Küresel Piyasalar Haftaya Karisik Seyirle Basladi

Küresel pay piyasalarinda, dünya genelinde artmaya devam eden enflasyon baskisi ve Asya'da açiklanan makro ekonomik verilerin karisik sinyaller vermesi fiyatlamalari zorlastirirken, bölge ve sektör bazli ayrismalar dikkati çekiyor.

Geçen hafta dünya genelinde pay piyasalari pozitif bir izlerken, New York borsasi enflasyon baskilariyla negatif ayristi. Analistler, enflasyon endiselerinin yeni haftada da fiyatlamalarda etkili olmasini beklediklerini kaydederken, ayrica ABD Baskani Joe Biden ile Çin Devlet Baskani Si Cinping'in bugün gerçeklestirmeleri beklenen görüsmenin de takip edilecegini ifade etti.

Bugün açiklanan verilere göre Japonya'da Gayrisafi Yurt içi Hasila (GSYH) yüzde 3 daralarak beklentilerin oldukça altinda kalirken, küresel ekonomik toparlanmaya iliskin soru isaretlerini de beraberinde getirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda artan vaka sayilarinin Asya'da önlemleri tekrar gündeme tasimasinin ardindan, halihazirda beklentilerin altinda kalan ekonomik toparlanmayi daha da kötülestirebileceginden endise ediliyor.

ABD'de fiyatlamalarin odagindaki enflasyona iliskin açiklamalar sürüyor. Minneapolis Fed Baskani Neel Kashkari enflasyonun geçici oldugunu yinelerken, bir iki ay daha yüksek seviyelerin görülebilecegini ifade etti. ABD Hazine Bakani Janet Yellen ise fiyat baskilarini azaltmanin en iyi yolunun Kovid-19 salginiyla mücadeleden geçtigini söyledi.

Analistler, artan enflasyon baskilarinin ardindan bu hafta yogun veri gündemiyle birlikte ABD Merkez Bankasi (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin piyasalarin yönü üzerinde etkili olmasinin beklendigini dile getirdi.

ABD'nin 10 yillik tahvil faizi geçen haftayi yaklasik 13 baz puan yükselisle yüzde 1,5760'tan tamamlamasinin ardindan yeni haftaya düsüsle basladi ve yüzde 1,5600 seviyesinde dengelendi.

Brent petrolün varil fiyati üst üste 3 haftalik düsüs egiliminin ardindan yeni haftaya da deger kaybiyla baslayarak 80,9 dolardan islem görürken, dolar endeksi ise 95 seviyesinde bulunuyor.

Cuma günü New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,72, Nasdaq endeksi yüzde 1 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,50 yükseldi. New York borsasinda bugün endeks vadeli islem kontratlarinin yatay seyrettigi görülüyor.

Avrupa tarafinda, Kovid-19 salginina iliskin endiseler artmaya devam ederken, bu hafta bölge genelinde enflasyon ve büyümeye iliskin veriler varlik fiyatlarinda oynakligi artirabilir.

Cuma günü, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49 deger kaybederken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,07, Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,36 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,45 deger kazandi.

Avro/dolar paritesi geçen hafta 1,1433'le Temmuz 2020'den bu yana en düsük seviyeye gerilemesinin ardindan su siralarda önceki kapanisa göre yüzde 0,1 artisla 1,1456 seviyelerinde bulunuyor.

Çin'de açiklanan makro ekonomik verilere göre perakende satislar yüzde 4,9 ve sanayi üretimi yüzde 3,5 artisla beklentileri geride birakti. Japonya'da ise sanayi üretimi yüzde 2,3 ve kapasite kullanimi yüzde 7,3 azaldi.

Çin Merkez Bankasi (PBoC) piyasalara 1 trilyon yuan likidite saglamasina karsin ABD Baskani Joe Biden ile Çin Devlet Baskani Si Cinping'in görüsmesi öncesinde artan Kovid-9 vakalarinin ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebilecegi endisesi ile Çin borsasinda sakin bir seyir izleniyor.

Öte yandan Pekin'de kurulan, Çin ana karasindaki üçüncü menkul kiymetler borsasi bugün islemlere basladi. Çin'de giderek büyüyen teknoloji, internet ve hizmetler sektörlerindeki yenilik odakli küçük ve orta ölçekli isletmelere yatirim saglamasi amaçlanan borsada 81 sirket islem görmeye basladi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,51 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 deger kazanirken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 deger kaybetti.

Yurt içinde, cuma günü Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,83 artisla rekor kapanis seviyesi olan 1.638,50 puandan tamamladi.

Dolar/TL ise cuma günü uluslararasi piyasada yüzde 0,80 artisla tarihi yüksek seviye olan 9,9865'ten kapanis yapti. Bugün, bankalararasi piyasanin açilisinda gördügü en yüksek seviyeyi 10,0529'a tasiyan dolar/TL, su siralarda 10,0310 seviyelerinde islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde konut satislari ve bütçe dengesi, yurt disinda Avro Bölgesi'nde dis ticaret dengesi ve ABD'de New York Fed sanayi endeksi verilerinin takip edilecegini bildirdi.

Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri ve oynakligin arttigi tahvil piyasalarinin da yatirimcilarin odaginda olacagini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.640 puanin geçilmesi halinde 1.660 puanin direnç, 1.590 seviyesinin ise destek konumuna gelecegini ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, ekim ayi konut satislari

11.00 Türkiye, ekim ayi bütçe dengesi

13.00 Avro Bölgesi, eylül ayi dis ticaret dengesi

16.30 ABD, kasim ayi New York Fed sanayi endeksi

Kaynak: AA