Gürcistan'in Eski Cumhurbaskani Saakasvili 50 Gün Sonra Açlik Grevini Sonlandiracak

Gürcistan’in eski Cumhurbaskani Mihail Saakasvili, Gürcistan Savunma Bakanligina bagli Giorgi Abramisvili Askeri Hastanesine nakledilmesi için yapilan teklifi kabul etti. Saakasvili’nin 50 gün sonra açlik grevini sonlandiracagi açiklandi.

Gürcistan'in Eski Cumhurbaskani Saakasvili 50 Gün Sonra Açlik Grevini Sonlandiracak
Gürcistan’in eski Cumhurbaskani Mihail Saakasvili, 8 yil sonra geldigi ülkesinde yerel seçimlere 1 gün kala 1 Ekim Cuma günü baskent Tiflis’te gözaltina alinmis, ardindan Rustavi’deki 12 No’lu Cezaevine sevk edilmisti. Hapishanede tutuklu olmasina tepki olarak baslattigi açlik grevini sürdüren Saakasvili’nin saglik durumunun kötülesmesini engellemek amaciyla 8 Kasim Pazartesi günü bulundugu cezaevinden baskent Tiflis’teki 18 No’lu Gldani Cezaevi Hastanesi’ne götürülmesine karar verilmisti. Saakasvili, dün aksam saatlerinde ise sagliginin bozulmasi ve bilincinin kaybetmesi üzerine cezaevinin hastanesindeki yogun bakim ünitesine alinmisti.

Saakasvili’nin durumunun kötülesmesi üzerine basin toplantisi düzenleyen Adalet Bakani Rati Bregadze, “Eski Cumhurbaskani Mihail Saakasvili’nin Savunma Bakanligina bagli Giorgi Abramisvili Askeri Hastanesine transfer etmeyi teklif ediyoruz” dedi.

Adalet Bakani Bregadze’nin teklifi üzerine Saakasvili’nin avukati Nika Gvarami’ya cezaevinde Saakasvili ile görüserek, “Mihail Saakasvili Gori Hastanesine nakledilmeyi kabul ediyor ve Gori Hastanesine nakledilir edilmez açlik grevine son verecek" ifadelerini kullandi. Saakasvili, 50 gün sonra açlik grevini sonlandirmis olacak.

“Yaptigim otoyolda, insa ettigim Gori Hastanesine gitmeyi ve oraya varir varmaz açlik grevini bitirmeyi kabul ettim”

Tiflis’teki Saakasvili’ye destek gösterisine telefonla baglanan Gvarami ayrica, Saakasvili’nin halka hitap ettigi mektubu okudu. Saakasvili mektubunda, “Yaptigim otoyolda, insa ettigim Gori Hastanesine gitmeyi ve oraya varir varmaz açlik grevini bitirmeyi kabul ettim ama yasadisi tutukluluguma gerçekten katlanmayacagim ve umarim siz de katlanmazsiniz. Zafere daha önce hiç olmadigi kadar inaniyorum ve simdi kazanma zamaninin geldigine inaniyorum. Dislanmislik yok, kayip saniye yok, geri adim yok” ifadelerini kullandi.

Daha sonra mitingde konusma yapan Saakasvili’nin kurucusu oldugu Birlesik Ulusal Harekat partisinin lideri Nika Melia, mücadele bitmedi, bir sonraki eylem plani hakkinda sizi bilgilendirecegiz mesajini verdi. Melia, “Mücadele elbette siddet içermeyen ama çok siddetli biçim ve yöntemlerle devam edecek. Yakin gelecekte bir sonraki eylem plani hakkinda sizi bilgilendirecegiz. Mutluyuz, insanca, biliyoruz ki Mihail Saakasvili, Elene Khostari’ya ve açlik grevindeki diger arkadaslarimizin artik ölüm tehlikesi yok. Siyasi, yurttaslik sevinci söz konusu oldugunda sadece insani bir nesedir” dedi.



Saakasvili 2013’ten bu yana yurt disindaydi

Gürcistan Savciligi, 2007’de muhaliflerin mitingini dagitmak, televizyon kanali Imedi’nin kurucusu Badri Patarkaçisvili’nin mal varligina el koymak, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmak ve 1 milletvekilini dövdürmekle suçlanan Saakasvili hakkinda tutuklama karari çikarmisti. Tiflis Sehir Mahkemesi de 2018’de Saakasvili’ye bir cinayet davasinda af yetkisini kötüye kullandigi gerekçesiyle 3 yil hapis cezasi vermisti. Saakasvili, 2013’te Gürcistan’da cumhurbaskanligi görev süresinin dolmasinin ardindan ülkeden ayrilarak ABD’ye gitmisti. Dönemin Ukrayna Devlet Baskani Petro Porosenko, Saakasvili’ye Mayis 2015’te Ukrayna vatandasligi vermis, Saakasvili, Odessa Valiligi görevine atanmis ve 2016’da görevinden istifa etmisti. 4 Aralik 2015’te Gürcistan vatandasligindan çikarilan Saakasvili, Ukrayna’da Yeni Güçler Hareketi Partisi’ni kurarak muhalefette yer almisti. 26 Temmuz 2017’de Ukrayna vatandasligindan da çikarilan Saakasvili’ye Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy geçtigimiz yil yeniden vatandaslik vermisti. Saakasvili, 2020’den bu yana Ukrayna Milli Reform Icra Komitesi Baskani olarak görev yapiyordu.
Kaynak: İHA