Kuzey Makedonya'da 7. Uluslararasi Yahya Kemal Beyatli Siir Söleni Düzenlendi

Kuzey Makedonya'nin baskenti Üsküp'teki tarihi Davut Pasa Hamami’nda 7. Uluslararasi Yahya Kemal Beyatli Siir Söleni düzenlendi.

Makedonya Türk Sivil Toplum Teskilatlari Birligi (MATÜSITEB) tarafindan bu ülkenin Kültür Bakanliginin destegiyle gerçeklestirilen programa, Üsküp Belediye Baskani Danela Arsovska, MATÜSTEB Genel Baskani Hüsrev Emin, Kuzey Makedonya Çalisma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardimcisi Enver Hüseyin, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiligi Egitim Müsaviri Ilker Kösterelioglu, Anayasa Mahkemesi eski Baskani Salih Murat’in yani sira siyasiler, ülkedeki Türk kurum ve kurulus temsilcileri, sairler ve sanatseverler katildi.

Konusmasina Türkçe “Merhaba, hos geldiniz” diyerek baslayan Üsküp Belediye Baskani Arsovka, bugün çokça deger verdigi dostlari arasinda bulunmaktan büyük onur duydugunu belirtti.

Bu tarz organizasyonlarin önümüzdeki yillarda da devam etmesi temennisinde bulunan Arsovska, "Hepimiz öncelikle dost, ardindan da kültür ve tarihe sahip çikmak isteyen, ortak olarak benimsedigimiz degerlere sahip çikmak isteyen insanlariz." diye konustu.

Iki ülkenin sadece kültür alaninda degil ekonomik alanda da is birligi yapabilecegine isaret eden Arsovska, "Geçmiste insa ettigimiz bu dostane iliskilere sahip çikilmasi noktasinda is birligi yapma imkanimiz olduguna inaniyorum. Özellikle Kuzey Makedonya ve Türkiye arasindaki iliskiler basta olmak üzere bu noktada daha fazla sey yapabilecegimizi gösterip kanitlayabiliriz. Bu iliskilerin gerçekten de, ortak olarak inandigimiz seyler baglaminda köprü niteligi tasidigini gördük." degerlendirmesinde bulundu.

MATÜSITEB Genel Baskani Hüsrev Emin de basin mensuplarina yaptigi açiklamada, Yahya Kemal Beyatli'nin Üsküp'te dogup göç ettikten sonra Türk edebiyatinda çok büyük fikir adami ve edebiyatçi olarak bilindigini söyledi.

Beyatli'nin, kendi memleketinde, kendi hemserileri tarafindan anilmasinin önemine dikkati çeken Emin, "Bunu gelenek haline getirmek için bayagi bir mesafe katettik. Özellikle son 4 organizasyonun Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanligi destegiyle yapilmasi ve artik bunun bir yillik programa girmis olmasi ayriyeten bir mutluluk veriyor.” seklinde konustu.

Emin, “Asil bugün söz ustalari, söz üstatlari kendi siirlerini bizlere hitap ederek duygu ve düsüncelerimizi bir manada yansitacaklar. Insallah bu topraklarda Türkçenin var olusunun bir adimi olarak gördügümüz bu tarz organizasyonlarin hem önümüzdeki yillarda devam etmesi hem de farkli organizasyonlarla Türkçeyle ilgili yapilacak olan her çalismada MATÜSITEB olarak öncü olmaya devam edecegiz ve bu noktada gayretlerimiz israrla sürecektir.” dedi.

Kuzey Makedonya, Türkiye, Kosova ve Bosna Hersek’ten gelen sairlerin siir okudugu program kapsaminda müzik dinletisi de sunuldu.

Ayrica programda birkaç akademisyen Yahya Kemal ile ilgili konusma yapti.

Kaynak: AA