Fransa'daki Libya Konferansi'nda Seçimi Engellemeye Çalisanlara Yaptirim Uyarisi

Fransa'nin baskenti Paris'te düzenlenen Uluslararasi Libya Konferansi'nda, Libya'da 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçim sürecini engellemeye ve manipüle etmeye çalisan Libya içindeki veya disindaki kisi veya kuruluslardan hesap sorulacagi ve Birlesmis Milletlerin (BM) 2571 sayili kararinca yaptirim listesine alinabilecegi duyuruldu.

Konferansin ardindan yayimlanan sonuç bildirgesinde, Libyali taraflarin tümünün 24 Aralik'ta planlanan seçimlerin düzenlenmesi için seferber olmasinin önemi vurgulandi.

Libyali yetkililerin ve kurumlarin seçimlerin düzenlenmesi konusunda Ulusal Yüksek Seçim Komisyonuna destek vermeye çagrildigi bildirgede, seçime aday Libyalilardan seçimlerin düzenlenmesine iliskin taahhütlerini yerine getirmeleri istendi.

Bildirgede, seçim sürecini engellemeye ve manipüle etmeye çalisan Libya içindeki veya disindaki kisi veya kuruluslardan hesap sorulacagi, BM'nin 2571 sayili kararinca yaptirim listesine alinabilecegi belirtildi.

Uluslararasi aktörlerden Libya'daki seçim sürecine saygi göstermesi istenen bildirgede, BM'nin, parali askerlerin, yabanci savasçilarin ve yabanci güçlerin ülkeyi terk etmesi yönündeki kararinin destelendigi aktarildi.

Bildirgede, bu konuda ayrica bir takvimin belirlenmesi gerektigi, böylece BM'nin 23 Ekim 2020'deki ateskes kararlarinin tamamen uygulanacagi anlatildi.

Tüm aktörlere bu kararlari hizlica uygulama çagrisinda bulunulan bildirgede, BM üyesi ülkeler ve uluslararasi kuruluslar Libyali yetkililerle is birligi içinde seçim komisyonuna seçimler için gözlemci göndermeye davet edildi.

Bildirgede, parali askerlerin, yabanci savasçilarin, yabanci güçlerin ve devlete bagli olmayan aktörlerin Libya'yi terk etmesinin BM öncülügünde faaliyet gösteren 5+5 Ortak Askeri Komitesinin gözetiminde, BM Libya Destek Misyonunun (UNSMIL) destegiyle ve Libya ile ilgili ülkeler arasinda is birliginde yapilmasi gerektigi belirtildi.

Ilgili tüm aktörlere BM'nin söz konusu yaptirim kararini uygulama çagrisi yapildigi bildirgede, Libya'da terörle mücadele etmenin gerekliligi aktarildi.

Libya'daki tüm aktörlerin uluslararasi hukuka ve insani hukuka saygi göstermesi gerektigi kaydedilen bildirgede, Libya'da göçmenlere yönelik siddetin ve kötü muamelenin her türlüsü ile insan kaçakçiliginin kinandigi belirtildi.

Kaynak: AA