Iskoçya Ulusal Müzesi, Doga, Tarih Ve Bilimi Tek Çati Altinda Topluyor

Müzede sergilenen, dünyanin ilk klon koyunu Dolly'nin tahniti ile 1,5 tonluk balina kafatasi ilgi görüyor Edison ve Bell'in çalismalarinin yer aldigi müzede, telefonun gelisimi de anlatiliyor Antik Misir bölümünde Qurna Kraliçesi’nin tabutunun yer aldigi müzede, 12 metre uzunlugunda, 6 metre yüksekligindeki TRex dinozor iskeleti de sergileniyor.

HASAN AY - Koleksiyonunda yaklasik 12 milyon obje ve canli örnegi bulunan Iskoçya Ulusal Müzesi, doga, tarih, sanat, bilim ve teknoloji dünyasini bir arada sunuyor.

Yilda yaklasik 2,2 milyon kisinin ziyaret ettigi Iskoçya Ulusal Müzesi, baskent Edinburgh'un önemli turistik ve kültürel mekanlari arasinda yer aliyor.

Iskoçya Ulusal Müzesi'nde, depolarinda yer alan 12 milyon obje ve canli örneklerinden küçük bir bölümü sergilenebiliyor. Doga, hayvanlar alemi, Antik Misir, Dogu Asya, bilim-teknoloji, seramik sanati ve moda galerilerini tek çati altinda toplayan müze, ziyaretçilerini farkli bir yolculuga çikariyor.

- 1,5 tonluk balina kafatasi sergileniyor

Müzenin "Büyük Galeri" bölümünde atomu yapay yollarla parçalamayi ilk kez basaran Nobel ödüllü fizikçiler John Cockcroft ile Ernest Walton’un Edinburgh Üniversitesi’nde nükleer arastirmalarda kullandiklari hizlandiricinin bir devresi de sergileniyor. Bu bölümdeki, 1997’de Forth Nehri kiyisina vuran Moby adli ispermeçet balinasinin 1,5 ton agirligindaki kafatasi da ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

- Klon koyun Dolly'nin tahniti de müzede yer aliyor

"Kesfet" adli galeri, bilim ve teknoloji dünyasinin geçmisten bugüne gelisimine isik tutuyor. Girisinde, modern buhar makinesinin gelistiricisi Iskoç mucit James Watt’in heykelinin yer aldigi galeride, Iskoç bilim insanlarinin yaptigi çalismalara da yer veriliyor. Galerinin tavanina asilmis uçaklar Ingiltere’nin havacilik tarihinin yolculugunu anlatiyor. Ingiliz havaciliginin öncülerinden Percy Pilcher tarafindan yapilan 125 yillik sahin planörü de galeride sergilenen eserler arasinda bulunuyor.

Iskoçya'da Edinburgh Üniversitesi’nde gelistirilen dünyanin ilk klon koyunu Dolly'nin tahniti müzede en fazla ilgi çeken bölümler arasinda yer aliyor. Thomas Edison ile Alexander Graham Bell’in telefonla ilgili çalismalarinin da yer aldigi bölümde, telefonlarin geçmisten bugüne gelisimi örneklerle sergileniyor.

Müzeye Avrupa Nükleer Arastirma Merkezi (CERN) tarafindan bagislanan dünyanin en büyük parçacik hizlandiricisi olan LEP’in küçük bir parçasi da ilgi gören objeler arasinda yer aliyor.

- Qurna Kraliçesi’nin tabutu Antik Misir bölümünde

Müzenin "Dünya Kültürleri" bölümünde ise Antik Misir’dan Dogu Asya’ya kadar uzanan çarpici objeler yer aliyor. 1908'de Ingiliz Misir bilimcisi Flinders Petrie tarafindan kesfedilen Qurna Kraliçesi'nin yaldizli tabutu, kraliçenin kizina ait oldugu tahmin edilen bir çocuk tabutu ve ona ait takilar da Antik Misir bölümünde bulunuyor.

Ayrica bu bölümde dönemin zengin bir erkegine ait oldugu tahmin edilen portreli mumya, parfüm siseleri ve aynayla birlikte 6 yasinda gömüldügü tahmin edilen bir mumya da sergileniyor.

Dogu Asya bölümünde ise 19. yüzyil baslarinda kullanilan bir samuray zirhi ve silahlari, budizm ile ilgili heykeller yer aliyor.

- 12 metre uzunlugundaki T-Rex dinozoru iskeleti de sergileniyor

Müzenin "Doga" bölümünde ise Montana'da 1988’de bulunan 12 metre uzunlugundaki, 6 metre yüksekligindeki Tyrannosaurus Rex dinozor iskeleti de sergileniyor. Vahsi hayvan örneklerinin de oldugu bu bölümün tavaninda ise deniz canlilariyla kuslar belli bir sirada yer aliyor.

Haftanin her günü açik olan Iskoçya Ulusal Müzesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
Kaynak: AA