Cumhurbaskani Erdogan, Çanakkale'de Gençlerle Bir Araya Geldi Açiklamasi (3)

'Türkiye savunma sanayinde yüzde 20 yerliyken, simdi yüzde 80'e çikti. Bu ne demektir? Biz kendi kendimize yeter hale geliyoruz' 'Pentagon ne ise benim ülkemin Milli Istihbarati, Pentagon'dan daha ileri olmasi lazim. Çünkü bizim hayirda yarismamiz lazim. Pentagon'dan daha güçlü olmamiz lazim' 'Sehir hastaneleri yapiyoruz. Ana muhalefetin basindaki Bay Kemal diyor ki 'Bunlara ne gerek var?' Su anda hastanemizin olmadigi il yok. Neredeyse hastanemizin olmadigi ilçeler yok. Artik evinden çik, ilçedeki hastaneye gidebiliyorsun'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, savunma sanayinde yerliligin yüzde 80'e çiktigini, Türkiye'nin kendi kendine yeter hale geldigini ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan'in, dünkü Çanakkale ziyareti sirasinda, Troya Müzesi'nde düzenlenen "Ezineli Yahya Çavus" Belgeseli'nin galasinda gençlerle bir araya geldigi programin görüntüleri paylasildi.

Kendilerinin ders çalisacak kitap bulamadiklarini söyleyen Erdogan, "Bay Kemal bunu iyi bilir aslinda." ifadesini kullandi.

Teksir makinalariyla çogaltilan notlarla çalistiklarini hatirlatan Erdogan, "Biz teksir kagitlariyla bir egitim ögretim gördük ama biz bu nesle teksir kagitlariyla degil kuse kitaplarla egitim ögretimi verecegiz dedik." diye konustu.

Erdogan, Türkiye'de okul kitabini almak için kirtasiyeye giden ögrencilerin 1 hafta bekletildigi günlerin yasandigini, simdi böyle bir seyin olmadigini, ögrencilerin artik kitaplarini siralarinin üzerinde buldugunu söyledi.

Siniflara akilli tahtalari, bilisim teknolojisini getirdiklerini, ögrencilere tablet, bilgisayar dagitir hale geldiklerini belirten Erdogan, bunun egitim ögretimde bir devrim oldugunu vurguladi.

Kendi dönemlerinde 75 kisi ve üzerinde siniflar oldugunu hatirlatan Erdogan, simdi siniflarin 30'un altinda oldugunu, bunun kaliteyi de yükselttigini ifade etti.

Okullarin sayisini daha da artirdiklarini dile getiren Erdogan, göreve geldiklerinde 76 olan üniversite sayisini 207'ye çikardiklarini, üniversitenin bulunmadigi ilin olmadigini kaydetti.

Muhalefetin "Bu kadar üniversiteye ne gerek var?" dedigini aktaran Erdogan, söyle konustu:

"Bu kadar üniversiteye gerek olmazsa benim Hakkari'deki kardesim evladini nasil üniversiteye gönderecek? Kaldi ki üniversiteye girme sansi evladinin olacak mi? Bizim dönemimizde 10'da 1'di. Yani 10 kisiden 1 kisinin üniversiteye girme sansi vardi. Ama simdi neredeyse 10'da 10 üniversiteye girme sansini yakaladiklari gibi bir de Hakkari'deki yavrumuz Hakkari'de, Sirnak'taki Sirnak'ta okuma sansina sahip. Ankara'ya, Istanbul'a gelecek, gelebilir. Buralarda da sansi var. Oralardan simdi birinci çikiyor. Bakiyorsunuz yilin birincisi Sirnak'tan, Hakkari'den çikmis. Bu nedir? Bu artik niteligin arttigini gösteriyor. Bu da bizim gururumuz oluyor."

Saglik alaninda atilan adimlara deginen Erdogan, "Sizin yasinizda ben, diyelim ki evde hastamiz var, babam Emekli Sandigi mensubuydu, deniz yollarinda kaptandi. Rahatsizlik var, onun sira numarasi için Kasimpasa'dan Tophane'ye gider deniz hastanesinden numarasini alirdim. Bu devirleri biz artik geride biraktik. Simdi böyle bir sey hamdolsun yok. Öyle git kuyruklarda bekle, ondan sonra gel babani evden al, bunlar yok artik." dedi.

Simdi devasa hastanelerin oldugunu anlatan Erdogan, "Sehir hastaneleri yapiyoruz. Ana muhalefetin basindaki Bay Kemal diyor ki 'Bunlara ne gerek var?' Su anda hastanemizin olmadigi il yok. Neredeyse hastanemizin olmadigi ilçeler yok. Artik evinden çik, ilçedeki hastaneye gidebiliyorsun. Orada eger sikinti varsa hemen merkeze gidebiliyorsun. Bu duruma geldik." diye konustu.

- "Büyük devlet olmanin eseri"

Cumhurbaskani Erdogan, su anda tek eksigin, doktorlardaki, hemsirelerdeki, saglik memurlarindaki sayiyi daha da artirmak oldugunu ifade ederek, Türkiye'nin geçmis dönemlere göre bu konuda da mukayese edilemeyecek kadar ileride oldugunu söyledi.

Hassasiyet gösterdikleri konulardan birinin de adalet oldugunu vurgulayan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Adalet saraylari diye bir sey yoktu. Merdiven altlarinda yargi adalet dagitirdi. Bunlarin hepsini geride biraktik. Simdi adalet saraylarini sadece il merkezlerinde degil, ilçelere kadar yayginlastirdik ki adalet çok daha rahat bir sekilde dagitilabilsin. Ne diyor muhalefet? 'Böyle güzel saraylar yapmakla bu is olmaz' diyor. Hakim, savci hepsi ayni odanin içerisinde bu isleri yaparken mi daha saglikli adalet dagitilabilirdi, yoksa hepsinin rahatlikla kendi odalarinda sanik vesaire geldigi zaman onlari dinleyerek mi bu daha rahat olabilirdi? Iste biz bunu da basardik. Simdi Türkiye'nin her ilinde adalet saraylarimiz var ve bu adalet saraylarimizda su anda yargi çok farkli isliyor. Göreve geldigimizde, hemen Basbakanligimizin karsisinda Yargitay vardi, çok sikintili çalisiyorlardi. Danistay, ayni sekilde çok sikintili çalisiyordu. Danistayi saglikli çalisabilecegi bir binaya biz kavusturduk. Anayasa Mahkemesinin saglikli çalisabilecegi bir binasi yoktu. Anayasa Mahkemesini saglikli çalisabilecegi modern bir binaya biz kavusturduk. Yargitayin saglikli çalisabilecegi bir binasi yoktu. Su anda Yargitaya ve Yargitay Bassavciligina öyle muhtesem bir külliye yaptik ki bu da bize nasip oldu. Fakat, niye bunlari yaptik diye biz bir de suçlaniyoruz. Büyük devlet olmanin, büyük ülke olmanin iste bunlar en önemli eserleridir."

- "Daha da ileri gidecekler"

Istihbarat örgütünün, dünyada en önemli örgüt oldugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, "Bizim Milli Istihbarat Teskilatimizin örgütü bir mahalle arasindaydi. Ama su anda biz, MIT'i öyle bir külliyeye kavusturduk ki su anda dünya geliyor, görüyor, gördügü zaman da takdir ediyor. Ve tabii bütün donanimini da orada, her seyiyle, bütün elektronik tesisatlarindan tutunuz, çok güçlü bir istihbarat teskilatina sahibiz." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, sunlari ifade etti:

"Simdi çok akillilar çikiyor, diyorlar ki 'Basiniza dert aldiniz.' Niye 'Bu kadar elektronik cihazlar, sunlar bunlarla...' Biz, bugün variz, görevimizi yaptik, eger millet, bize 'Artik sen bu kadar yaptin, hayirli olsun' diyorsa, eyvallah. Bizden sonra gelenler eger burayi yikacaklarsa yiksinlar, çalistirmayacaklarsa çalistirmasinlar. Pentagon ne ise benim ülkemin Milli Istihbarati, Pentagon'dan daha ileri olmasi lazim. Çünkü bizim hayirda yarismamiz lazim. Pentagon'dan daha güçlü olmamiz lazim. Simdi milli savunma sisteminde düsünün... Göreve geldigimizde terörle mücadele edecegiz, ilk Amerika seyahatimde o zaman Bush, kendisiyle konustum, bize insansiz hava araci vermiyorlardi. Condoleezza Rice'i çagirdi, dedi ki 'Niye vermiyorsunuz? Ne kadar zamanda veriyorsunuz? Ne kadar süre için veriyorsunuz?' Iste '2-3-4 gün' falan. Yok dedim, böyle bir sey bize bugüne kadar uygulanmadi. Ondan sonra talimat verdi sag olsun ve "Bize hiç gecikmeyecek, en az 2 günlügüne, 48 saatligine Türkiye'ye IHA'lari vereceksiniz' dediler. Ve o andan itibaren böyle bir süreç basladi. Ama Allah rahmet etsin BAYKAR bu isi kendisi için görev telakki etti ve süratle ilk etapta IHA'yi yaptilar, arkasindan da SIHA'yi yaptilar ve simdi de Akinci'yi yaptilar ve sürekli yükseliyor. Keyfiyet itibariyla yükseliyor. Daha da ileri gidecekler insallah."

Bunun Türkiye'ye sinif atlattiginin altini çize Erdogan, "Bütün bunlarla beraber bir de zirhli tasiyicilarda vesaire Türkiye ciddi bir konuma geldi. Bu bir seyi gösteriyor, Türkiye savunma sanayinde yüzde 20 yerliyken, simdi yüzde 80'e çikti. Bu ne demektir? Biz kendi kendimize yeter hale geliyoruz." diye konustu.

(Sürecek)
Kaynak: AA