Polonya Anayasa Mahkemesi Açiklamasi 'Bazi AB Yasalari Anayasamiza Aykiri'

Polonya Anayasa Mahkemesi, AB yasalarinin ulusal yasalardan üstün kabul edilmesinin Polonya anayasasina aykiri olduguna hükmetti. Mahkeme, AB anlasmalarindaki bazi maddelerin de Polonya anayasasina aykiri oldugunu belirtti. Hükümet karardan memnuniyet duyarken, muhalefet ise hükümeti ülkeyi Polexit’e götürmekle suçladi.

Polonya Anayasa Mahkemesi, Polonya Basbakani Mateusz Morawiecki’nin AB hukuku ile ulusal yasalarin çelistigi durumlarda hangi yasanin üstün kabul edileceginin nin belirlenmesi için yaptigi basvurusuyi bugün karara bagladi. Julia Przylebska baskanliginda toplanan yüksek mahkeme, AB yasalarinin ulusal yasalardan üstün kabul edilmesinin Polonya anayasasina aykiri olduguna hükmetti. Yüksek mahkeme, AB anlasmalarindaki bazi maddelerin de anayasaya aykiri oldugunu belirtti.

Polonya’yi bir kez daha AB kurumlariyla karsi karsiya getirmesi beklenen Anayasa Mahkemesi’nin bugünkü kararina giden yol hükümetin Ulusal Yargi Konseyi (Krajowa Rada Sadownictwa) yasasinda degisiklik yapmaya çalismasiyla basladi.

Polonya Yüksek Idare Mahkemesi, söz konusu degisiklikle Polonya Yüksek Mahkemesi’ne hakim olarak atanmak üzere Cumhurbaskani’na sunulacak aday isimler konusunda Ulusal Yargi Konseyi’nin etkin denetiminin devre disi birakildigi, bu durumun AB hukukuna aykiri oldugu gerekçesiyle Avrupa Adalet Divani’na basvurarak bu noktada ulusal yasayi mi yoksa AB yasalarini mi uymalari gerektigini sordu. Avrupa Adalet Divani ise geçtigimiz Mart ayinda açikladigi kararinda eger ulusal yasada yapilan degisiklik AB yasalarina aykiri ise Yüksek Idare Mahkemesi’nin söz konusu degisiklige uyma zorunlulugu bulunmadigina hükmetti.

"Hükümet ülkeyi Polexit’e götürüyor"

Bu gelismenin ardindan milliyetçi ve muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi hükümetinin Basbakani Mateusz Morawiecki, söz konusu durumda Polonya yasalarinin mi yoksa AB yasalarinin mi üstün oldugunun belirlenmesi için Polonya Anayasa Mahkemesi’ne basvuruda bulundu. Konuya iliskin olarak bugüne kadar toplam 5 oturum gerçeklestiren Polonya Anayasa Mahkemesi bugünkü oturumunda AB hukukun ulusal hukuktan üstün kabul edilmesinin Polonya anayasasina aykiri olduguna hükmetti. Ayrica yüksek mahkeme Avrupa Birligi anlasmalarindaki bazi maddelerin de Polonya anayasasina aykiri oldugunu belirtti.

Üyelerinin çogunlugu mevcut hükümet tarafindan seçilmis anayasa mahkemesinin karari hükümet çevrelerinde memnuniyetle karsilanirken muhalefette ise tepkiye yol açti. AB’ye girerken ülke olarak taahhütlerde bulunduklarini, yükümlülük üstlendiklerini belirten kimi siyasetçiler hükümeti ülkeyi Polexit’e (Polonya’yi AB’den çikarmak) götürmekle suçladi.
Kaynak: İHA