Biden'dan 'Kimsenin Ten Rengi Nedeniyle Korkmadigi Bir Gelecek Kuralim' Mesaji

ABD Baskani Joe Biden, geçen yil ormanlik alanda kosu yapan siyahi Ahmaud Arbery'yi öldürmekten yargilanan 3 kisinin cinayetten suçlu bulunmasinin ardindan yaptigi açiklamada, "Tenlerinin rengi nedeniyle kimsenin siddet korkusu yasamadigi, birlik ve ortak güce dayali ortak bir gelecek kurmaya kendimizi adamaliyiz." ifadelerini kullandi.

Biden, yazili açiklamasinda, video kaydiyla tüm dünyanin gözü önünde yasanan Arbery olayinin davasinda alinan kararin ülkenin irksal adalet sisteminde ne kadar ilerlediginin bir göstergesi oldugunu belirtti.

ABD'de yarin Sükran Günü oldugunu animsatan Biden, Arbery'nin de ailesi ve sevdikleriyle bugünleri geçirmeyi hak ettigini vurgulayarak, "Ancak alinan karar gösteriyor ki bu korkunç suçu isleyenler cezalandirilacak." degerlendirmesinde bulundu.

Biden, söz konusu davada atilan adimin adalet sisteminin çalistigini gösterdigini ancak bunun yeterli olmadigini belirterek, "Tenlerinin rengi nedeniyle kimsenin siddet korkusu yasamadigi, birlik ve ortak güce dayali ortak bir gelecek kurmaya kendimizi adamaliyiz." ifadelerini kullandi.

- Arbery davasi

Georgia'nin Brunswick kentinde, 23 Subat 2020'de Gregory ve oglu Travis McMichael, kosu yapan 25 yasindaki Ahmaud Arbery'ye saldirmisti.

Saldirganlara eslik eden komsulari William Bryan tarafindan çekilen saldiri videosu 5 Mayis 2020'de sosyal medyaya düsünce ülke çapinda infial uyandirmis ve saniklar 7 Mayis'ta tutuklanmisti.

Ülkede tepkiyle karsilanan 28 saniyelik kayitta, baba ile oglunun kosu yapan Arbery'ye kamyonetleriyle yaklastigi, Travis McMichael'in araçtan inerek Arbery ile itistigi, daha sonra siyahi adamin silahla vuruldugu ve yere düsmeden önce sendeleyerek yürüdügü görülüyordu.

Savunma avukatlari, saniklarin, mahallerinde suç isleyen Arbery’ye karsi kendilerini savundugunu ileri sürmüs, savcilik ise Arbery’nin suç isledigine dair bir kanit olmadigini ve öldürüldügü sirada elektrikçi olmak için teknik okula devam ettigini ifade etmisti.

Arbery'yi öldürmekten yargilanan Travis McMichael, Gregory McMichael ve William Bryan, bugün haklarindaki cinayet, agir saldiri, hürriyeti tahdit girisimi gibi tüm suçlamalardan suçlu bulundu.

Saniklarin her birinin en az ömür boyu hapis cezasi almasinin beklendigi bildirilmisti.

Kaynak: AA