58. Antalya Altin Portakal Film Festivali'nde Ödüller Sahiplerini Buldu

58. Antalya Altin Portakal Film Festivali’nde ‘En Iyi Film Ödülü’ Ferit Karahan’in yönettigi ‘Okul Tirasi’ filmine verildi. Festivalde ‘En Iyi Kadin Oyuncu’ ödülü ‘Zuhal’ filmindeki rolüyle Nihal Yalçin, ‘En Iyi Erkek Oyuncu’ ödülü ise ‘Kafes’ filmindeki rolüyle Tarhan Karagöz’ün oldu.

58. Antalya Altin Portakal Film Festivali'nde Ödüller Sahiplerini Buldu
Kültür ve Turizm Bakanliginin katkilariyla Antalya Büyüksehir Belediyesinin ev sahipliginde bu yil 58.’si düzenlenen festivalin kapanis ve ödül töreni, yeni tip korona virüs (Covid-19) tedbirleri çerçevesinde 10 Bin Kisilik Spor Salonu’nda yapildi.

Törende korona virüs önlemlerine dikkat edildi. Sunuculugunu Sevval Sam ve Yekta Kopan’in yaptigi geceye, seslendirdigi sarkilarla renk katti. Sevval Sam’in birbirinden hareketli seslendirdigi parçalara salondakilerde eslik etti.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Altin Portakal’in Türkiye’nin en önemli kültür sanat organizasyonlarindan biri olduguna degindi.

“Seyahatlerin yüzde 40’i kültür turizmi odakli”

Festivalin hayirli olmasini dileyen Bakan Ersoy, “Kültür ve sanat alaninda yapilan çalismalarda istikrarin önemli ve zor oldugunu biliyorum. Sanat alaninda yapilan isler her zaman hakettigi degeri görmüyor. Bu açidan bu festivalin ülkemizde 58 yildir devam ediyor olmasinin ne kadar degerli oldugunun altini çizmek istiyorum. Dünya genelindeki turizm hareketliligi incelendiginde seyahatlerin yüzde 40’inin kültür turizmi odakli oldugunu görüyoruz. Her sene milyonlarca insan uluslararasi sanat organizasyonlarini yakindan takip etmek için kültürel seyahatler gerçeklestiriyorlar. Sadece siradan turistik gezi gibi degil, müze, konserlere katilmak, festivallerdeki filmleri izlemek için farkli cografyalari kesfediyorlar. Bu nedenle hem ülkemizin hem de sehirlerimizin uluslararasi rekabet açisindan bu tarz festivaller büyük önem arz ediyor. Bizler de potansiyelini en dogru ve en etkin sekilde kullanmak adina sanatin evrenselligine kültürel etkilesimin dünya barisina saglayacagi katkiya inanarak, küresel bir perspektifte çalismalarimizi sürdürüyoruz” dedi.



“Sinemamiz gelecekte çok daha iyi yerlere evrilecek”

Bakanlik olarak bir yandan sanatsal mekanlarin gelistirilmesini saglarken öte yandan gelecegin sanatçilarinin yetismesinin önündeki engelleri bir ortadan kaldirdiklarini belirten Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Biz ne kadar yeni mekanlar insa edersek edelim, kültür sanat ortamlarinin gelisimine olanak saglayacak altyapiyi hazirlarsak hazirlayalim sonuçta bu mekanlara hayat verecek olan sanatçilarimizdir, sanatseverlerimizdir. Eserleriyle, performanslariyla sanatçilarimizla, sinema emekçilerimizle bu yapilar ancak anlam kazanabilir. Sinemanin ne kadar güçlü bir sanat dali oldugunun hepimiz farkindayiz. Kendine has anlatim gücü ve dili ile sanatsal degerinin yaninda ayni zamanda en yaygin ve kitleleri etkileme imkanina sahip iletisim araçlarindan da biridir sinema. Bu yönüyle her geçen gün kendini daha da gelistiren sinemamizin gelecekte çok daha iyi yerlere evrilecegine inaniyorum. Toplumlarin en temel ve vazgeçilmez gelismislik göstergelerinden biri de bilim ve sanattaki tutumu ve geldigi düzeydir. Bu iki alana yapilacak her yatirimin kisa, orta ve uzun vadede toplumumuza yadsinamaz katkilari olacaktir” ifadelerine yer verdi.

“150 milyonluk destek”

Bakan Ersoy, pandemi döneminde destekleri arttirarak Kültür ve Turizm Bakanligi olarak sinema sektörüne yaklasik 150 milyon TL’lik destek sagladiklarini kaydetti.

Destekleri gelecek yillarda daha çok arttirmayi hedeflediklerini belirten Ersoy, “Inaniyoruz ki Türkiye çok kisa bir süre içerisinde bu alanda çok daha güçlü bir pozisyon elde edecek. Bunu birlikte basaracagimizdan hiçbir kusku duymuyorum. Türkiye’nin sanat potansiyeline, sanatçilarimizin gücüne inaniyoruz. Gerek yurtiçinden gerekse yurtdisindan gelerek festivale katilan herkese bir kez daha tesekkür ediyor; ödül alan isimleri ayrica cani gönülden kutluyorum” dedi.



“Festival bize güç verdi”

Antalya Büyüksehir Belediye Baskani Muhittin Böcek, Antalya’da Türkiye tarihin en büyük orman yangininin Manavgat’ta yasandigini hatirlatarak, hayatlarini kaybedenlere Allah’tan rahmet diledi. Manavgat’ta sadece ormanlarin degil canlarinin yandiginin altini çizen Böcek, “Yanan hatiralarimiz, hayallerimiz, geçmisimiz ve gelecegimizdi. Onlarin anisina bu yil afisimizi ‘gelecek umutla yeserecek’ sloganiyla olusturduk. Bin 880 dönümlük arazi üzerine 58. Altin Portakal Hatira Ormani’miza ilk fidanlarimizi diktik. Festival bize güç verdi, umut verdi. Festival ve sinema isigi bir kez daha Antalya ve ülkemizi aydinlatti. Halkimiz ve sanatçilarla bulusmak bize moral verdi. Yarinlara umutla bakmamiza vesile olan festivalde unutulmaz anlara birlikte imza atmanin mutlulugunu yasadik” diye konustu.



Ödüller

Ulusal Kisa Metraj Film Yarismasinda, Övgüye Deger Ödülü’nü "Rewsen" filmiyle Musab Tekin aldi.

Ulusal Kisa Metraj Kisa Metraj Film Yarismasi

Kisa Film Jüri Özel Ödülü’nü Ali Tansu Turhan ‘Ikinci Gece’ filmiyle aldi. Turhan, “Filmin kisasi uzunu olmaz film filmdir, dert derttir” dedi.

En Iyi Kisa Film Ödülü’nü yönetmen Elif Refig, ‘Siz Biraz Uzak Kaldiniz’ filmiyle aldi.

Ulusal Belgesel Film Yarismasi

Ulusal Belgesel Film Yarismasinda, Övgüye Deger Ödülü "Aci ve Tatli" filmiyle Didem Sahin’e verildi.

Belgesel Film Jüri Özel Ödülü’nü, Asli Akdag ‘Bekleyis’ yapimiyla aldi.

En Iyi Belgesel Film Ödülü’nü, Volkan Uzun, ’Her sey dahil’ yapimiyla aldi.

Uluslararasi Uzun Metraj Film Yarismasi

En Iyi Uluslararasi Film Ödülü ‘Libertad’ filmiyle Clara Roquet’e verildi.

En Iyi Yönetmen Ödülü’nü ise ‘Aurora’ filmiyle Paz Fabrega aldi.

En Iyi Kadin Oyuncu, ‘Aile’ filmindeki rolüyle Claudia Grob’a verildi.

En Iyi Erkek Oyuncu, ‘Titanic’i Seyretmek Istemeyen Kör Adam’ filmindeki rolüyle Petri Poikolainen’e verildi.



Ulusal Uzun Metraj Film Yarismasi

En Iyi Film Ödülü, Ferit Karahan’in yönettigi ’Okul Tirasi’ filmine verildi.

Karahan ödülünü, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un elinden aldi. Karahan, ödülü basta babasi olmak üzere tüm Kovid’ten magdurlara adadigini belirtti.

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü, ‘Iki safak Arasinda’ filmiyle Selman Nacar’a verildi.

Behlül Dal En Iyi Ilk Film Ödülü’nü Anadolu Leopari’ filmiyle yönetmen Emre Kayis aldi.

En Iyi Yönetmen Ödülü, ‘Kerr’ filmiyle Tayfun Pirselimoglu’na verildi.

Pirselimoglu, “Buraya bir filmle dönüs olmak çok güzel.2 ödül almak daha güzel oldu. Bütün festival ekibine tesekkür ediyorum” diye konustu.

Cahide Sonku Ödülü, Feride Çiçekoglu ve Ezgi Baltas’a verildi.

En Iyi Senaryo Ödülü, ‘Okul Tirasi’ filmiyle Ferit Karahan ve Gülistan Acet’e verildi.

En Iyi Kadin Oyuncu Ödülü, ‘Zuhal’ filmindeki rolüyle Nihal Yalçin’a verildi.

Yalçin, “Ben filmi seyrettikten sonra bana kadin oyuncu vermezler diye düsündüm. Güçlü rakiplerim yoktu büyük ihtimalle. Bu ödül çok kiymetliydi. Yaptigim isin emeginin karsiligi verilmesi çok keyifliydi. Isimi yapabildigim ve ödüllendirildigim için çok mutluyum. Oldukça yogun kadinla filmi çektik. Çok incelikli keyifli bir is çikti” dedi.

En Iyi Erkek Oyuncu Ödülü, ’Kafes’ filmiyle Tarhan Karagöz’e verildi.

Karagöz, “Bu ödülünü beklemiyordum. Mahçup oldum. Jüriye çok tesekkür ediyorum. Filmi çektigimiz yerlerde bizlerle paylasimda bulunan herkese tesekkür ediyorum” dedi.

En Iyi Görüntü Yönetmeni, ’Baglilik Hasan’ filmiyle Özgür Eken’e verildi.

Ödülü veren Gülsen Tuncer, ulusal sinemaya ayakta tutmaya çalisan halka saygilarini sundugunu söyledi.



En Iyi Müzik Ödülü, ‘Kerr’ filmindeki müzikleriyle Nikos Kypourgos’a verildi.

En Iyi Kurgu Ödülü, ‘Okul Tirasi’ filmiyle Ferit Karahan, Hayedeh Safiyari ve Sercan Sezgin’e verildi.

En Iyi Sanat Yönetmeni Ödülü, ‘Anadolu Leopari’ filmiyle Billur Turan’a verildi.

En Iyi Yardimci Kadin Oyuncu Ödülü, ’Kafes’ filmindeki rolüyle Özay Fect ve ‘Iki Safak Arasinda’ki rolüyle Nezaket Erden’e verildi.

En Iyi Yardimci Erkek Oyuncu Ödülü’nü, ‘Iki Safak Arasinda’ filmindeki rolüyle Erdem Senocak aldi.

SIYAD En Iyi Film Ödülü, ‘Bembeyaz’ filmiyle Necip Çaghan Özdemir’e verildi.

FILM-YÖN En Iyi Yönetmen Ödülü’nü, Tayfun Pirselimoglu, ‘Kerr’ filmiyle aldi.

Gece oyuncu, yönetmen ve protokolün fotograf çektirmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA