Çanakkale'nin Jumbo Karidesi 'Karabiga' Markasiyla Pazarlanacak

Bazi Avrupa ülkeleri ve Rusya'ya ihraç edilen, yurt içinde de ilgi gören 'Karabiga karidesi'nin cografi isaret tescil sürecinin tamamlanmasiyla pazar payinin da artmasi bekleniyor Karabiga Belediye Baskani Ahmet Elbi: 'Lezzet olarak çok farkli. Diger karideslere hiç benzemiyor. Türkiye'de baska bölgede yetisen bir ürün degil. Su anda cografi isaret sürecindeyiz'

ERCAN ÖZÇETIN - Çanakkale'nin Biga ilçesine bagli Karabiga beldesinde avlanan, diger türlere göre iriligi ve lezzetiyle tüketicilerden ragbet gören jumbo karidesin cografi isaret tescil sürecinin tamamlanmasiyla pazar payinin da artmasi bekleniyor.

Tarim ve Orman Bakanligi Su Ürünleri Tescil Komitesi, "Karabiga Jumbo Karidesi Cografi Isaret Tescili ve Sürdürülebilir Avciliginin Saglanabilmesi Projesi" kapsaminda yapilan basvuruyu karara baglayarak bölgenin deniz mahsulünü "Karabiga karidesi" markasiyla tescil etti.

Yillik ortalama 60 ton avlanan Karabiga karidesi özellikle yurt disi pazarinda yogun ilgi görüyor. Ürün, daha çok Italya, Almanya, Yunanistan, Ispanya ve Rusya'ya gönderiliyor.

Iç pazarda ise bazi zincir marketlerin satisa sundugu karides, avcilar için de yüksek girdi kaynagi olusturuyor.

Kilogram fiyati 120 lira civarinda olan ürünün, cografi isaret tescili için baslatilan girisimlerin sonuçlanmasinin ardindan "Karabiga karidesi" markasiyla yurt içi ve disinda bilinirligi ve pazar payinin artirilmasi hedefleniyor.

Karabiga Belediye Baskani Ahmet Elbi, AA muhabirine, jumbo karidesin belde ile özdeslesmis bir deniz mahsulü oldugunu söyledi.

Göreve geldikleri 2019'da balikçilara, "ellerinden gelen çabayi göstererek Karabiga karidesine marka tescili kazandirma" sözünü verdiklerini belirten Elbi, "Çok sükür onun da tescillenmesinin mutlulugunu yasiyorum. Ekip olarak bunu basarmanin da mutlulugunu yasiyoruz." dedi.

Elbi, Karabiga'nin oluklu karidesi olarak bilinen, lezzeti ve boyutuyla ilgi gören ürünün beldenin bir markasi haline geldigini anlatti.

Tescilin saglayacagi avantajlara deginen Elbi, "Bundan böyle pazarlama konusunda da büyük market zincirlerinde de satilma noktasinda artik 'Karabiga karidesi' etiketi olarak orijinal bir sekilde pazarlanmis olacak. Sonraki sürecimiz cografi isaret tescilimiz olacak. Cografi isarete geçtikten sonra da artik tamamen 'Karabiga karidesi' oluyor." ifadelerini kullandi.

- "Lezzet olarak çok farkli"

Bölgenin karidesinin çok eski yillarda da bilindigini vurgulayan Elbi, Kaleler mevkisindeki arkeolojik çalismalarda, milattan önce 300'lü yillarda civardaki antik kentlerde kullanilan bazi paralarda bu ürünün figürüne rastlandigini aktardi.

Ürünün özellikleri hakkinda bilgi veren Elbi, söyle konustu:

"Bunun özelligi lezzet olarak çok farkli. Diger karideslere hiç benzemiyor. Boyutu zaten farkli. Karadeniz Teknik Üniversitesine gönderdigimiz numunelerin tüm genetik yapisi incelenerek bunun bizim yöremize ait olduguna karar verildi. Biz ezbere olarak tescilleyelim boyutuyla degil, üniversitelerden gelen raporlardan, Bakanliktaki resmi raporlardan sonra tescillenmis olduk. Genetik yapisi incelendi. Denildi ki 'Bu artik Karabiga karidesidir'. Türkiye'de baska bölgede yetisen bir ürün degil. Bundan sonra tescillenmeye karar verildi. Su anda cografi isaret sürecindeyiz. Bizlere bu süreçte AK Parti Grup Baskanvekilimiz Bülent Turan ve AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu'nun büyük destekleri oldu, kendilerine çok tesekkür ederim."

Karabiga Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Tevfik Kandemir ise bölgenin çok önemli bir karides üreme noktasi oldugunu belirtti.

Kandemir, Karabiga karidesinin özellikle lezzet ve büyüklük bakimindan Türkiye'de zincir marketlerde de çok aranan ve satilan bir ürün olduguna dikkati çekti.

Arastirma ve incelemeler sonucu bu deniz mahsulünün kalori bakimindan da çok özel oldugunun belirlendigini anlatan Kandemir, "Lezzetiyle oldugu kadar marka degeri de çok yüksek bir ürün. Insallah bundan sonra bu ürünü kollayip koruyarak tamamen bir dünya markasi olarak piyasadaki yerini bulmasina destek olacagiz. Hem merkezde Karabiga'nin hem de civar köylerdeki balikçilarin bu konuda ekonomik olarak gelir elde etmesini istiyoruz. Biz buradan iyi bir ürün miktari elde edecegimizi düsünüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Bölge balikçilarindan Reyhan Uçak da "kum sirlani" olarak bilinen midye türünün bölgedeki avciliginin yasaklanmasiyla karidesin üreme imkaninin arttigini bildirerek, "Markalasmasiyla biz balikçilara oldugu gibi tüketim noktasinda buradaki restoranlara da destek olacak. Büyük marketlerde daha çok satilip herkesin bu beldeyi tanimasini saglayacak." dedi.
Kaynak: AA