öngören seçim yasasinin maddelerinden birini tasimamasi nedeniyle reddedildigi aktarildi.

Seyfülislam Kaddafi, 14 Kasim'da Yüksek Seçim Komisyonu'nun Sebha kentindeki subesine bizzat giderek baskanlik seçimleri için resmen adaylik basvurusunda bulunmustu.

Seyfülislam Kaddafi, Uluslararasi Ceza Mahkemesi'nce (UCM) insanliga karsi suç islemekten araniyor. Libya Askeri Bassavciligi da Seyfülislam hakkinda "cinayet" ve "parali asker kullanma" suçlamasiyla yakalama karari vermisti.
Kaynak: AA