Bakan Ersoy, Altin Portakal Film Festivali Ödül Töreninde Konustu Açiklamasi

'Salgin döneminde desteklerimizi arttirarak Kültür ve Turizm Bakanligi olarak sinema sektörüne yaklasik 150 milyon liralik destek sagladik. Insallah bu destekleri gelecek yillarda daha da arttirmayi hedefliyoruz' 'Dünya genelindeki turizm hareketliligini inceledigimizde seyahatlerin yüzde 40'inin kültür turizmi odakli oldugunu görüyoruz 'Maalesef sanat alaninda yapilan isler her zaman hak ettigi degeri görmüyor. Bu açidan, uluslararasi bir kültür sanat organizasyonunun ülkemizde 58 yildir istikrarli bir sekilde devam ediyor olmasinin ne kadar degerli oldugunun bir kez daha altini çizmek istiyorum'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) döneminde bakanlik olarak sinema sektörüne yaklasik 150 milyon liralik destek sagladiklarini bildirdi.

Ersoy, Antalya Spor Salonu'nda düzenlenen 58. Antalya Altin Portakal Film Festivali'nin kapanis ödül töreninde yaptigi konusmada, festivalin Türkiye'nin en önemli kültür ve sanat organizasyonlarindan biri oldugunu söyledi.

Özellikle kültür ve sanat alaninda yürütülen çalismalarda istikrarin ne denli önemli ve zor oldugunu çok iyi bildigini belirten Ersoy, "Maalesef sanat alaninda yapilan isler her zaman hak ettigi degeri görmüyor. Bu açidan, uluslararasi bir kültür sanat organizasyonunun ülkemizde 58 yildir istikrarli bir sekilde devam ediyor olmasinin ne kadar degerli oldugunun bir kez daha altini çizmek istiyorum." diye konustu.

Kültür ve Turizm Bakani ve Antalyali bir ailenin ferdi olarak festivale öncülük eden, fikri ortaya atan, uzun yillardir istikrarli bir sekilde yapilmasini saglayan herkesi tebrik eden Ersoy, hayatini kaybedenlere de rahmet diledi.

- "Seyahatlerin yüzde 40'i kültür turizmi odakli"

Her sene milyonlarca insanin uluslararasi sanat organizasyonlarini yakindan takip etmek için kültürel seyahatler gerçeklestirdigini anlatan Ersoy, sunlari söyledi:

"Dünya genelindeki turizm hareketliligini inceledigimizde seyahatlerin yüzde 40'inin kültür turizmi odakli oldugunu görüyoruz. Sadece siradan bir turistik gezi olarak degil müzelerdeki eserleri yakindan görmek, konserlere katilmak, festivallerdeki filmleri izlemek, kültürel zenginlikleri tecrübe etmek adina farkli cografyalari kesfediyor. Bu nedenle hem ülkemizin hem de sehirlerimizin uluslararasi rekabeti açisindan bu tarz festivaller büyük bir önem arz etmektedir. Bizler de potansiyelimizi en dogru ve etkin biçimde kullanmak adina, sanatin evrenselligine, kültürel etkilesimin dünya barisina saglayacagi katkiya inanarak küresel bir perspektifle çalismalarimizi sürdürüyoruz."

Bir yandan sanatsal mekanlarin gelistirilmesini saglarken öte yandan gelecegin sanatçilarinin yetismesinin önündeki engelleri tek tek ortadan kaldirdiklarini belirten Ersoy, "Ne kadar yeni mekanlar insa edersek edelim, kültür sanat ortamlarinin gelisimine olanak saglayacak altyapiyi hazirlarsak hazirlayalim sonuçta bu mekanlara hayat verecek olan sanatçilarimizdir, sanatseverlerimizdir. Eserleriyle, performanslariyla sanatçilarimizla, sinema emekçilerimizle bu yapilar ancak anlam kazanabilir." diye konustu.

Sinemanin ne kadar güçlü bir sanat dali oldugunun farkinda olduklarini söyleyen Ersoy, sinemanin kendisine has anlatim gücü ve dili ile sanatsal degerinin yaninda ayni zamanda en yaygin ve kitleleri etkileme imkanina sahip iletisim araçlarindan biri oldugunu ifade etti.

Bu yönüyle her geçen gün kendini daha da gelistiren sinemanin gelecekte çok daha iyi yerlere evrilecegine inandigini aktaran Ersoy, sözlerini söyle sürdürdü:

"Toplumlarin en temel ve vazgeçilmez gelismislik göstergelerinden biri de bilim ve sanattaki tutumu ve geldigi düzeydir. Bu iki alana yapilacak her yatirimin kisa, orta ve uzun vadede toplumumuza yadsinamaz katkilari olacaktir. Bu gerçeklik isiginda bakanlik olarak gelecegin müreffeh Türkiye insasinda elimizden ne geliyorsa ziyadesiyle yapmaya hazir oldugumuzun bir kez daha altini çizmek isterim."

- Sinema sektörüne 150 milyon liralik destek

Atatürk'ün "Sanatsiz kalan bir toplumun hayat damarlarindan biri kopmus demektir" sözünden ilhamla toplumun hayat damarini beslemenin en büyük yükümlülükleri oldugunu ifade eden Ersoy, köklü bir medeniyetin varisleri olarak anlatacak daha çok güzel ve çok güçlü hikayelerin oldugunu belirtti.

Bakan Ersoy, festivalin gerçeklesmesine saglanan katkinin yaninda festivalde yarisan birçok filme de bakanlik olarak destek sagladiklarini bildirerek, su degerlendirmede bulundu:

"Bu kapsamda, salgin döneminde desteklerimizi arttirarak Kültür ve Turizm Bakanligi olarak sinema sektörüne yaklasik 150 milyon liralik destek sagladik. Insallah bu destekleri gelecek yillarda daha da arttirmayi hedefliyoruz. Inaniyoruz ki Türkiye çok kisa bir süre içerisinde bu alanda çok daha güçlü bir pozisyon elde edecek. Bunu birlikte basaracagimizdan hiçbir kusku duymuyorum. Türkiye'nin sanat potansiyeline, sanatçilarimizin gücüne inaniyoruz."

Ersoy, festivale katilanlara tesekkür ederek, ödül alan isimleri kutladi.

Kaynak: AA