Simgelerin Köprüsünde Son Tabliye Montaji Için Hazirliklar Tamamlandi

Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasinda temeli 18 Mart 2017'de atilan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün son tabliye montajinin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in yarin katilacagi törenle yapilmasi planlaniyor AA ekibi, tabliye montajinin tamamlanmasiyla Çanakkale Bogazi'nin iki yakasini birlestirecek köprüyü havadan görüntüledi.

BURAK AKAY - Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasinda yapimi devam eden "1915 Çanakkale Köprüsü"nde son tabliye montaji için hazirliklar tamamlandi.

"Çanakkale Bogazi'nin gerdanligi" olarak nitelendirilen proje için Asya yakasinda bulunan Lapseki Sekerkaya ile Avrupa yakasinda yer alan Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki santiyelerde Karayollari Genel Müdürlügü görevlilerinin yani sira 649'u mühendis 5 bin 95 kisiyle yürütülen çalismalarda önemli bir noktaya gelindi.

ÇIMTAS firmasi tarafindan Bursa'nin Gemlik ve Kocaeli'nin Gölcük ilçelerindeki fabrikalarda üretilen yaklasik 700 ton agirliginda, 45 metre genisliginde ve 48 metre uzunlugundaki tabliye bloklari belirlenen noktalara sirayla yerlestirildi.

Çalismalarin en önemli kismini olusturan tabliye montajinin sonuncusunun da köprünün temelini 18 Mart 2017'de atan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilacagi törenle yarin yapilmasi planlandi. Böylece köprünün deniz üzerindeki yol baglantisi tamamlamis olacak, Çanakkale Bogazi'nin iki yakasi birlesecek.

Köprüdeki 87 tabliye bloklarinin yerlestirilme çalismalarinin ardindan ise araçlarin geçecegi yoldaki diger çalismalara baslanacak.

Gece ve gündüz çift vardiya olarak araliksiz devam eden is süresince, kara yolu baglantilari, otoyol çalismalari, köprünün diger islemleri ve teknik çalismalar gibi diger unsurlar da tamamlanacak.

Anadolu Ajansi ekibi, çalismalari süren köprüyü havadan drone ile görüntüledi

- "Simgelerin köprüsü"

Özellikleri itibariyla "simgelerin köprüsü" olarak anilan, mühendisligindeki ince detaylarla öne çikan, "dünyanin en uzun orta açiklikli köprüsü" olacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak araligi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusunun 100'üncü yilina atifla 2023 metre olarak tasarlandi.

Köprünün kule baglantilari ve unsurlari, Türk bayragina atfen kirmizi ve beyaz renklerde olacak. Her iki yakada kulelerin üst kismi, Seyit Onbasi'nin Çanakkale Savasi'nda namluya sürdügü top mermisini temsil edecek sekilde yapilacak.

Iki ayak araligina ilaveten 770'er metre yan açikliklar, 365 ve 680 metrelik yaklasim viyadükleriyle Çanakkale Bogazi'nin ilk asma köprüsünün uzunlugu 4 bin 608 metreyi bulacak.

"2x3" seritle hizmet verecek köprünün tabliyesi 3,5 metre yükseklige sahip. Tabliyenin her iki tarafinda insa edilecek yürüme yollari, bakim onarim amaciyla kullanilacak.

Köprünün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin yil dönümü de olan 18 Mart 2022'de hizmete alinmasi planlaniyor.
Kaynak: AA