Almanya'da Hristiyan Demokrat Birligi Partisi'nde Istifa Depremi

Almanya’da 26 Eylül’de yapilan genel seçimlerde agir darbe alan Hristiyan Demokrat Birligi Partisi’nde (CDU) istifa depremi yasaniyor. Ekonomi Bakani Peter Altmaier ve Savunma Bakani Annegret Kramp-Karrenbauer milletvekilligi görevlerinden istifa ettiklerini açikladi.

Almanya'da Hristiyan Demokrat Birligi Partisi'nde Istifa Depremi


Almanya’da 20. federal hükümet için 26 Eylül’de yapilan genel seçimlerde hiçbir partinin çogunlugu elde edememesi üzerine baslayan koalisyon görüsmeleri devam ederken, sandiktan ikinci olarak çikan Hristiyan Demokrat Birligi Partisi’nde (CDU) istifalar art arda geldi. Ekonomi Bakani Peter Altmaier ve Savunma Bakani Annegret Kramp-Karrenbauer milletvekilligi görevlerinden istifa ettiklerini açikladi.



Saarland Basbakani ve CDU Eyalet Baskani Tobias Hans’ta istifa ederek, Altmaier ve Kramp-Karrenbauer’e katilarak, istifalarin parlamenter grupta bir nesil degisimine imkan saglamak için oldugunu aktardi. Hans ayrica, Almanya’nin yavas altyapi yatirim hizindan sorumlu tutulan anayasal olarak korunan kamu borç tavani gibi taahhütleri birakmasi gerektigini belirterek, "Borç frenini nesiller arasi bir bütçe anlasmasina, nesiller boyu adil bir bütçeye dönüstürmemiz gerekiyor" dedi.

Almanya’da 1994’ten bu yana Federal Meclis üyesi olan Altmaier, "Yenileme mümkün, sadece istemeniz gerekiyor" dedi.



Kramp-Karrenbauer ise, sadece ülkenin ve partinin kendi siyasi kariyerinden daha önemli oldugunu söylemenin yeterli olmadigini belirterek, “CDU kendini gelecek için iyi konumlandirmali. Peter Altmaier ve ben, Federal Meclis’teki görevlerimizden vazgeçerek buna katkida bulunmak istiyoruz” ifadelerini kullandi.

Laschet, kongreye gitme karari almisti

Hristiyan Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) Basbakan Adayi ve Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Baskani Armin Laschet, parti içinde aleyhinde yükselen seslerin ardindan kongreye gitme karari almisti. Laschet, kongreye gitme kararinin istifa ettigi yönünde yorumlanmasinin ardindan basin toplantisi düzenlemisti.

Seçimlerden ikinci parti olarak çiktiklarini belirten Laschet, “Kimin iktidara geleceginden ziyade kimin yönetecegi önemlidir. Biz koalisyon için kimseye kapimizi kapatmadik. Günlük gelismeler degil, dört yillik ülke idaresinden bahsediyoruz. Bizim için önce ülkemiz, sonra partimiz daha sonra sahislar gelir. Ülkem içi geri çekilmeye hazirim. Biz CDU/CSU olarak Yesiller ve Liberallerle koalisyon için israr ediyorsak bunu ülkemizin gelecegi, istikrari için istiyoruz. Federal Konsey Meclisinde güçlüyüz. Partimiz son yillarda neleri yanlis yaptigini arastirmak için partinin bölge teskilatlariyla görüserek yeni isimlerle yeni bir baslangiç yapmamiz lazim” demisti.
Kaynak: İHA