Cumhurbaskani Erdogan, 1915 Çanakkale Köprüsü Son Tabliye Montaj Töreni'nde Konustu Açiklamasi

'(1915 Çanakkale Köprüsü) Önümüzdeki yilin en geç 18 Mart'inda, Çanakkale Deniz Zaferi'mizin yil dönümünde köprümüzü hizmete açacagiz' 'Çanakkale Köprüsü'nün hizmete girmesiyle Çanakkale Bogazi geçis trafigi hiçbir engele takilmadan yapilacak bir seyahatle 6 dakikaya inecektir' 'Yapisletdevret modeliyle insa edilen bu köprüyle Türkiye, yeni bir siçrama dönemini daha basariyla gerçeklestirmis oluyor' '(Muhalefetin Kanal Istanbul açiklamalari) dünyayi bu sekilde tehdit etmek, devletlerin sürekliligini bir kenara koyarak 'sakin ha buna girmeyin, girerseniz paranizi filan alamazsiniz' gibi bir yaklasima girmeleri bunlarin bir defa devlet yönetiminde ne kadar cahil olduklarini ve bu ülkeye de ne kadar büyük bir ihanet içinde olduklarinin en güzel ifadesidir' 'Artik 3 kitadaki tüm kara, deniz, demir, hava yollarinin ülkemizden ve elbette bogazlarimizdan geçmeye basladigi bir döneme giriyoruz'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nü gelecek yilin en geç 18 Mart'inda, Çanakkale Deniz Zaferi'nin yil dönümünde hizmete açacaklarini bildirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, Lapseki ilçesinde düzenlenen 1915 Çanakkale Köprüsü Son Tabliye Montaj Töreni'nde konustu.

Gelecek yilin en geç 18 Mart'inda, Çanakkale Deniz Zaferi'nin yil dönümünde köprüyü ve Malkara'ya kadar uzanan 101 kilometrelik otoyolu hizmete açacaklarini bildiren Erdogan, "Yatirim tutari 2,5 milyar avro olan insasina 2017 yilinda baslanan bu otoyol ve köprü projesini yap-islet-devret modeliyle hayata geçiriyoruz. Köprünün hizmete girmesiyle bugüne kadar sik sik sis ve olumsuz hava sartlari sebebiyle kesintiye ugrayan Çanakkale Bogazi geçis trafigi, hiçbir engele takilmadan yapilacak bir seyahatle 6 dakikaya inecek." dedi.

Marmara Bölgesini çepeçevre kusatan otoyol projesinin bu önemli ayagini basariyla tamamlamak üzere olduklarini vurgulayan Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Bu büyük projeyle Istanbul Havalimani'ndan yola çikip Avrupa yakasindan devam ettiginizde Çatalca, Malkara, 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinden Savastepe'ye, oradan da Izmir'e kadar ulasmak mümkün olacaktir. Istanbul'dan havalimanindan yola çikip Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden Anadolu istikametine devam ettiginizde de Osmangazi Köprüsü, Bursa, Susurluk hattiyla yine Savastepe'ye ve Izmir'e ulasilabilecektir.

Bilindigi gibi Kuzey Marmara Otoyolu'nun 398 kilometre olarak planladigimiz Kinali-Akyazi bölümünü, Nakkas-Basaksehir kesimi ilavesiyle 443 kilometreye çikarmistik. Bu kesimin tamamini, çogunlugunu da salgin döneminde olmak üzere hizmete açtik. Ülkemizin en çok nüfusunu barindiran en büyük sanayi ve ticaret hacmine sahip bölgelerini kusatan Marmara otoyol ringi 2023 hedeflerimizin kritik projeleri arasinda yer almaktadir.

Artik insasinda sona geldigimiz 1915 Çanakkale Köprüsü ile bu projenin hem en zor hem en prestijli bölümlerinden birini daha tamamlamis oluyoruz. Köprümüz 18 Mart'a ithafen 318 metre olarak belirlenen yüksekligi ve Cumhuriyetimizin 100. kurulus yil dönümüne isaret eden 2023 metre uzunluguyla anlamli mesajlara da sahiptir."

- "Türkiye, yeni bir siçrama dönemini daha basariyla gerçeklestiriyor"

Cumhurbaskani Erdogan, yaklasim viyadükleriyle uzunlugu 4,6 kilometreyi bulan köprünün Mayis 2019'da suyla bulusturulan "kule kesonu" temellerinin deniz seviyesinin 45 ile 37 metre derinliginde yer aldigini anlatarak, su degerlendirmelerde bulundu:

"Otoyol ve köprü projesinin insasinda 670'i mühendis, 5 binin üzerinde kisi ve 740 is makinasi çalismis, 106 alt yüklenici görev yapmistir. Dünyanin en büyük orta açiklikli köprüsü olan 1915 Çanakkale, tasarimi, mühendisligi, insasi ve ülkeye kazandirdigi teknik birikimiyle gerçekten önemli bir eserdir.

Simdiden ülkemizin sembollerinden biri haline dönüsen bu köprü, büyük ve güçlü Türkiye hedefimize bir adim daha yaklastigimizin ispatidir. Yatirimda, üretimde, ihracatta, istihdamda, dünyanin en büyükleri arasina girmeyi hedefleyen Türkiye'nin ihtiyaci olan ulasim altyapisinin bu hayati bölümünün tamamlanmasiyla artik gelecege daha da umutla bakiyoruz. Yap-islet-devret modeliyle insa edilen bu köprüyle Türkiye, yeni bir siçrama dönemini daha basariyla gerçeklestirmis oluyor."

Avrupa ile Asya ve Afrika kitalarini birlestiren küresel ulasim projesinin bu önemli ayaginin hizmete girmesiyle ticaret ve turizmin yani sira insani iliskilerin de hizlanacagina, kolaylasacagina, artacagina dikkati çeken Erdogan, "Ülkemizin bu otoyoldan ve köprüden geçerek seri bir sekilde menzillerine yol alacak araçlarin isletme, yakit ve vakit maliyetlerinden elde edecegi büyük kazanci söylemeye bile gerek duymuyorum. Dünyanin, tarihinin en ciddi lojistik krizlerinden birini yasadigi dönemde böyle bir projeyi hayata geçirmemiz çok daha kritik ve önemlidir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, artik üç kitadaki tüm kara, deniz, demir, hava yollarinin Türkiye'den ve bogazlardan geçmeye basladigi bir döneme girildigine isaret ederek, bu anlayisla otoyollar, bölünmüs yollar, köprüler ve tünellerle karayollarinin standartlarinin yükseltildigini, yenilenen, hizli tren hatlariyla, tüneller ve köprülerle güçlendirilen demir yollarinin modernize edildigini vurguladi.

Dünyanin en büyük yolcu ve yük merkezi olma yolunda ilerleyen Istanbul Havalimani basta olmak üzere 56 havalimaniyla havayollarini yayginlastirip, gelistirdiklerini aktaran Erdogan, yat, konteynir, ihracat ve petrol ticareti limanlariyla deniz yollarinin kapasitesinin artirildigini ifade etti.

- "Kanal Istanbul ile devrim niteliginde bir atilimi daha hayata geçirecegiz"

Cumhurbaskani Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Insallah Kanal Istanbul ile deniz yolu alaninda devrim niteliginde bir atilimi daha hayata geçirecegiz. Özellikle sevgili milletime, vatandaslarima sesleniyorum; ikide bir ana muhalefetin, muhalefetin özellikle dünyaya seslenerek, büyükelçileri toplayarak, 'sakin ha Kanal Istanbul'a girmeyin. Kanal Istanbul'a girenler sunu bilsinler ki kesinlikle paralarini alamazlar.' Sevgili milletim, devletlerde süreklilik esastir. Zaten bunlarin iktidar yüzü görmeye imkanlari olmayacak. Milletim onlara böyle bir firsati vermez. Bu ülkede dikili agaci olmayan bu muhalefetin bir defa 2023'te iktidari almak gibi bir imkanlari da olmayacak. Dolayisiyla dünyayi bu sekilde tehdit etmek, devletlerin sürekliligini bir kenara koyarak 'sakin ha buna girmeyin, girerseniz paranizi filan alamazsiniz' gibi bir yaklasima girmeleri bunlarin bir defa devlet yönetiminde ne kadar cahil olduklarini ve bu ülkeye de ne kadar büyük bir ihanet içinde olduklarinin en güzel ifadesidir. Eger bir seyi görmek istiyorsak aziz milletim, su anda baskanligini elinde bulundurduklari belediyelerde ne yapiyorlar bunlara bakin. Su konusunda verdikleri sözler, ucuz su, elektrikte verdikleri sözler hangisini tuttular? Altyapiyla ilgili ne yaptilar? Hiçbir sey yok."

- "Engelleri asacak güce ve kararliliga sahibiz"

Cumhurbaskani Erdogan, insasi süren hizli tren hatlarini da tamamlayarak bu alanlarda da Türkiye'ye sinif atlattiklarini ve atlatacaklarini belirterek, "Kalkinmanin temel altyapisi olan ulasimda, enerjide, teknolojide ne kadar büyük mesafe kat edersek hedeflerimize o kadar hizli ulasabilecegimize inaniyoruz. Bunun için de 19 yildir gece-gündüz demeden bu alanlara yatirim yapiyoruz. Saglik alanindaki yatirimlarimizin karsiligini nasil salgin döneminde aldiysak, savunma sanayindeki yatirimlarimizin meyvelerini nasil terörle mücadelede topladiysak insallah ulasimdaki yatirimlarimizin karsiligini da artan yatirimla, üretimle, ihracatla, istihdamla görecegiz." diye konustu.

Erdogan, "Her ne kadar birileri Türkiye söz konusu oldugunda uluslararasi ticaretin kurallarini degistiriyor, çifte standartta sinir tanimiyor olsa da biz 'zor oyunu bozar' diyerek, tüm bu engelleri asacak güce ve kararliliga sahibiz. Belki biraz vakit kaybedecegiz, belki biraz fazla enerji sarf edecegiz, belki biraz canimiz sikilacak ama emin olun mutlaka hedeflerimize ulasacagiz." degerlendirmesini yapti.

Cumhurbaskani Erdogan, Avrupa ve Asya kitalarini birlestiren, Çanakkale Bogazi'ndaki ilk, bogazlardaki 4. köprü olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün ülkeye, millete ve tüm dünyaya simdiden hayirli olmasini dileyerek, köprünün planlanmasinda ve insasinda emegi geçen herkesi tebrik etti. Erdogan, böyle daha nice dev eseri ülkeye kazandirma ve tamamlanisini görme temennisinde bulundu.

- Notlar

Cumhurbaskani Erdogan, tören alanina gelisinde köprü ve otoyol baglantilarini havadan inceledi.

Köprü alanina gelisinde il protokolü ve askeri manga tarafindan karsilanan Erdogan, santiye alaninda çalismalar hakkinda yetkililerden bilgi aldi.

Törenin sonunda 1915 Çanakkale Köprüsü'nün son tabliye montaji, Cumhurbaskani Erdogan'in huzurunda yapildi. Erdogan, köprünün son tabliye vidasini sikti.

Törende, Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismalioglu, AK Parti Genel Baskan Vekilleri Binali Yildirim ve Numan Kurtulmus, AK Parti Genel Baskan Yardimcilari Erkan Kandemir ve Vedat Demiröz, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Sahin, AK Parti TBMM Grup Baskanvekili Bülent Turan da hazir bulundu.
Kaynak: AA