Sudan'da Darbe Karsiti Protestolarda Ölü Sayisi 5'E Yükseldi

Sudan’da darbe karsitlarinin sivil yönetim talebiyle düzenledigi protestolarda hayatini kaybedenlerin sayisi 5’e yükseldi.

Sudan’da 25 Ekim’deki darbe girisimi ile baslayan siyasi krizin etkileri devam ederken, darbe karsitlari bir kez daha sokaklara dökülmüstü. Protestolarda güvenlik güçlerinin gerçek mermiyle vurdugu 1 kisi hayatini kaybetmisti. Ülkedeki bagimsiz sendikalardan Sudanli Doktorlar Merkez Komitesi, protestolarda güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatini kaybedenlerin sayisinin 5’e yükseldigini, çok sayida kisinin de yaralandigini açikladi.

Baskent Hartum ve Omdurman’da 4 kisinin gerçek mermiyle vurularak, 1 kisinin de göz yasartici gaz kapsülü nedeniyle hayatini kaybettigi ifade edildi.

Polis ise yaptigi açiklamada, protestocularin polis karakollarina saldirmasi sonucu 39 polis memurunun ciddi sekilde yaralandigini bildirdi.

Öte yandan, Sudan’da Egemenlik Konseyi Baskani Orgeneral Abdulfettah El Burhan’in 25 Ekim’deki askeri müdahaleden bu yana aldigi kararlar protesto ediliyor.

Sudan’da geçis dönemi

Ülkede derinlesen ekonomik kriz ve düsen hayat standartlari, Aralik 2018’de kitlesel halk protestolarinin baslamasina yol açmis ve 10 Nisan 2019’da ordu yönetime el koymustu. Dönemin Devlet Baskani Ömer El Besir’in devrilmesinden sonra Agustos 2019’un sonunda Askeri Geçis Konseyi kurulmustu. Devlet Baskani ve Egemenlik Konseyi Baskani El Burhan, Basbakan ise Hamduk olmustu. Ülkedeki askeri ve sivil yetkililer, genis çapli siyasi ve ekonomik reformlar için geçis dönemi üzerinde anlasmaya varmisti. Geçtigimiz eylül ayindaki basarisizlikla sonuçlanan darbe girisimi ülkede yeniden istikrarsizliga yol açmisti. 25 Ekim sabah saatlerindeki ise darbe girisiminin ardindan geçis hükümetindeki Basbakan Hamduk ve aralarinda en az 4 bakanin da bulundugu diger sivil hükümet yetkilileri gözaltina alinmisti. El Burhan, hükümeti feshetmis ve olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti. El Burhan daha sonra, geçis hükümetindeki Basbakan Abdullah Hamduk ve aralarinda en az 4 bakanin da bulundugu diger sivil hükümet yetkililerinin serbest birakildigini ve askeri müdahale sonrasi feshedilen geçis konseyinin yeniden kuruldugunu duyurmustu.
Kaynak: İHA