Amerikan Devletleri Örgütü, Nikaragua Seçimlerini Gayrimesru Ilan Etti

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS), Orta Amerika ülkesi Nikaragua'da 7 Kasim'daki devlet baskanligi seçiminin adil olmadigi gerekçesiyle sonuçlarini mesru kabul etmedi.

Örgütün Genel Sekreteri Luis Almagro'nun çagrisi üzerine Nikaragua'daki seçimleri görüsmek üzere toplanan OAS Genel Kurulu, Devlet Baskani Daniel Ortega'nin kazandigi seçimi "gayrimesru" ilan eden metni onayladi.

Oy birligiyle alinan karar, 25 lehte, 1 aleyhte ve 7 çekimser oyla kabul edildi. OAS'in 30 Kasim'da acil toplu degerlendirme ve önlemlerin alinmasi için yeniden bir araya gelecegi bildirildi.

OAS, Genel Kurul sonucunda yayimladigi metinde, Ortega'nin 4. kez devlet baskani oldugu seçimlerin, "özgür, adil, seffaf ve demokratik ilkelerden yoksun oldugu" belirtildi.

Nikaragua'nin, OAS'in tüm tavsiyelerini görmezden geldigi vurgulanan metinde, "OAS'in ülkede demokrasiyi tesvik etmek için yürüttügü tüm diplomatik girisimler hükümet tarafindan ciddiye alinmadigi için basarili olamadi." ifadesine yer verildi.

Almagro, daha önceki açiklamasinda, Nikaragua'nin Amerika Kitasi Demokratik Sarti'nin 21. maddesini yerine getirmedigini kaydederek, bu ülkenin örgüte katiliminin askiya alinmasini tartismaya açmisti.

- Seçim

Yüksek Seçim Kurulundan (CSE) son yapilan açiklamada, Nikaragua'da kesin olmayan sonuçlara göre, Ortega liderligindeki Sandinista Ulusal Kurtulus Cephesinin (FSLN) yüzde 99'u sayilan oylarin yüzde 74,99'unu aldigi belirtildi. Ülkeyi 14 yildan bu yana kesintisiz yöneten Ortega, böylece 4. kez yeniden seçilerek 2027'ye kadar devlet baskanligi görevine hak kazanmisti.

Seçime tepkiler

ABD yönetimi, 8 Kasim'da yaptigi açiklamada, Nikaragua'da yapilan seçimleri "hileli" ve "demokrasiye aykiri" olarak nitelendirerek, bu ülkeye yönelik yeni yaptirimlarin sinyalini vermisti.

Amerikan Devletleri Örgütü, Avrupa Birligi (AB) ve ABD'den yapilan açiklamalarda, seçimin hileli ve güvenilir olmayacagi savunulmustu.

ABD Disisleri Bakanliginin 15 Ekim'deki açiklamasinda, Nikaragua'da düzenlenecek devlet baskanligi seçimlerinin "tüm güvenilirligini yitirdigi" bildirilmisti.

Nikaragua'da seçimler öncesi birçok muhalif isim, "ihanet yasasi" kapsaminda gözaltina alinmisti.

Amerikalilar Arasi Insan Haklari Komisyonuna göre, Nikaragua'da 2018'de Ortega liderligindeki FSLN hükümetine karsi kitlesel protestolarda 325 kisi hayatini kaybetmis, on binlerce protestocu hapse atilmisti.

Kaynak: AA