Çorum'daki Lise, AB Projeleriyle 'Dünya Vatandasi' Ögrenciler Yetistiriyor

Çorum Mehmetçik Anadolu Lisesi ögretmenlerinin 2013 yilindan bu yana yürüttügü toplam 389 bin avro bütçeli 30 Avrupa Birligi hibe projesiyle 220 ögretmen ile 300 ögrencinin farkli konularda Avrupa ülkelerinde egitim almasi saglandi Okulun Ingilizce ögretmeni Abdulhalik Kürsat Arik: 'Okulumuzda dünya vatandasi ögrenciler yetistirdigimizi, projelerin ögrencilerin kisisel gelisimi konusunda çok ise yaradigini söyleyebilirim' AB projeleri sayesinde 21 ülke gezen Büsra Sahinbas: 'Dünyayi her zaman bir okul olarak gördüm, gezdigim yerler de birer sinifti benim için. Yurt disina gittigimde okullari gezdim, derslere girdim. Orada ögrendigim sistemi burada ögrencilerime aktarmaya çalisiyorum'

KEMAL CEYLAN - Çorum Mehmetçik Anadolu Lisesinin 2013 yilindan bu yana yürüttügü toplam 389 bin avro bütçeli 30 Avrupa Birligi hibe projesi kapsaminda, 220 ögretmen ile 300 ögrenci, Avrupa ülkelerine giderek bir süre egitim gördü.

Mehmetçik Lisesi ögretmenleri Melike Dibo, Abdulhalik Kürsat Arik, Emine Yilmaz, Seçil Tokatli, Alpaslan Yetgin, Aysegül Çirak, Özlem Baskan ve Aysen Ocaktan, ögrencilerin okuldan tecrübe kazanarak mezun olmasini saglamak amaciyla 2012-2013 egitim ögretim yilinda egitim içerikli Avrupa Birligi hibe programlarindan yararlanmak amaciyla proje çalismalarina yöneldi.

Bugüne kadar dijital egitim, vatandaslik egitimi, ögrenme güçlügü yasayan ögrencilerin egitimi, siber zorbalik, yesil enerji, saglikli beslenme, cinsiyet ayrimciligi, kariyer planlamasi, göçmen ögrencilerin uyumu, kültür paylasimi gibi konularda hazirladiklari 30 projeye 389 bin avro hibe destegi kazanan Mehmetçik Anadolu Lisesi, bu alanda Türkiye Ulusal Ajansinda en çok projesi kabul edilen okullar arasinda yer aldi.

Proje ekibinde yer alan Ingilizce ögretmeni Abdulhalik Kürsat Arik, AA muhabirine, ögrencilerin yalnizca Türkiye'de degil, dünyanin her yerinde basarili olmalarini saglamak amaciyla proje faaliyetlerine yöneldiklerini söyledi.

Bu sayede ögrencilerin erken yasta dünyayi tanima firsati yakaladiklarini belirten Arik, "2013 yilindan bu yana Erasmus projeleri kapsaminda 19 proje tamamladik, 11 projemiz devam ediyor. Projelerimizde 220 ögretmen ile 300 ögrenci hareketliligi yapmis bulunuyoruz. Kesinlesmis projelerle 389 bin avro hibe destegi aldik Avrupa Birligi'nden. Dolayisiyla okulumuzda dünya vatandasi ögrenciler yetistirdigimizi, projelerin ögrencilerin kisisel gelisimi konusunda çok ise yaradigini söyleyebilirim." diye konustu.

Lisede Avrupa tecrübesi edinen ögrencilerin üniversitede de ögrenci degisim programlarindan yararlanmaya devam ettigini dile getiren Arik, bu sayede dünyayi taniyan, donanimli bireylerin yetistigini vurguladi.

Arik, AB projelerinin bir yandan ögrencilerin kisisel gelisimini desteklerken diger yandan Türk kültürünün farkli milletlere tanitilmasina da zemin hazirladigina dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Yurt disina gittigimizde herkes kendi hesabini öderdi, kimse kimseye hediye vermezdi, kendi kültüründen bir seyler katma çabasi olmazdi ancak biz bu projeler sayesinde Ispanya'ya tekrar gittigimizde hesap ödeyen Ispanyollar görebiliyoruz. Çay içmeyi ögrenen, bize çay demleyen Romanyali arkadaslarimiz oldu. Italya'da Türk kahvesi içen Italyanlarla karsilastik. Türk lokumunu, baklavayi vazgeçilmez gören Slovenler görebilirsiniz. Onlara bir anlamda kendi kültürümüzden bir seyler ögretebiliyoruz. Dolayisiyla projeleri yalnizca egitim degil, Türk kültürünü Avrupa'daki milletlere tanitmak, kendi reklamimizi yapmak için birer firsat olarak degerlendiriyoruz."

- "Dünya bir okul, gezdigim yerler sinif"

Mehmetçik Anadolu Lisesinden 2016'da mezun olan Büsra Sahinbas ise ögrenci degisim programlarina katilarak tamamladigi üniversite egitiminin ardindan kentteki özel bir okulda Ingilizce ögretmenligi yapmaya basladi.

Avrupa'da edindigi deneyimlerin meslek tercihi ve uygulamasinda etkili oldugunu aktaran Sahinbas, "16 yasindan beri 21 ülke gezdim, hepsinin ayri katkisi oldu. Dünyayi her zaman bir okul olarak gördüm, gezdigim yerler de birer sinifti benim için. Yurt disina gittigimde okullari gezdim, derslere girdim. Orada ögrendigim sistemi burada ögrencilerime aktarmaya çalisiyorum. Deneyimlerimi ögrencilerime aktarma firsati buldugum için mutluyum. Ögrencilerime çok daha pratik Ingilizce egitimi verebiliyorum." ifadesini kullandi.

Projelerin Avrupalilarin Türkiye hakkindaki ön yargilarini kirmasi açisindan da faydali oldugunun altini çizen Sahinbas, "2013'te Finlandiya'ya gittim ve orada bir ailenin yaninda bir hafta kaldim. Ilk basta bize ön yargili yaklastilar, evlerine davet etmekten çekindiler. Bir haftanin sonunda onlardan, 'Biz Türkleri çok farkli insanlar olarak taniyorduk, sayenizde ne kadar iyi insanlar oldugunu ögrendik' dediklerini duydugumda bir seyleri basardigimi fark ettim." dedi.

Kaynak: AA