Bakan Yanik'tan Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü Mesaji Açiklamasi

'Kadina yönelik siddet bir insan hakki ihlalidir. Aile birligini zedeleyip, anne ve çocuk sagligini bozan son derece önemli bir toplumsal sorundur. Gerekçesi ne olursa olsun, asla mesrulastirilamaz' 'Siddetsiz bir toplum insasi yolunda üzerimize düsen görevi yapmaya kararliyiz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, kadina yönelik siddetin bir insan hakki ihlali oldugunu belirterek, "Aile birligini zedeleyip, anne ve çocuk sagligini bozan son derece önemli bir toplumsal sorundur. Gerekçesi ne olursa olsun, asla mesrulastirilamaz." ifadelerini kullandi.

Yanik, Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü ile ilgili dolayisiyla videolu mesaj yayimladi.

Kadina yönelik siddetin insan hakki ihlali oldugunu vurgulayan Yanik, "Siddetsiz bir toplum insasi yolunda üzerimize düsen görevi yapmaya kararliyiz." açiklamasinda bulundu.

Bakan Yanik, mesajinda sunlari kaydetti:

"Günümüzün en yaygin insan hakki ihlallerinden biri süphesiz kadina yönelik siddet. Kadinlara fiziksel, cinsel, psikolojik ya da ekonomik olarak zarar veren, kadinlarin saglikli bir birey olmasini engelleyen ve ülkelerin öncelikli olarak çözmesi gereken önemli bir toplumsal sorun. Dünyanin her yerinde, her yastan, her gelir düzeyinden veya egitim durumundan kadinlar gerek yüz yüze gerekse sanal ortamda siddete maruz kaliyor. Kadina yönelik siddet, siddet türleri arasinda farkli dinamikleri olan özel olarak egilmemiz gereken bir alan. Siddeti tanimlamak çözüm üretmenin de birinci sarti. Bu sebeple kadina yönelik siddetin adini koymali ve sebeplerini tartismaliyiz."

-"Siddetle mücadeleyi, tüm taraflarin katkilariyla birlikte çözecegiz"

Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) tahmini hesaplamalarina göre her üç kadindan birinin, hayati boyunca en az bir kez fiziksel veya cinsel siddete maruz kaldigi bilgisini paylasan Yanik, "Dolayisiyla kadina yönelik siddetin 'özel alana ait bir mesele' oldugu düsünülmemelidir. Kadina yönelik siddet bir insan hakki ihlalidir. Aile birligini zedeleyip, anne ve çocuk sagligini bozan son derece önemli bir toplumsal sorundur. Gerekçesi ne olursa olsun, asla mesrulastirilamaz." ifadelerine yer verdi.

Yanik, kadin ve erkegin yaratilista esit oldugunun altini çizerek, "Devredilemez ve vazgeçilemez temel haklari vardir. Bu haklar devlet olarak bizlere emanettir. Biz de attigimiz her adimda bu emanete sahip çikarak, insanin sahip oldugu degerleri zedeleyen tüm davranislarin karsisinda duruyoruz ve duracagiz. Inaniyorum ki siddetle mücadeleyi, rolü, fikri ve sorumlulugu olan tüm taraflarin katkilariyla birlikte çözecegiz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA