Akciger Kanserinde Toplumsal Farkindalik Önemli

Bursa Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, ‘Akciger Kanseri Farkindalik Ayi’ kapsaminda açiklamalarda bulundu.

Akciger Kanserinde Toplumsal Farkindalik Önemli
Bilindigi üzere kanserin beraberinde getirdigi saglik sorunlarinin yani sira, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalik oldugunu belirten Il Saglik Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyilmaz, akciger kanserinin gerek dünyada gerekse ülkemizde kanser kaynakli ölümlerin en yaygin nedeni oldugunu söyledi.



Akciger kanserinin dünya genelinde erkekler arasinda en sik, kadinlarda 3. sirada yer aldigini ifade eden Dr.Yavuzyilmaz, 2020 yilinda dünyada 2.2 milyon yeni vakanin ortaya çiktigi ve Akciger kanserine bagli 1.8 milyon ölümün gerçeklestiginin tahmin edildigi bilgisini verdi.

Akciger kanseri vakalarinin yüzde 80’inde ana etkenin tütün ve tütün ürünleri kullanimi oldugunu vurgulayan Dr. Yavuzyilmaz, “Nitekim tütün tüketimindeki azalmayla akciger kanseri görülme sikligi da azalmaktadir. Akciger kanserinin diger nedenleri arasinda asbest, agir metaller gibi mesleki ve bunun yani sira maruziyet yani pasif içicilik radon gibi çevresel risk faktörleri yer almaktadir. Toplumsal ve bireysel farkindalik ile akciger kanseri sikliginin azaltilabilecegi unutulmamalidir” diye konustu.

Dr.Yavuzyilmaz, akciger kanserinin en sik görülen belirtilerinin geçmeyen veya giderek kötülesen öksürük, öksürürken kan veya kanli balgam çikarma, derin nefes alirken, öksürürken veya gülerken kötülesen gögüs agrisi, istahsizlik, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybi, ses kisikligi, nefes darligi, sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronsit veya zatürre gibi akciger enfeksiyonlari oldugunu söyledi.



Akciger kanserinin de tüm kanser türlerinde oldugu gibi erken tani ile tedavideki basarisinin artmasi sebebi ile mücadele edilmesi gereken ciddi bir halk sagligi problemi oldugunu söyleyen Dr.Yavuzyilmaz, ‘Akciger Kanseri Farkindalik Ayi’ kapsaminda tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de toplumsal farkindaligi arttirmak amaciyla çesitli çalismalarin yapildigini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA