Afrikali Gençler, Afrika-Fransa Zirvesinde Macron'a Taleplerini Siraladi Açiklamasi

Burkina Fasolu aktivist Ragnimwende Eldaa Koama: 'Afrika ile Fransa arasindaki iliskiyi eger bir kazana benzetecek olursak bilin ki o kazan çok kirli! Islenen suçlari hafife almakla, yolsuzluklarla, alçaltici bir dil kullanimiyla oldukça kirlenmis durumda. Sayin Macron, sizi bu kazani tamamen temizlemeye davet ediyorum' Malili aktivist Adam Dicko: 'Artik yardimlardan degil ortakliktan bahsetmeliyiz. Afrika issizlik ya da sefalet içinde bir yer degil aksine genç, iyimser ve cosku dolu bir kita' Senegalli aktivist Cheick Fall: 'Afrika'da yaptiklariniz için özür dileyin. Afrikali diktatörlerle çalismayi birakin. Bu sözde 'babacan' is birligi tavrini birakin. Afrika'daki üslerinizden kademeli ve planli sekilde çekilin'

Afrika-Fransa zirvesinde Afrika diasporasindan gençler, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'a sömürgecilik ve Fransa'nin kitadaki varligina iliskin elestirilerini yönelterek, elini artik kitadan çekmesi gerektigini söyledi.

Fransa'nin Montpellier kentinde 54 Afrika ülkesinden yaklasik 3 bin genç ve aktivist, bu yil 28'incisi düzenlenen Afrika-Fransa zirvesinde bir araya geldi.

Hiçbir Afrikali liderin katilmadigi zirvede, 11 Afrika ülkesinden genç de Macron'la birebir düzenlenen oturumda Afrika-Fransa iliskilerine dair görüs ve önerilerini paylasti.

Burkina Fasolu aktivist Ragnimwende Eldaa Koama, Fransa'nin Afrika'ya iliskin söylemlerinde sik sik kullandigi "yardim" kelimesinin son derece uygunsuz, demode ve sorunlu oldugunu söyledi.

Koama, Burkina Faso'nun efsanevi lideri Thomas Sankara'dan alinti yaparak, "Bu yardimlar, yardim almayi biraktirmadigi sürece derhal sona erdirilmeli." dedi.

Fransa'nin Afrika ile iliskisi konusunda da elestirilerde bulunan Koama, söyle devam etti:

"Afrika ile Fransa arasindaki iliskiyi eger bir kazana benzetecek olursak bilin ki o kazan çok kirli! Islenen suçlari hafife almakla, yolsuzluklarla, alçaltici bir dil kullanimiyla oldukça kirlenmis durumda. Sayin Macron, sizi bu kazani tamamen temizlemeye davet ediyorum. Eger hala bu kirli kazanda yemek yapmaya devam ederseniz emin olun ben bu yemegi yemeyecegim, biz bu yemegi yemeyecegiz, Afrika bu yemegi bir daha yemeyecek!"

- "Artik yardimlardan degil ortakliktan bahsetmeliyiz

Malili aktivist Adam Dicko da Macron'un, "Fransa olmasaydi Mali'de bir hükümet olmazdi" açiklamalarina atifta bulunarak, su degerlendirme bulundu:

"Sayin Cumhurbaskani, devamli Fransa'nin müdahalesi olmadan Mali'de hükümet olmayacagini söylüyorsunuz. Lütfen bilin ki Afrika olmasaydi Fransa olmazdi. Aslinda Afrikalilara yardim etmek istediginiz konusunda etrafi ikna etmeyi birakin. Terör sadece Mali'nin degil sizin de sorununuz. Bizi bu noktada magdur pozisyonuna sokarak kendimizi suçlu hissettirmeyi birakin. Artik yardimlardan degil ortakliktan bahsetmeliyiz. Afrika issizlik ya da sefalet içinde bir yer degil aksine genç, iyimser ve cosku dolu bir kita."

Dicko, Fransa'nin Sahel'deki varliginin da Fransa'nin Afrika Birligini dikkate almadan Libya'ya yaptigi müdahalenin bir sonucu oldugunu kaydetti.

- "Afrika'da yaptiklariniz için özür dileyin"

Senegalli aktivist Cheick Fall da dünyanin giderek küresellestigi bir dönemde Afrika'nin da içine kapanmayacaginin altini çizerek, "Ama Afrika'nin ilerlemek için basinda bir ebeveyne ihtiyaci yok." dedi.

Fall, Afrikali gençler adina Fransa'dan taleplerini söyle siraladi;

"Afrika'da yaptiklariniz için özür dileyin. Afrikali diktatörlerle çalismayi birakin. Bu sözde 'babacan' is birligi tavrini birakin. Afrika'daki üslerinizden kademeli ve planli sekilde çekilin. Demokratik kazanimlari güçlendirmek için samimi bir is birligi mekanizmasi olusturalim. Abidjan'da 2019'da taahhütte bulundugunuz CFA frangi reformunu hayata geçirin ve elinizde tuttugunuz Afrika ülkelerinin ulusal rezervlerini bu ülkelere gönderin."

- "Afrikali liderlerin degil Afrika halklarinin partneri olun"

Gineli Aliou Bah da "demokratik yönetim" tanimi konusunda Fransa ile ayni düsünmediklerini söyledi.

Bah, "Sizden diktatörlerimizle ilgilenmenizi istemiyoruz. Onu zaten biz yapiyoruz, yapmaya da devam edecegiz. Ben iktidarda ölmek isteyen birinden yeni kurtulmus bir ülkeden, Gine'den geliyorum. Sizden iç meselelerimizle ugrasmanizi istemiyoruz. Istegimiz; iktidarda kalmak için tüm her seyi deneyen birini muhatap olarak görmemeniz ve onunla ortak olmamanizdir. Çad'i Mali, Gine, Fildisi Sahili'nden farkli degerlendirmeyin. Kendinizi Afrikali liderlerin degil Afrika halklarinin partneri olarak konumlandirin."

Kenyali Adelle Onyango da Afrika'da her gün sömürgeci geçmisin acisini hissettiklerinin altini çizerek, "Bu güven eksikligine dayanan iliskileri nasil yeniden insa edebiliriz? Fransa'nin tam olarak neyi temsil ettigi konusunda süpheyle karsi karsiyayiz." dedi.

Fildisi Sahilli Arthur Banga da 2030'da Afrika'nin nasil görünmesi gerektigi konusunda "2030'da Afrika sömürge döneminden kalan çirkinliklerden arinmis olur. CFA frangina son verir, kendi para birimine geçer. Yabanci askeri üsler yerine kendi bagimsiz ordulari olur." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA