'Çinko Eksikligi Solunum Yolu Enfeksiyonlarina Yol Açabilir'

Çinko eksikligi olan kisilerde, akut solunum yolu enfeksiyonlarinin daha sik görüldügüne dikkati çeken Dr. Ögr. Üyesi Ridvan Sivritepe, “Bazi bilim insanlari, üç aydan fazla rutin çinko takviyesinin solunum yolu enfeksiyonlarinin süresini azaltmada olumlu bir etkisinin oldugunu dogrulamistir. Ek olarak çinko takviyesinin, öksürük, tikaniklik ve bogaz agrisi gibi solunum yolu enfeksiyonlarinin semptomlarini ortadan kaldirmaya ve hastalik süresini kisaltmaya yardimci olabilecegi belirtilmektedir” dedi.

'Çinko Eksikligi Solunum Yolu Enfeksiyonlarina Yol Açabilir'


Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Iç Hastaliklari Bölümünden Dr. Ögr. Üyesi Ridvan Sivritepe, çinko takviyelerinin faydalarina iliskin önemli açiklamalarda bulundu. Dr. Ögr. Üyesi Sivritepe, yetersiz veya yanlis beslenme durumunda ya da emilim bozukluklarinda çinko eksikliginin siklikla görülebildigini belirterek, “Çinko, bagirsak hücrelerini, kemik büyümesini ve bagisiklik fonksiyonunu korumak için gerekli olan temel bir eser elementtir. Et, balik ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynakli ürünler çinko içerigi yüksek gidalardir. Çinko, bagisiklik, iltihaplanma, doku yaralanmasi, kan basinci ve dokularin oksijen eksikligine verdigi tepkilerde kilit bir role sahiptir. Siddetli çinko eksikliginde bagisiklik sistemi fonksiyonlarinda azalma, cilt bozuklugu, ögrenme güçlügü ve kilo kaybi görülebilir. Çinko eksikligi olan bireylerde, akut solunum yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyonlarin daha sik görüldügü yapilan çalismalarda ortaya konulmustur. Bununla birlikte bazi klinik çalismalarda çinko takviyesinin bronsit ve zatürre vakalarinda atak sayisini ve hastaligin siddetini azaltabilecegi öne sürülmüstür” dedi.



“Öksürük, tikaniklik ve bogaz agrisini hafifletebilir”

Dr. Ögr. Üyesi Sivritepe, bilinçsiz takviye kullaniminin zararli olabilecegine dikkati çekerek, degerlendirmelerini söyle sonlandirdi: “Çinkonun, solunum yolu enfeksiyonlarinda solunum hücrelerinin bütünlügünü koruyarak ve bagisiklik fonksiyonlarini düzenleyerek iyilesmeye yardimci oldugu düsünülmektedir. Ek olarak çinko takviyesinin, öksürük, tikaniklik ve bogaz agrisi gibi solunum yolu enfeksiyonlarinin semptomlarini ortadan kaldirmaya ve hastalik süresini kisaltmaya yardimci olabilecegi belirtilmektedir. Bazi bilim insanlari, üç aydan fazla rutin çinko takviyesinin solunum yolu enfeksiyonlarinin süresini azaltmada olumlu bir etkisinin oldugunu dogrulamistir. Her yil solunum yolu enfeksiyonlarindan ölen insanlarin sayisi göz önüne alindiginda bu etkinin çok degerli oldugu asikârdir. Güney Asya’da yapilan bir çalismada çocuklarda çinko takviyesinin en yararli etkisinin görülebilmesi için haftada en az 70 mg çinko verilmesi gerektigi belirtilmistir. Haftalik alinmasi önerilen çinko dozu 15-140 mg arasinda degismektedir. Uzun süreli yüksek dozlarda çinko takviyesinin bakir ve demir gibi diger besinlerin emilimini azaltabilecegi unutulmamalidir.”
Kaynak: İHA