Italya'da Asi Karsitlarinin Protestosuna Polis Müdahalesi

Italya’nin baskenti Roma’da Covid-19 asisi karsiti binlerce kisi, asi zorunlulugu ve Yesil Geçis uygulamasini protesto etti. Göstericilerden bazilarinin Basbakan Mario Draghi’nin ofisine ve Italyan Genel Çalisma Konfederasyonu’nun (CGIL) genel merkezine yürümesi üzerine polis gruba müdahale etti.

Italya'da Asi Karsitlarinin Protestosuna Polis Müdahalesi
Italya’da hükümetin, tüm çalisanlara asi olma ve Yesil Geçis karti zorunlulugu getirmesinin ardindan kararin yürürlüge girmesine sayili günler kala baskent Roma’da binlerce Covid-19 asisi karsiti sokaga indi. Yaklasik 10 bin kisinin katildigi protestoda, bazi gruplarin Basbakan Mario Draghi’nin ofisine ve Italyan Genel Çalisma Konfederasyonu’nun (CGIL) genel merkezine yürümesi üzerine polis göz yasartici gaz ve tazyikli suyla gruba müdahale etti.

Draghi hükümetinin aldigi yeni karar kapsaminda, geçerli bir Yesil Geçis karti ibraz etmeyen çalisanlar ücretsiz olarak isten uzaklastirilabilecek ancak isten çikarilamayacak. Yeni önlemlerin 15 Ekim’de yürürlüge girmesi bekleniyor. Yesil Geçis karti, kisinin en az bir doz asi oldugunu, testlerinin negatif çiktigini veya yakin zamanda virüsü atlattigini gösterecek.

Yesil Geçis sistemini isçiler için kabul eden CGIL, ofislerine yapilan saldiriyi kinadi. CGIL lideri Maurizio Landini yaptigi açiklamada, "CGIL’in ulusal karargahina yapilan saldiri, fasist bir haydutluk eylemidir, demokrasiye ve çalisma dünyasina bir saldiridir. Ülkemizi fasist geçmisine geri döndürebileceklerini kimse düsünmesin” dedi.

Öte yandan Italya’da 12 yas üstü nüfusun yaklasik yüzde 80’i Covid-19’a karsi tamamen asilanirken, halkin büyük çogunlugunu asilama kampanyasini ve Yesil Geçis kartinin kullanimini destekliyor.
Kaynak: İHA