Çorum'da 'Cihad-Ül Ekber Danismendliler Ve Bir Zamanlar Selçuklu' Sergisi Açildi

Çorum'da "Cihad-ül Ekber Danismendliler ve Bir Zamanlar Selçuklu" projesi kapsaminda Selçuklu ile Danismendliler dönemine ait sapkalar, kiyafetler, kitre heykeller ve dönemi anlatan yagli boya tablolarin yer aldigi sergi açildi.

Tarihi Çorum Müzesi'nde açilan sergi, Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü ile Geleneksel Anadolu Kültür ve Sanat Atölyeleri Akademisi (GAKSA) is birligiyle gerçeklestirildi.

Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdür Yardimcisi Ahmet Arslan, serginin açilis törenindeki konusmasinda, Çorum Müzesinin son derece önemli bir sergiye ev sahipligi yaptigini söyledi.

Sergiyi ecdada ahde vefa düsüncesiyle 81 ildeki müzelerde sergileyerek gençlerde Selçuklu hakkinda farkindalik olusturmayi hedeflediklerini belirten Arslan, "Dolayisiyla bu sergiyi gezerken hocamizin tiyatral bir dille Selçuklu'yu anlatmasindan büyük keyif alacaginizi ümit ediyorum." dedi.

Cumhurbaskanligi forsunun etrafindaki 16 yildizin 16 Türk devletini simgeledigini hatirlatan Arslan, "Bu 16 Türk devletinin içinde bir devlet var ki hala o devletin kurdugu müesseseler, sosyal ve kültürel hayatimiza tesirini devam ettiriyor. Bu devlet, Selçuklu Devleti. Aslinda Türk milletinin hayatinda o kadar kiymetli yeri var ki biz ne hikmetse Selçuklu'dan maalesef bihaber yasiyoruz. Sergiyi, gençlerimiz Selçuklu hakkinda bir arastirma yapabilir mi düsüncesiyle Çorum'a getirdik." diye konustu.

Arslan, Çorum'da ilkokuldan üniversiteye kadar bütün ögrencilerin sergiyi gezmesini arzuladigini kaydetti.

GAKSA Yönetim Kurulu Baskani Isin Firat ise gençlere Selçuklularin, Danismendlilerin yasadiklarini, çektiklerini, kissadan hisselerini anlatmaktan mutlu oldugunu dile getirdi.

Serginin dönemde yasamis sultanlarin, banilerin, alimlerin heykelleri, menkibe tasviri, yagli boya tablolari ve replika kostümlerinden olustugunu anlatan Firat, sunlari söyledi:

"Serginin içinde kitreden dökümden ve silikondan yapilmis heykeller var. 12 Danismend, 12 Selçuklu replika kostüm, sapkalar, menkibe tasviri tablolar var. Sancaklar üzerinde menkibeler yazili. Karadeniz'de 13 sehirde olmak üzere toplam 60 farkli noktada ziyaretçileriyle bulusacak sergimiz atalarimizin Anadolu'ya geldikleri dönemlerdeki yasam biçimleri, giyim kusamlari ve kültürleri hakkinda bizlere bilgi veriyor."

Firat, daha sonra sergide yer alan eserleri kronolojik siraya uygun olarak katilimcilara anlatti.

Serginin açilis törenine, Çorum Vali Yardimcisi Hakan Kubali, Il Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Keser, Müze Müdürü Metin Çakar, CHP Il Baskani Mehmet Tahtasiz, IYI Parti Il Baskani Bekir Özsaçmaci da katildi.

Sergi, 6 Kasim'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA