Japonya Basbakani Kisida'dan Ülke Ekonomisini 'Büyüme Rayina Oturtma' Taahhüdü Açiklamasi

'Büyümenin meyvelerini dürüstçe dagittigimizda daha fazla büyümeyi gerçeklestirebilmis olacagiz'.

Japonya Basbakani Kisida Fumio, ülke ekonomisini "büyüme rayina oturtmak" ve basarinin meyvelerinin bölüsülmesi için "yeni kapitalizm" uygulanmasi taahhüdünde bulundu.

Hafta basinda göreve gelen Basbakan Kisida, mecliste yaptigi politika konusmasinda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19), ulusal güvenlik, ekonomi ve dis politika konularina degindi.

Kisida, ülke içi salginla mücadelede son bir aydaki vakalarin düsük seyretmesinden yararlanilarak, halkin güvenli gidisat duygusuna sahip çikmasi için gayret edecegini belirtti.

Sosyo-ekonomik faaliyetler için dijital asi sertifikalarinin yayginlastirilacagini bildiren Kisida, agiz yoluyla alinan bir Kovid-19 ilacinin yil sonuna dek yerel kullaniminin onaylanacagini kaydetti.

- Ekonomi

Kisida, ekonomide neo-liberal politikalarin zengin ve fakir arasindaki çatlagi derinlestirdigi için elestirildigini, basarinin bölüsülmesi için "yeni kapitalizm" uygulanacagini bildirdi.

"Ancak büyümenin meyvelerini dürüstçe dagittigimizda daha fazla büyümeyi gerçeklestirebilmis olacagiz" diyen Kisida, ülke ekonomisini "büyüme rayina oturtmak" için çalisacagini söyledi.

- Güvenlik ve dis politika

Hükümetin mevcut ulusal güvenlik stratejisini revize edecegini anlatan Kisida, bu sayede donanma güvenligi ve füze savunma kapasitelerinin güçlendirilecegini aktardi.

Özgürlük, demokrasi, insan haklarina saygi gibi evrensel degerlerin korunacaginin altini çizen Kisida, "Serbest ve Açik Hint-Pasifik" vizyonunun sürdürülmesi için elinden geleni yapacagini dile getirdi.

Komsu Çin ile istikrarli iliskilerin her iki ülke ve dünya için de önemli oldugunu kaydeden Kisida, ortak sorunlarda diyalog ve is birliginin sürdürülecegini ancak Çin'e karsi söylenmesi gerekenin de söylenecegini vurguladi.

Kisida, Rusya ile karsilikli güven ölçeginde iliskilerin gelistirilecegini, Rusya kontrolündeki Kuril Adalari sorunu çözüme kavusturulmadan bu ülkeyle baris anlasmasi imzalanmayacagini belirtti.

Güney Kore'yi "önemli komsu" seklinde nitelendiren Kisida, bu ülkeyle saglikli ikili iliskilerin iyilestirilmesine yönelik adimlar atilmasini istedigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA