Adana Büyüksehir Belediyesi'nde Bu Kez Kadinlar Konustu

Adana Büyüksehir Belediyesi’nin Kasim ayi 13. oturumda bu kez kadin meclis üyeleri söz alarak Uluslararasi 25 Kasim Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Günü ile ilgili görüslerini açikladilar.

Meclis 1. Baskanvekili Mustafa Akgedik baskanliginda açilan mecliste ilk sözü alan meclis katibi MHP’li Firdevs Cingözler, “Kadina yönelik siddet, tüm dünyada her gün yasanan genis kapsamli sonuçlari olan bir insan haklari ihlalidir. Hukukumuzda da kadina yönelik siddet 6284 sayili Ailenin Korunmasi ve Kadina Karsi Siddetin Önlenmesine Dair Kanunun 2. maddesinde, “Kadinlara, yalnizca kadin olduklari için uygulanan veya kadinlari etkileyen cinsiyete dayali bir ayrimcilik ile kadinin insan haklari ihlaline yol açan ve bu Kanunda siddet olarak tanimlanan her türlü tutum ve davranisi” ifadeleriyle bir insan hakki ihlali olarak tanimlanmistir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak, kadinlara ve kiz çocuklarina karsi her türlü ayrimciliga, cinsiyetçi yaklasimlara ve söylemlere, kadinlara uygulanan fiziksel ve psikolojik siddete, esitsizlige, haksizliga, adaletsizlige, karsiyiz” dedi.

CHP Adana Büyüksehir Belediye Meclis Üyesi Leyla Karakas, “Bugün ülkemizde erkek eliyle gerçeklestirilen cinayetler için en büyük dayanak Istanbul Sözlesmesidir” dedi.

Karakas, Uluslararasi 25 Kasim Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Günü nedeniyle söz alarak sunlari kaydetti:

“Bugün Mirabel kiz kardeslerin katledilmesinin ardindan 61 yil geçti. 61 yil sonra dünyanin özelikle ülkemizin en önemli gündemi, toplumsal cinsiyet esitsizligi ve bu durumun bir sonucu olarak ortaya çikan kadina yönelik erkek siddeti ve erkek eliyle gerçeklestirilen cinayetlerdir. Bugün ülkemizde erkek eliyle gerçeklestirilen cinayetler için en büyük dayanak Istanbul Sözlesmesidir. Eger Istanbul Sözlesmesi kaldirilmayip uygulansaydi kadin cinayetlerinin birçogunun önüne geçebilirsin diye devam ediyor. Istanbul Sözlesmesi kadina yönelik siddeti ve toplamsal cinsiyet esitsizligini savunan bir sözlesmedir ve biz kadinlar Istanbul Sözlesmesinin geri gelmesi için elimizden gelen mücadeleyi sonuna kadar verecegiz” dedi.

AK Parti’li Meclis Üyesi Sevil Can da, kadina yapilan siddetin topluma yapilan bir ihanet oldugunu ifade ederek, Istanbul Sözlesmesinin disaridan dayatmalarla çözülecegine inanmadigini söyledi.



CHP’li, Elif Uzun ise, kadin olarak yerel yönetimler içerisinde meclis yaptiklarindan dolayi bütün konulara vakif olduklarini söyledi.

Uzun, ”Bütün meclis üyelerimizle birlikte elimizi, yüregimiz ortaya koyuyoruz” diye konustu.

Daha sonra gündemlere geçildi. Imamoglu Belediyesi 2022 yili bütçesi 17,5 milyon lira, Karaisali Belediyesi 2022 yili bütçesi 35 milyon lira, Karatas Belediyesi 2022 yili bütçesi 39,889 milyon lira, Pozanti Belediyesi 2022 yili bütçesi 30 milyon lira, Feke Belediyesi 2022 yili bütçesi 25 milyon lira, Yumurtalik Belediyesi 2022 yili bütçesi 42 milyon lira, Tufanbeyli Belediyesi 2022 yili bütçesi 29 milyon lira ve Saimbeyli Belediyesi 2022 yili bütçesi ise 25 milyon lira olarak karar altina alindi.

Adana Büyüksehir Beledi Meclisi yarin saat 14.00’te devam edecek.
Kaynak: İHA