Avusturya'da Yabanci Asilli Hastalarin Tedavilerinde Yasadigi Sorunlarin Giderilmesi Ele Alindi

Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliginde, Avusturya’da görev yapan Türk asilli doktorlarin katilimiyla "Sosyokültürel Açidan Göçmen Kökenli Hastalarin Tedavi Süreci" baslikli konferans düzenlendi.

Konferansa Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Avusturya Doktorlar Birligi Baskan Yardimcisi Dr. Steinhart Johannes ve çok sayida davetli katildi.

Büyükelçi Ceyhun, burada yaptigi konusmada, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yasamin birçok alanini olumsuz etkiledigini, bu süreçte doktorlarin büyük özveriyle yasam kurtarmak için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Ülkede dördüncü dalganin etkili olmaya basladigina isaret eden Ceyhun, asi yaptirmamis kisilere "asi yaptirmalari" çagrisinda bulundu.

Ceyhun, Avusturya’da yaklasik 300 bin Türk asilli vatandasin iki ülke arasinda önemli bir köprü rolü oynadigini dile getirdi.

Özellikle doktorlarin buradaki Türk kökenli gençler için önemli bir rol oynadigina dikkati çeken Ceyhun, "Sizler buradaki toplumumuz için örnek teskil ediyorsunuz. Buradaki önemli saglik merkezlerinde hekimlik yapan sizler, gençlerimize gerekli olan perspektif ve özgüveni edinmelerine öncü oluyorsunuz." diye konustu.

Avusturya Doktorlar Birligi Baskan Yardimcisi Dr. Steinhart Johannes de ülkenin Kovid-19’a karsi verdigi mücadeleye deginerek, asilara karsi çesitli nedenlerden olusan ön yargilarin kirilmasi için toplumun daha iyi bilgilendirilmesi gerektigini kaydetti.

Doktor Kadir Tosun da ülkede göçmen kökenli vatandaslarin tedavi sürecinde yasadiklari sorunlari azaltacak çesitli önerileri içeren bir sunum yapti.

Tosun, hastalarin; dil engelli, dini ve kültürel hassasiyetler, yakin ilgi eksikligi nedeniyle tedavi sürecinde sonuç almakta zorluk yasadiklarini kaydetti.

Yabanci hastalarin tedavi sürecinin zorlu ancak çözülemeyecek bir sorun olmadigini vurgulayan Tosun, hastalara tercüman destegi verilebilecegi ya da yabanci kökenli doktorlara yönlendirilerek dil engelinin asilabilecegini ifade etti.

Tosun, hastalarin kültürel ve dini hassasiyeti göz önünde bulunduruldugu taktirde daha rahat iletisim kurulabilecegini kaydetti.

Kaynak: AA