Cumhurbaskani Erdogan, Çanakkale'de Gençlerle Bir Araya Geldi Açiklamasi (1)

'Gençlerimizin Ezineli Yahya Çavus'un, Bigali Mehmet Çavus'un ve diger kahramanlarimizin izinden giderek ülkelerinin ve milletlerinin istiklali için yeni destanlar yazacaklarina inaniyorum'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, gençlerin Ezineli Yahya Çavus'un, Bigali Mehmet Çavus'un ve diger kahramanlarin izinden giderek ülkenin ve milletin istiklali için yeni destanlar yazacagina inandigini belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan'in, dünkü Çanakkale ziyareti sirasinda, Troya Müzesi'nde düzenlenen Ezineli Yahya Çavus Belgeseli'nin galasinda gençlerle bir araya geldigi programin görüntüleri paylasildi.

Buradaki konusmasinda, gözleri yasli bir sekilde belgeseli izledigini söyleyen Erdogan, filmde emegi geçenleri selamladi.

Erdogan, Türkiye'ye kazandirdiklari en güzel ve en anlamli kültür sanat eserlerinden biri olan Troya Müzesi'nin açilisini yapmanin kendisine nasip oldugunu ifade etti.

Müzeyi gezen ziyaretçilerin, kendilerini 7 baslik altinda sergilenen bir hikayenin içinde buldugunu hatirlatan Erdogan, "Öncelikle belirtmek isterim Troya Anadolu'dur. Troya, Anadolu'da yasamis tüm halklar gibi bizi de temsil eden bir geçmisin sembolüdür." dedi.

Homeros'un Ilyada Destani'nda geçen Troya Savasi ve Troya'nin yikilisi hadisesinin, izleri bugüne kadar süren bir mücadeleyi anlattigini belirten Erdogan, "Millet olarak yasadigimiz tüm cografyalar gibi Anadolu'da da iyi olan, güzel olan, insanimiz için hayirli olan ne bulduysak, ne gördüysek hepsine de sahip çiktik ve bunlari da gelistirdik. Hamdolsun kendine güvenen bir millet olarak hiçbir komplekse kapilmadan bu topraklarda var olan her degeri korumak, yasatmak, gelecege aktarmak için çalistik, çalisiyoruz. Adeta bir açik hava müzesi olan Anadolu'nun bu vasfina verilen zararlar, bilinçli bir politikanin degil, kimi zaman zorluklarin kimi zaman cehaletin, çogunlukla da açgözlülügün yol açtigi hoyratliklarin ürünüdür." degerlendirmesinde bulundu.

- "Müzeler noktasinda da dünyayla yarisiyoruz"

Cumhurbaskani Erdogan, buna karsilik kendilerinin, bu müzede oldugu gibi bilinen en eski çaglardan bugüne tüm tarihi korumak için her türlü adimi attiklarini, her türlü yatirimi yapmaya devam edeceklerini belirterek, "Müzeler fakiri bir ülke olmaktan çikiyoruz, çikacagiz. Müzeler noktasinda da dünyayla yarisiyoruz, yarisacagiz." dedi.

Türkiye'nin dört bir yanindaki en modern müzelerin kendi dönemlerinde yapildigini ve yapmaya da devam edeceklerini dile getiren Erdogan, "Sadece tarihin maddi kalintilarini degil insani degerlerini de koruyor ve sahipleniyoruz. Bugün gala gösterimi vesilesiyle bir arada oldugumuz Ezineli Yahya Çavus Belgeseli bunun örneklerinden biridir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, belgeselin oyuncularina ve senaristlerine tesekkür ederek, Ezineli Yahya Çavus'un, tipki Bigali Mehmet Çavus gibi mücadelesi, kahramanligi, cesareti ve mütevaziligiyla Çanakkale Savasi'ni ölümsüz kilan sembollerden biri oldugunu söyledi.

Az sayida kisiyle 2 bin kisiye karsi mücadele verildigini hatirlatarak, Mehmet Akif Ersoy'un "Imandir o cevher ki Ilahi ne büyüktür, imansiz olan pasli yürek sinede yüktür." dizelerini aktaran Erdogan, "Burasi çok çok farkli. Çok büyük bir düsman birliginin topraklarimiza çikarma yapmasini az sayidaki askeriyle uzun süre engelleyen Yahya Çavus, savasin gidisatini degistiren kahramanlarimizdan biri olarak adini tarihe yazdirmistir. Bölük komutani yüzbasinin agir sekilde yaralanmasi üzerine basina geçtigi birligiyle giristigi çatismada yaralanan Ezineli Yahya Çavus, tedavisinin ardindan yeniden cepheye kosmustur." diye konustu.

3'üncü Kirte Muharebesi'nde sehit olan Ezineli Yahya Çavus'un hatirasinin Ertugrul Koyu'ndaki diger sehit arkadaslariyla birlikte adina yaptirilan anitta yasatildigini hatirlatan Erdogan, tüm kahramanlar gibi Yahya Çavus'un da milletin kalbinde yasamaya devam edecegini belirtti.

Erdogan, millet olmanin gereklerinden birinin de tarihteki bu tür sembol isimleri destanlar, türküler, hikayeler, romanlar, sinema filmleri, televizyon dizileri ve belgesellerle nesilden nesile aktarmak oldugunu söyledi.

Verdikleri desteklerle ve yaptiklari yönlendirmelerle son dönemde bu dogrultuda pek çok projenin hayata geçmesini sagladiklarina isaret eden Erdogan, "Selçuklu'dan Osmanli'ya nice ismi ve hadiseyi günümüz teknikleriyle basta çocuklarimiz olmak üzere tüm vatandaslarimiza en etkili, en estetik, en güzel sekilde ulastirmayi hedefliyoruz. Hamdolsun bu dogrultuda önemli bir mesafe de kat ettik, hatta ortaya çikan eserler kendi sinirlarimizi da asan bir ilgiye ve begeniye mazhar oldu. Ezineli Yahya Çavus Belgeseli'ni de bu kapsamda degerli bir çalisma olarak görüyorum." degerlendirmesini yapti.

Belgeselin hayirli olmasini dileyen Erdogan, yapiminda emegi geçenleri tebrik etti, belgeselde rol alan ancak kanser hastaligina yenik düserek hayatini kaybeden sanatçi Semra Dinçer'e de Allah'tan rahmet diledi.

Cumhurbaskani Erdogan, "Gençlerimizin Ezineli Yahya Çavus'un, Bigali Mehmet Çavus'un ve diger kahramanlarimizin izinden giderek ülkelerinin ve milletlerinin istiklali için yeni destanlar yazacaklarina inaniyorum. Bu millet büyük bir millet, güçlü bir millet ve bu millet hep sehadete yürüyen bir millet. Bu millet, sehadetle inaniyorum ki bedeller ödeyerek iste bu topraklari vatan yapmis bir millet." dedi.

- Gençlerin sorularini yanitladi

Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinin ardindan sözü, programa katilan gençlere verdi, onlarin sorularini yanitladi.

Hatice Mizrak isimli gencin, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tamamlanmasiyla bölgenin nasil bir degisime ugrayacagini düsündügünü sormasi üzerine Erdogan, denizin dalgali oldugu dönemlerde feribot seferlerinin durdugunu hatirlatti.

Cumhurbaskani Erdogan, "Bir yerde eger isin kaderini degistirecekseniz iste büyük oynamak budur. Bize önce adeta dalga geçmek suretiyle 'bu hayal, bu yapilamaz' demislerdi ama bunlarin hayal dediklerini elhamdülillah biz gerçege dönüstürdük." ifadelerini kullandi.

- "Lafla modernlik olmaz"

Köprünün, dünyada 1 numara oldugunu ve bunu övünerek söyledigini belirten Erdogan, "Bu bizim hakkimiz, niye? Birileri bunu yapmamissa, biz yapmissak bu hakkimizi, marifet iltifata tabidir, koruyacagiz. Her seyden öte burasi Çanakkale, iki kitayi birbirine bununla bagliyorsunuz, zaman geliyor seferlerin durdugu bu yerde Çanakkale destaninin yazildigi gibi simdi biz de 6 dakikada bir yakadan bir diger yakaya geçmek suretiyle adeta zamani durdurduk. Bunun adi zamani durdurmaktir. Bu ayni zamanda moderniteyi, modernizmi yakalamaktir. Öyle lafla modernlik olmaz." degerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaskani Erdogan, "Yol medeniyettir" ifadesini her zaman kullandigini belirterek, "Medeni olmak iste bu eserlerle olur. Simdi biz bunu, ana muhalefetin basindaki zat diyor ki 'Peki nereden, neyi buldunuz da nasil yaptiniz'. Zaten kabiliyet burada, biz kaynak ürettik, yap-islet-devret bir kaynaktir. Eger siz kasanizdaki parayla bunu yapmaya kalksaniz belki de yapamayacaksiniz. Ama biz yap-islet-devret usulüyle bu kaynagi ortaya koyduk ve 'Arkadas sen yapmak mi istiyorsun, buyur yap, kaynagi da bul'. Kaynagi da buldular, geldiler ve simdi burasi yapildi ve belki de insallah 18 Mart'a bile kalmadan daha önce buranin açilisini yapacagiz." diye konustu.

Köprünün son tabliyesinin de yerlestirildigini animsatan Erdogan, "Biz simdi açilistan sonra burada bir baska süreci yasayacagiz. Nedir? Kinali-Tekirdag, bu otobani da insallah bununla birlikte yapmayi planliyoruz. Bugün bunun da görüsmelerini yaptik." dedi.

Tekirdag'in Izmir ile baglantisini kuracaklarini söyleyen Erdogan, "Gerek yolcu tasimaciliginda gerek yük tasimaciliginda, buralar bize büyük firsatlar verecek. Onun için biz de diyoruz ki; bizim görevimiz bu millete efendi olmak degil, bu millete hizmetkar olmak, hizmetkar olmamizin geregini insallah bununla da yapmis oluyoruz." diye konustu.

Yüklenici firmanin, "Bunu öne çekmemizde bir mani var mi?" dedigini aktaran Erdogan, "Biz de dedik ki; gökten ne yagar ki yer kabul etmez, yeter ki öne çekin. Onlar bu isi öne çektikleri takdirde diyelim ki 2 ay daha öne çekmeleri tüm vatandasimizin, halkimizin 2 ay önceden bu köprüden istifade etmesini saglayacaktir. Biz de gelir o zaman toplu açilisini yapariz." seklinde konustu.

(Sürecek)
Kaynak: AA