Çanakkale Ve Balikesir Gastronomi Turizminde Çitasini Zeytin Rotasiyla Yükseltecek

Tarihte büyük öneme sahip zeytinin ve zeytinyaginin üretildigi bölgeler öncelikli olmak üzere iki ilin turizmine katki saglanmasina yönelik 'Zeytin Kültür Yolu Projesi' baslatildi TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer: 'Deniz, günes, kum her zaman var ama yeni saglik turizmi, kültür, gastronomi, spor turizmi olabilir. Herkesin yeni turlara ihtiyaci var. Su an tur programlari hazirliyoruz'

BURAK AKAY - Türkiye Seyahat Acentalari Birligi (TÜRSAB) Çanakkale-Balikesir Bölge Baskanliginca hazirlanan "Zeytin Kültür Yolu Projesi"yle iki ilin gastronomi turizminin yerli ve yabanci turistler için daha ilgi çekici hale dönüstürülmesi hedefleniyor.

Projeyle, Kuzey Ege ve Güney Marmara'da yer alan Çanakkale ve Balikesir'in mutfak kültürü öne çikarilacak. Ayrica, binlerce yildir insanlara besin ve sifa kaynagi olan zeytinin hikayesi turistlere sunulacak.

Tanitim faaliyetleri kapsaminda Çanakkale'ye gelen ve turizm sirketlerinin temsilcileri ile acentelerinin yöneticilerinden olusan 25 kisilik heyet, bölgede incelemelerde bulundu. Tarihi Gelibolu Yarimadasi'ndaki bazi gida üretim yerleri ile Troya Antik Kenti'ni ziyaret eden konuklar, gezilerini Balikesir'e geçip Edremit, Havran, Burhaniye ve Gömeç ilçelerinde sürdürecek.

Program kapsaminda zeytin hasadi yapacak olan misafirlere, zeytin ve zeytinyaginin hikayesi anlatilacak.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer, AA muhabirine, birlik olarak tüm Türkiye'de seyahat acentelerini yeni turlara ve destinasyonlara hazirlayarak is olanaklari sagladiklarini söyledi.

Bu kapsamda ziyaretlerde bulunduklarini belirten Gencer, "Balikesir, Ayvalik, Çanakkale bölgesinde müsterinin ihtiyaçlari neler, nerede kalinir, yemek yenir onlari birebir deneyimleyerek bu sene yeni bir tur destinasyonu olusturmaya çalisiyoruz." dedi.

Gencer, temel hedeflerinin iç turizmi gelistirmek ve yurt içinde turistik amaçli seyahat edenlerin sayisini artirmak oldugunu vurguladi.

Söz konusu hedefe yeni destinasyonlarla ulasacaklarini dile getiren Gencer, "Deniz, günes, kum her zaman var ama yeni saglik turizmi, kültür, gastronomi, spor turizmi olabilir. Herkesin yeni turlara ihtiyaci var. Su an tur programlari hazirliyoruz. Tur programlarini tur acentelerine gönderecegiz. Acenteler ise o tur programlarini satarak para kazanip gelir elde edecek." ifadelerini kullandi.

Gastronomi Turizmi Ihtisas Baskani Ömer Kartin da 21. yüzyilin turistlerinin daha bilinçli oldugunu vurguladi.

Insanlarin artik siradan turizm paketlerini almak istemedigini anlatan Kartin, söyle devam etti:

"Özel temali konulari takip ediyorlar. Biz TÜRSAB olarak bunun ihtiyacini hissettik, zeytin ve zeytinyagi temali bir yol hazirladik. Bu yol Istanbul'a en yakin olarak Çanakkale ve Balikesir('den geçecek. Çanakkale, Edremit, Ayvalik, Akhisar, Balikesir yolunu birinci yolumuz olarak Türkiye turizmine sunmak istiyoruz. Hedefimiz 2023 yilinda, Cumhuriyet'imizin 100. yilinda Türk turizmine farkli rotalar kazandirmak. Zeytin ve zeytinyagi projemiz, birinci projemiz. Türk turizmine hayirli ugurlu olsun. Dünyada zeytinyaginin kiymeti yeni anlasiliyor. Zeytinyagina deger veren insanlar bunun turizmine de basladi. Rakibimiz olan ülkeler Italya, Yunanistan, Ispanya bu konuda bazi çalismalar yapti fakat biz hiç geride degiliz. Bu ihtiyaci çok hizli fark ettik ve hemen basladik. Zeytinyagi rotamiz insallah çok basarili olacak."

- "Zeytinyaginin nasil üretildigini görmelerini saglayacak bir proje yürütüyoruz"

Kültür ve Turizm Ihtisas Baskani Özdemir Sözmen, zeytinin milattan önce 4000'li yillardan itibaren Anadolu’da üzerinde durulan ve özellikle yetistirilen bir ürün oldugunu belirtti.

Klasik Yunan ve Helenistik dönemlerinde ve sonraki süreçlerde zeytinin önemli bir aktör olduguna dikkati çeken Sözmen, "Zeytin öyle bir seydir ki Avrupa Birligi Komisyonu tarafindan kültür rotalari arasinda Türkiye'yi de kapsama alacak sekilde kabul edilmistir. Bu bakimdan Çanakkale ve Balikesir bölgesindeki zeytin agaçlarinin üzerinde durulmasi, turistik olarak da bir imkan vermemiz, turistlerin görmelerini, zeytinyaginin nasil üretildigini görmelerini saglayacak bir proje yürütüyoruz." diye konustu.

TÜRSAB Çanakkale Bölge Baskani Ahmet Çelik ise Çanakkale turizmcileri olarak gastronomi turizmine pek deginilmedigini aktardi.

Bu yöne agirlik vermeyi istediklerini söyleyen Çelik, sunlari kaydetti:

"Özellikle Istanbul’da üst seviyede is yapan 20'nin üzerinde seyahat acentesi sahibini, genel müdürünü bölgemize getirdik ve bölgemizin gastronomi, zeytin rotasiyla ilgili bir çalisma yapmaya karar verdik. Bu gruplarin Izmir'den çikis ve Izmir'de bitis, Istanbul'dan çikis ve Istanbul'da bitis seklinde seri ve hafta sonlari gelecek sekilde Çanakkale'mizin peynir helvasi, baligi gibi ismini sayamadigim diger gastronomi ürünlerini tanitacagimiz yeni bir ürünün arifesindeyiz. Çanakkale sehrimize bu anlamda gastronomiyle ilgili yeni müsterilerin, yeni ürünlerin kazandirilacagini düsünüyoruz. Bu yüzden TÜRSAB Genel Merkezi ve bölge baskanligi olarak böyle bir proje yaptik. Bundan sonra da gastronomi anlaminda daha fazla müsterinin bölgemize gelecegini düsünüyoruz. Bu çalismayi 3 gece 4 günlük bir program halinde TÜRSAB olarak uygulamaya koyduk."
Kaynak: AA