Büyük Önder Atatürk, Vefatinin 83. Yilinda Güney Afrika'da Anildi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete irtihalinin 83'üncü yilinda Güney Afrika Cumhuriyeti'nde anildi.

Türkiye'nin Pretorya Büyükelçiliginde düzenlenen tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Pretorya Büyükelçisi Aysegül Kandas, törende yaptigi konusmada, "Mustafa Kemal Atatürk bu milleti sadece bagimsizligina kavusturmakla kalmamis, yaptigi reformlarla, fikirleri ve idealleriyle gelecegin Türkiye'sine isik tutmustur." dedi.

Kandas, "Atatürk yüzyillardir ilerleyemeyen bir toplumu baska hiçbir liderin cesaret edemeyecegi kadar büyük bir sosyal, ekonomik ve siyasi degisimle uykusundan uyandirmistir. Milliyetçiligin, 20. yüzyilda anlasildigi gibi yikici degil yapici bir sey oldugunu, o fikrin üzerine bir ulus insa ederek göstermistir." ifadesini kullandi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, zamaninin en güçlü devletlerinin toprak ve hirs ugruna yakip yiktigi bir dönemde dünyaya baris için savasmanin ne demek oldugunu gösterdigine isaret eden Kanda, "Iste bu nedenle milletimizin basarisi sadece bizim için degil insanlik için de bir umut olmustur." diye konustu.

Törene, Büyükelçilik yetkilileriyle Türk kurumlarinin temsilcileri katildi.

Kaynak: AA